La începutul lunii februarie, Gazeta de Cluj a prezentat cazul clujeanului Eugen Dimitriu, internat în Spitalul de Boli Psihiatrice Cronice Borșa încă din 2019, și modul în care a fost tratat de către medicii din acea unitate spitalicească. Mai exact, angajații spitalului nu s-au mai îngrijit de el, în condițiile în care au început să-i dea mai puține medicamente și a fost ținut fără mâncare. Mai mult, Lavinia Dimitriu a fost presată să-și externeze tatăl ei, în condițiile în care Eugen Dimitriu nu are casă unde să stea, iar din cauza problemelor sale psihice, el nu putea fi lăsat singur. De curând, fiica lui Eugen Dimitriu a fost informată că tatăl ei va fi externat pe 11 aprilie 2023, pe motiv că s-ar simți mai bine, iar în cazul în care nu va fi prezentă în ziua indicată în vederea externării tatălui ei, spitalul va sesiza instanțele judecătorești în vederea obținerii unui titlu executoriu privind respectarea de către Lavinia a obligațiilor legale ce-i revin în calitate de tutore.
Lavinia Dimitriu, în calitate de tutore desemnat pentru tatăl ei, și-a exprimat în repetate rânduri poziția privind decizia de externare a lui Eugen Dimitriu, comunicată de Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa, atât prin e-mail, cât și prin intermediul convorbirilor telefonice.
Reamintim faptul că tatăl ei este un caz psihiatric cronic constant încă din 1980, iar potrivit documentației, tatăl ei a avut un număr de 17 internări până în 1997. Ulterior, ca urmare a unui proces de divorț cu separare de domiciliu, internările au continuat între 1997 și 2004 la Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa, iar între 2004 și 2016 la Spitalul Municipal Turda, secția de boli psihice cronice.
Din 2016, Lavinia Dimitriu a încercat să aibă grijă de Eugen Dimitriu la domiciliul ei din Suedia, în urma garanțiilor oferite de medicul psihiatric al tatălui ei, domnul doctor Tudor Eugen. Din nefericire, încercările de de îngrijire, medicație, tratament și vizite medicale au eșuat. Mai mult decât atât, Eugen Dimitriu a necesitat internări de urgență în regim psihiatric, iar perioada de spitalizare a durat între 4 și 6 săptămâni.
De asemenea, Lavinia Dimitriu a încercat și varianta centrelor de îngrijire private. Printre acestea se numără: Fundația Creștină „Diakonia”, din localitatea Mera, județul Cluj, tatăl ei fiind internat în Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie, cu diagnosticul de pancreatită acută de etiologie neprecizată, căminul pentru seniori „Schwabenhause”, din județul Timiș, internare de urgență în Spitalul de Psihiatrie Gataia, Asociația „Sfântul Sava Gotul”, din Turda, județul Cluj, internare la Spitalul Clinic de Urgență Cluj-Napoca, secția Psihiatrie I Acuti și Căminul de bătrâni „Zâna Bună”, din Gherla, județul Cluj. Perioada de îngrijire la acest cămin nu a fost nici măcar de 24 de ore.
Reprezentanții Asociației „Sfântul Sava Gotul” din Turda i-au comunicat Laviniei că situația psihiatrică a tatălui ei este greu de administrat într-un regim de îngrijire prestată în condiții normale.
O infirmieră care lucra la Sf. Sava a declarat în 2019 că Eugen Dimitriu a devenit agresiv cu colegul de cameră, pe care a vrut să-l lovească și a amenințat că își dă foc la haine.
„Când a revenit de la psihiatrie nu a mai fost liniștit, se enerva din orice, nu puteam intra în camera lui pentru că ne amenința dacă nu-i dădeam țigări. Ceilalți rezidenți se rugau să-l liniștim pentru că le era frică de el”, se arată în una dintre declarațiile asistenților de la Asociație.
Gazeta de Cluj a luat legătura cu doamna Lavinia Dimitriu care ne-a precizat că tatălui ei nu i se înmânează pachetele și sumele de bani pe care ea le trimite.
„Mi se scriu e-mailuri cu acces refuz, în timp ce tatălui meu i se spune că eu nu îi pun la dispoziție rezerve financiare și administrative. Oameni de bine, din Cluj, care ne-au ajutat încă din 2019, sunt puși în situații absolut bizare. Asistenții sociali, angajați din spital sunt împiedicați să ajute. Nu mai înțelegem nimic”, a declarat Lavinia Dimitriu.
Este important să reținem că, între 20 ianuarie 2023 și 28 ianuarie 2023, când Lavinia a venit din Suedia special pentru a-i aduce medicamentele, angajații spitalului nu s-au mai ocupat de pacient. Potrivit declarațiilor Laviniei date ziarului Gazeta de Cluj, pacientul a fost tratat cu trombostop, un medicament care i-a fost contraindicat de cardiolog. Fiica pacientului a spus că medicii i-au administrat doze mai mici de medicamente și l-au lăsat fără hrană. După ce a aflat aceste lucruri, Lavinia a luat primul avion și s-a întors în țară cu medicamentele necesare pentru a-i asigura tatălui ei tratamentul adecvat.
În schimbul de mesaje cu doamna doctor Diana Tucra, Lavinia a menționat că există un medic responsabil în spital care trebuie să prelungească rețeta, iar privarea unui pacient de medicamente reprezintă o amenințare și o crimă premeditată. Ea a subliniat că nu este de acord cu schimbarea tratamentului anticoagulant al tatălui ei fără acordul și evaluarea unui medic specialist cardiolog.
Lavinia a mers mai departe și a făcut o plângere la oamenii legii. Pe 7 martie, Poliția Rurală Gherla, în urma verificărilor preliminarii efectuate în legătură cu aspectele sesizate de Lavinia, a constatat incidența unor fapte de natură penală, astfel că au început cercetările pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. La finalizarea cercetărilor, dosarul va fi înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla cu soluție legală. Fiica lui Eugen Dimitriu a explicat medicilor că Spitalul de Psihiatrie Borșa este locul în care tratamentul psihiatric a fost administrat în cea mai competentă formă posibilă pentru situația medicală complexă în care se află tatăl ei.
Un lucru important de amintit este faptul că Eugen Dimitriu nu deține un domiciliu fizic stabil în România încă din 2014, iar adresa din buletin este pur formală. Proprietatea menționată este deținută de familia Birlădeanu, care l-au eliminat pe tatăl ei din dreptul de uz și abitație.
Spital versus pacient. Ordin de externare
La sfârșitul lunii martie, Lavinia Dimitriu a primit o notificare din partea Spitalului de Boli Psihice Cronice Borșa, prin care este înștiințată că starea de sănătate a tatălui ei este ameliorată, fiind mult mai liniștit, coerent, fără simptomatologie psihotică, iar menținerea sa în spital nu mai este justificată. Astfel, conducerea spitalului a decis externarea sa în data de 11 aprilie 2023. În continuarea notificării, Lavinia Dimitriu este informată de faptul că în cazul în care nu va fi prezentă în ziua indicată în vederea externării tatălui ei, spitalul va sesiza instanțele judecătorești în vederea obținerii unui titlu executoriu privind respectarea de către Lavinia a obligațiilor legale ce-i revin în calitate de tutore.
„În continuare, vom proceda la punerea în executare a hotărârii judecătorești și vom solicita instanței de executare obligarea dumneavoastră la plata unei penalități de 1000 de lei stabilită pe zi de întârziere, până la executarea de către dvs a obligației prevăzute în titlul executoriu”, se mai arată în notificare.
Nu este prima dată când Spitalul Borșa se joacă de-a Dumnezeu cu Eugen Dimitriu. Reamintim că din 20 ianuarie 2023 i-a fost suspendată medicația cu tablete Eliquis, atât de necesare sănătății sale. Ea a revenit din Suedia pe 28 ianuarie 2023, iar șefa spitalului, Diana Țucra, i-a spus clar că tatăl ei trebuie să se descurce singur, fără asistenții sociali. Mai mult decât atât, Lavinia va trebui să descopere o soluție inovatoare prin care să procure medicamentul indispensabil tatălui ei din exteriorul spitalului, în ciuda faptului că se află la 3.000 de kilometri distanță.