Spitalul de campanie amenajat în Sala Polivalentă din Cluj va fi desființat iar sala va reveni la utilitatea sa normală. Sportivii își vor putea astfel relua antrenamentele.

„Nu se mai justifică menținerea, având în vedere scăderea numărului de cazuri. În municipiul Cluj-Napoca, mai avem șapte cazuri active. Nu am internat niciun pacient la Sala Polivalentă, ci doar a fost pregătită pentru intervenții de urgență în cazul în care spitalele n-ar fi făcut față. Până în 9 iunie inclusiv, amplasamentul rămâne în formula actuală. La Sala Polivalentă se vor relua treptat antrenamentele”, a declarat Emil Boc la Europa FM, potrivit ziardecluj.ro
La începutul lunii întrecute a fost inaugurat un spital de campanie în Sala Polivalentă cu o capacitate de 350 de paturi. Spitalul era destinat pacienților asimptomatici sau cu simptomatologie ușoară de COVID-19 și urma să fie folosit doar dacă spitalele nu vor mai face față. Vorbim de o investiție exclusiv privată, în valoare de aproximativ 1 milion lei (200.000 euro).
Spitalul de campanie a fost amenajat în patru spații distincte din Sala Polivalentă – pe teren, în sălile de antrenament și la etaj, în spațiul de la intrarea în tribune. Fiecare „celulă de cazare” a fost numerotată, dispune de pat, lenjerie, scaun din plastic și coș de gunoi din carton. Din același material sunt confecționați pereții despărțitori.
Despre pereții din carton au apărut, nu demult, în mediul online, informații potrivit cărora acest material nu este sigur din punct de vedere sanitar pentru că funcționează asemenea unei sugative care absoarbe tot și nu poate fi dezinfectat. Medicii epidemiologi care au ajutat la coordonarea acestui proiect spun însă că nu este deloc periculos cartonul pentru că vorbim despre pacienți cu aceeași boală, iar pereții respectivi sunt de unică folosință. Mai mult, fiind vorba despre o unitate de cazare și nu de un spital propriu-zis, nu s-au folosit materiale similare celor din spitalele adevărate.
Ca norocul că a fost doar un exerciţiu de imagine şi această încropeală gen „satele lui Potemkin” nu a fost folosită.
Toate materialele folosite pentru acest spital de campanie vor fi donate către ISU Cluj care ar urma să le folosească dacă vor fi nevoie de ele. 
„Referitor la capacitatea de stocare a acestor materiale, în viitorul apropiat vom găsi o locație astfel încât aceste materiale să fie în siguranță și să le putem folosi atunci când va fi nevoie de ele”, a precizat generalul Ioan Moldovan, șeful ISU Cluj.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here