Conform unor studii, din cele 11 spitale din Cluj-Napoca, doar la trei nu au fost înregistrate cazuri de luare de mită, și anume la Spitalul Universitar CF Cluj, Intitutul Oncologic Chiricuta Cluj-napoca și la Spitalul de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” Cluj-Napoca. Pe primul loc în orașul nostru se află Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, ambele înregistrând câte 35 de situații de luare de mită.

Anti-Bribery Synergi a realizat o sinteză care are în vedere date colectate prin răspunsul afirmativ la întrebarea “VI S-AU SOLICITAT BANI SAU ATENȚII DE CĂTRE MEDICI SAU ASISTENTE?” din cadrul Mecanismului de Feedback al Ministerului Sănătății pentru fiecare lună calendaristică în intervalul ianuarie 2019 – iulie 2019.

Raportul a fost realizat prin tehnici de regrupare și centralizare a datelor obținute prin intermediul mecanismului de feedback, realizându-se în urma prelucrării noi informații agregate și sintetizate.

Mecanismul de feedback este un instrument de monitorizare cu privire la calitatea serviciilor a 352 spitale publice din Romania si este reprezentat de un chestionar aplicat prin SMS sau Web ce cuprinde un set de 10 intrebari: Cât de mulțumit sunteți de serviciile medicale oferite de spital? Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea medicului? Cât de mulțumit sunteți de curățenia din spital? A fost nevoie să cumpărați medicamente sau alte materiale sanitare? Cât de mulțumit sunteți de activitatea și implicarea asistentelor medicale? Ați primit explicații clare cu privire la diagnostic și tratament? Ați recomanda unei persoane apropiate să se trateze la acest spital? Starea dumneavoastră de sănătate este mai bună după externare? Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente? Doriți să raportați responsabilului anticorupție al Ministerului Sănătății faptul că vi s-au solicitat bani sau atenții?

Spitalele din Cluj în topul cazurilor de luare de mită

Pe primul loc în Cluj-Napoca la luare de mită se află Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, ambele cu câte 35 de cazuri de mită, ceea ce plasează cele două spitale pe locul 34 pe țară. Următorul loc în județul nostru îl ocupă Institutul Regional de Gastro-Hepato “Prof. Dr. O. Fodor” Cluj-Napoca cu un număr de 16 cazuri de luare de mită. Cu un număr 14 cazuri se află Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, urmat de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj. Conform statisticii, Institutul Inimii de Urgență pentur Boli Cardiovasculare “Niculae Stancioiu” Cluj-Napoca cu șase cazuri. Institutul de Urologie și Transplant renal Cluj-Napoca apare cu doar două cazuri iar Spitalul de Recuperare Cluj-Napoca cu unul singur. Singurele trei spitale din orașul Cluj la care nu s-au înregistrat cazuri de luare de mită sunt: Institutul Oncologic Chiricuta Cluj-Napoca, Spitalul de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” Cluj-Napoca și Spitalul Universitar CF Cluj.

Cazuri concrete de luare de mită în Cluj

Pe site-ul piatadespaga.ro la Spitalul Clinic de Urgență Cluj s-a înregistrat o șpagă de 100 de lei pentru o consultație obișnuită, 200 de euro pentru naștere, 300 de lei pentru naștere, 200 de euro pentru o operație și un caz de șpagă cu 500 de lei pentru naștere. La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii s-au înregistrat următoarele cazuri concrete: 400 de lei pentru o operație și 1000 de euro pentru o operație.

Spitalul de Recuperare Cluj-Napoca a avut următoarele cazuri sesizate: 200 de lei pentru o operație, 1000 de lei pentru o altă operație și încă 1500 de lei pentru o altă operație. La Institutul Inimii de Urgență pentur Boli Cardiovasculare “Niculae Stancioiu” s-a sesizat o șpagă de 800 de euro pentru o operație și una de 200 de lei pentru un tratament prescriere. La Institutul Regional de Gastro-Hepato “Prof. Dr. O. Fodor” Cluj-Napoca: 250 de euro pentru internarea în spital și 300 de euro pentru o operație. La Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca s-au făcut următoarele reclamații: 500 de lei pentru o operație și încă 200 de lei pentru spitalizare. La Institutul de Urologie și Transplant renal Cluj-Napoca s-a dat șpagă de200 de lei pentru un control după radiografie, 800 de euro pentur o operație și 500 de lei pentru menținere internare.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.