Valerriu Burlacu

Magistrații de la Tribunalul Alba au decis ca medicul anestezist Ioana Elica Recean și Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Cluj Napoca să plătească familiei Burlacu daune morale în valoare de 45.000 de euro. Decizia vine după ce, în urmă cu mai mulți ani, femeia a fost operată Secția Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială I Cluj-Napoca din cadrul spitalului menționat anterior în timp ce ea acuza dureri în zona inimii. La scurt timp după intervenție, Maria Burlacu a murit. În caz sunt implicați și procurori clujeni, precum și medici legiști locali care au încercat să mușamalizeze cauza decesului petrecut în 13 martie 2014.

Tribunalul Alba a emis o sentință în dosarul deschis de Valeriu Burlacu, soțul Mariei, împotriva a două spitale, din Cluj Napoca și Alba Iulia și a mai multor medici. În martie 2014, Maria Burlacu a început să se simtă rău și să acuze dureri în zona pieptului. Membrii familiei au dus-o la secția de Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba, dar medicii de acolo s-au uitat la ea ca prin geam și au trimis-o la clinica de Chirurgie Maxilo-Facială din cadrul Spitalului Județean de Urgență Cluj Napoca. După ce a fost dusă cu ambulanța de la Alba Iulia la Cluj Napoca, femeia care încă acuza dureri asociate problemelor cardiace, a fost supusă unei anestezii și intervenții chirurgicale la Secția de Chirurgie Maxilo-Facială. După câteva ore inima i-a cedat și a murit.

Tragedia familiei Burlacu a început în 12 martie 2014. Seara, în jurul orei 20.00, Maria Burlacu a simţit o durere puternică în piept şi şi-a pierdut temporar cunoştinţa. ”Am dus-o de urgenţă, cu maşina personală, la Spitalul Judeţean Alba, care se află în apropierea locuinţei noastre, nemaiaşteptând ambulanţa. La serviciul de urgenţă al spitalului, am fost preluaţi de d-na dr. Adămuţiu Mariana, căreia i-am prezentat simptomele, constatate şi de aceasta: dureri în piept, dispnee şi hipertensiune arterială. Întrucât soţia mea suferea de o afecţiune mandibulară mai veche, aflată sub tratament, doamna doctor a interpretat durerile toracice ca fiind cauzate de această problemă. Deşi am insistat asupra necesităţii efectuării unui consult cardiologic de specialitate, pentru clarificarea cauzei durerilor în piept resimţite de soţia mea, speriaţi fiind pentru că suspectam că suferise un preinfarct, doamna doctor, în ciuda insistenţelor mele şi ale soţiei, a decis transferul la Secţia de Chirurgie Orală şi Maxilo-Facială I Cluj-Napoca”, afirmă Valeriu Burlacu. A fost internată la acest spital noaptea în jurul orei 01.00. 

Operaţia care a adus moartea   

Dimineaţa, înainte de ora 10.00, Maria Burlacu a suferit o intervenţie chirurgicală mandibulară realizată de medicii Ioana Elica Recean (anestezist) şi Gligor Florin Onişor (chirurg). ”La ora 12.12, în timp ce mă deplasam spre Cluj-Napoca, către spital, am apelat-o telefonic pe soţia mea, însă nu mi-a răspuns. La doar câteva secunde, m-a sunat ea spunându-mi că se simte foarte rău, că este singură în salon şi încearcă să cheme pe cineva în ajutor pentru că nu era niciun cadru medical în preajmă. Au fost ultimele ei cuvinte.

Când am ajuns în Cluj Napoca, am apelat-o din nou pe soţia mea, la telefon răspunzându-mi de data aceasta medicul, care m-a întrebat cine sunt şi în cat timp pot să ajung. Ajuns la spital, am fost condus în sala de şedinţe unde, pe masă, se aflau toate documentele medicale ale soţiei mele. La scurt timp a venit doctorul curant Onişor Gligor Florin, care, întrebându-l de starea soţiei, mi-a spus: «nu am mai putut face nimic». Mi s-a comunicat că i-au făcut o intervenţie şi că apoi a intrat în stop cardiorespirator, rezultând decesul”, spune soţul femeii decedate. Fişa UPU modificată: peste cuvântul ”toracică” s-a trecut ”mandibulară”. De asemenea a fost modificată tensiunea arterială, de la 170/90 la 120/80 Valeriu Burlacu afirmă că l-a întrebat pe medic de ce s-a făcut intervenţia şi anestezia generală, în condiţiile în care soţia sa fusese internată cu ”durere toracică”, aşa cum era trecut în fişa de la UPU Alba Iulia. ”În acel moment nu existau niciun fel de modificări în fişa UPU. La motivele prezentării scria durere toracică, iar tensiunea arterială era 170/90”, precizează bărbatul.

Avalanșă de falsuri și abuzuri în justiție pentru a ascunde un malpraxis

În loc ca instituțiile și medicii implicați în acest caz să își recunoască vina și membrii familiei să se poată împăca cu pierderea suferită, s-a pus în mișcare un întreg mecanism pentru a ascunde adevărata cauză a morții, iar cei care s-au făcut vinovați de acest deces să poată scăpa fără nicio repercusiune.

Fişele medicale ale femeii au fost modificate. La UPU Alba, în loc de dureri abdominale, cum apărea iniţial, s-a corectat şi s-a scris dureri mandibulare. Au fost modificate şi valorile tensiunii arteriale, care iniţial erau foarte mari, cu unele normale. Medicii de la Cluj au scris că i-au administrat un medicament care nu apărea în prima variantă. De asemenea, pe fişa medicală de la Cluj au fost modificate orele la care s-au realizat unele intervenţii. De asemenea, trupul femeii a fost mutat imediat la IML şi abia după două zile a fost arătat soţului. Tot după două zile a fost anunţată şi poliţia, lucru care ar fi trebuit să se întâmple în ziua când a decedat.

Pe lângă plângerile penale, Valeriu Burlacu a depus şi plângeri la Colegiile Medicilor din Cluj şi Alba. Cei doi medici clujeni au scăpat fără nicio sancţiune pe motiv că ”nu sunt elemente care să ducă la concluzia că sunt vinovaţi”. Medicul de la UPU Alba Iulia a fost sancţionat cu avertisment. ”Consultul pacientei Burlacu Maria a fost superficial, fiind eludate datele anamnestice şi nu s-a efectuat un examen cardiologic de specialitate. Au fost efectuate corecturi în fişa UPU, cu scopul minimalizării simptomelor cardio-vasculare”, se arată în decizia Colegiului Medicilor Alba. Ulterior, Mariana Adămuţiu a demisionat de la spitalul din Alba şi a plecat în Franţa.

De atunci, soţul femeii, Valeriu Burlacu, se luptă pentru a demonstra neprofesionalismul medicilor care s-au ocupat de soția lui. Valeriu Burlacu a formulat, iniţial, o plângere penală împotriva a trei medici, unul de la Alba Iulia şi doi de la Cluj: Mariana Adămuţiu, respectiv Ioana Elica Recean şi Gligor Florin Onişor. Acuzaţiile sunt de ucidere din culpă, neglijenţă în serviciu şi fals material în înscrisuri oficiale. Dosarul a fost jonglat timp de mai mulți ani printre procurorii clujeni. Procurori ca Mirel Aurelian Toader sau Ioan Irimie s-au aplecat asupra anchetei, dar în final au rămas blocați în această poziție inconfortabilă.  Nimeni nu a putut fi tras la răspundere pe latură penală.

Despre ancheta desfăşurată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, Valeriu Burlacu afirmă că a fost realizată incorect şi nelegal.

Colegiul Medicilor s-a frecat la piciorul de lemn

Pe lângă plângerile penale, Valeriu Burlacu a sesizat şi Colegiul Medicilor din Cluj şi Alba. Cei doi medici clujeni au scăpat, iniţial, fără nicio sancţiune pe motiv că ”nu sunt elemente care să ducă la concluzia că sunt vinovaţi”. Colegiul Naţional al Medicilor a decis, în final, să sancţioneze anestezistul Ioana Recean cu ”vot de blam”. Medicul a contestat decizia în instanţă. Medicul Mariana Adămuţiu a fost sancţionată cu avertisment Medicul de la UPU Alba Iulia a fost sancţionat cu avertisment. ”Comisia de disciplină decide că faptele şi împrejurările au constituit abatere de la buna practică medicală, sancţionând cu avertisment medicul reclamat Adămuţiu Mariana”, se afirmă în decizia Colegiului Medicilor Alba din 22 martie 2017. Comisia a mai precizat că nu poate confirma, la acest moment, o legătură de cauzalitate între acţiunea medicală a acesteia şi decesul pacientei.

Coastele şi sternul fracturate în urma resuscitării

Potrivit lui Valeriu Burlacu, multe dintre neregulile sesizate îşi au originea la IML Cluj, institutul condus de Costel Siserma.

”Siserman a făcut abstracţie de fişa UPU de la Spitalul Judeţean Alba, cu toate că se afla în posesia ei. Acest document conţine date de care, dacă ar fi ţinut cont, ar fi concluzionat că decesul a survenit ca urmare a unor acte medicale necorespunzătoare. Documentul conţine o serie de falsuri care au fost făcute de către personalul medical ulterior decesului, în scopul de a ascunde motivele prezentării pacientei la UPU şi implicit conduita medicală corectă care ar fi trebuit adoptată şi care ar fi putut salva viaţa pacientei. Prin această omisiune, dr. Siserman a deturnat întregul raţionament care ar fi putut stabili relaţia de cauzalitate între conduita medicală şi deces. Nu s-a efectuat deschiderea coloanei cervicale, deşi aceasta reprezintă o zonă cu impact vital care conform normelor nu poate scăpa analizei necroptice”, este de părere Burlacu.

2 COMENTARII

  1. Si iata cum medicii onesti care lucreaza din greu sunt obligati sa emigrezee din cauza elucubratiilor unui afacerist al mortii , sustinut si mediatizat de Gazeta de Cluj, cunoscuta pentru corectitudinea * articolelor publicate.
    PS asa-i ca nu o sa publici mesajul?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.