Una dintre prioritățile actuale ale Consiliului Județean Cluj este construirea Spitalului Pediatric Monobloc. Spitalul va reuni cât mai multe sau toate secțiile Spitalului Județean pentru Copii și va acoperi situația dezastruoasă actuală. În momentul de față, secțiile funcționează în nu mai puțin de 14 clădiri din 9 locații diferite, dispersate pe întreg teritoriul municipiului Cluj-Napoca.

Una dintre prioritățile absolute ale actualei conduceri a Consiliului Județean Cluj o reprezintă edificarea unui Spital Pediatric Monobloc care să reunească în aceeași clădire cât mai multe sau, de preferat, toate secțiile Spitalului Clinic Județean pentru Copii. În momentul de față, acestea funcționează în nu mai puțin de 14 clădiri din 9 locații diferite, dispersate pe întreg teritoriul municipiului Cluj-Napoca, cu toate inconvenientele și dezavantajele care decurg din această situație.

Spitalul se va construi pe terenul USAMV

Proiectul este inițiat în urma discuțiilor purtate în ultimele luni de către Președintele Consiliului Județean și Rectorul U.S.A.M.V., domnul profesor Cornel Cătoi. Universitatea a exprimat disponibilitatea de a oferi Consiliului Județean Cluj acordul pentru transferul terenului din proprietatea Statului român, în proprietatea județului, acesta fiind un acord esențial, fapt pentru care adresăm mulțumiri U.S.A.M.V. și domnului Rector Cătoi

Astfel, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre care are ca obiect preluarea terenul aflat în administrarea USAMV, în proprietatea Statului, teren și imobile care actualmente sunt ocupate de Spitalul Pediatric de pe strada Moților nr. 66 – 68.

De ce este necesar acest proiect?


Astfel, necesitatea dării în folosință, cât mai urgent, a unui Spital Pediatric Monobloc, este justificată, în principal, de faptul că secțiile Spitalului de Copii își desfășoară activitatea în numeroase imobile situate la distanță mare unul de altul. Totodată, clădirile în cauză sunt vechi, într-o stare precară și, o bună parte dintre ele, revendicate, ceea ce face imposibilă repararea capitală și modernizarea lor de către Consiliul Județean. Nu în ultimul rând, din cauza acestor inconveniente, există riscul ca în viitor instituțiile abilitate, respectiv Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Direcția de Sănătate Publică, dar nu numai, să nu mai poată prelungi avizele de funcționare acordate Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii.

Printre principalele avantaje ale existenței unui Spital Pediatric Monobloc se referă în principal la o economie de timp și bani și reducerea disconfortului pentru copii și pentru părinții lor. În primul rând va fi o reducere a cheltuielilor având în vedere că utilitățile vor fi pentru o singură clădire, va exista un singur punct al laboratorului, un singur bloc alimentar, o singură farmacie, un singur ambulator cu multiple cabinete și implicit mai puține spații care trebuie dezinfectate.

Un alt obiectiv îl reprezintă un control și o supraveghere sporită a secțiilor, o colaborare mai ușoară între secții, funcționalitate net superioară; Totodată realizarea de blocuri operatorii cu săli de operații de dimensiuni și utilități corespunzătoare, va contribui la scăderea numărului de infecții nozocomiale; Ultimul obiectiv îl reprezintă înființarea unității de transfuzie sangvină conform legislației în vigoare și comasarea celor două puncte de transfuzii existente în spital.

Totodată Consiliul Județean consideră că acest proiect este vital ar ajuta la   dezvoltarea serviciilor medicale de pediatrie pentru următorii 50 de ani, oferindu-se astfel servicii moderne, integrate, de care vor beneficia copiii din municipiul Cluj-Napoca, județul Cluj și zonele învecinate.

Construcția potrivit documentației oficiale

În cursul lunii octombrie 2018 Consiliul Județean Cluj a făcut publică documentația de atribuire privind achiziția publică a unui imobil – teren și construcție care să găzduiască viitorul Spital Pediatric Monobloc. Astfel, potrivit documentației, forul administrativ județean intenționează achiziționarea unui imobil cu o suprafață cuprinsă între 3,15 și 5,5 hectare, cu o suprafață utilă a construcției de circa 15.000 mp, respectiv cu o suprafață construită desfășurată de aproximativ 20.000 mp. Imobilul în cauză trebuie să fie situat pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca sau în intravilanul localităților limitrofe acestuia. Construcția trebuie să fie ușor accesibilă, să fie dotată cu utilități, să aibă o vechime de maxim 20 de ani, cu posibilitatea de a fi modificată în vederea adaptării acesteia la destinația de „Spital pediatric monobloc”.

Care sunt demersurile

Președintele Consiliului Județean a convocat o ședință extraordinară care se va desfășura vineri, 13 martie pentru aprobarea documentelor necesare obținerii terenului în cauză. În continuare, o nouă etapă prevede ca, în regim de urgență, să fie inițiată procedura legislativă prin care terenul destinat noului Spital Pediatric Monobloc să treacă în proprietatea județului Cluj.

Unitatea medicală va dispune de o capacitate de 700 de paturi, cu 200 mai mult comparativ cu cele existente în prezent. Construcția va avea o amprentă la sol cuprinsă între 7.000 și 10.000 de metri, iar costurile investiției vor fi suportate integral din bugetul Consiliului Județean, prin bugetare multianuală.

Proiectul nu se află la prima dezbatere publică

Încă din 2018, proiectul acesta se afla în atenția public. Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, afirma că: „Avem foarte clar conturat calendarul de realizare a proiectului, sens în care intenționăm ca până la sfârșitul anului să obținem inclusiv autorizația de construire. Ulterior, după parcurgerea procedurii de licitație, ne propunem ca Spitalul Pediatric Monobloc să fie construit în maxim doi ani de la semnarea contractului de execuție, la fel cum am procedat în cazul edificării stadionului. În mod evident, spitalul va beneficia de cea mai modernă aparatură medicală, conform celor mai exigente normative europene din domeniu”.

În momentul actual, Spitalul Județean de Copii Cluj-Napoca deservește, aproape întreaga regiune a Transilvaniei, circa 60% din numărul total al pacienților provenind din județele învecinate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.