Spitalul Județean Cluj a anunțat achiziționarea unui computer tomograf cu o garanție de 10 ani. Prețul de achiziție al acestuia este de 3,4 milioane de lei, iar astfel se va face o economie de 924.000 de lei din transportul pacienților, dar se vor și elibera ambulanțele. În următoarea perioadă oficialii celui mai mare spital din România vor achiziționa și un aparat RMN nou, care va fi dat în folosire pacienților cel mai probabil în toamna acestui an.

 

Modernizarea Spitalului Județean Cluj continuă. Oficialii unității sanitare au anunțat că au pus la dispoziția pacienților un aparat computer tomograf cu 10 ani de garanție. De altfel, reprezentanții spitalului au lansat și o licitație pentru achiziția unui RMN cu o putere de 1,5 T. Valoarea acestuia este estimată la 9,4 milioane de lei.

 

CT de 3,4 milioane

”În aceste zile la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a fost instalat un echipament modern și performant de Tomografie Computerizată multislice cu sistem de postprocesare (CT cu 128 secțiuni).

Valoarea  echipamentului este 3.472.000 lei RON, inclusiv TVA și are inclusă în  preț  o garanție extinsă, full service cu piese de schimb pe o perioada de 10 ani.

Fondurile pentru achiziția echipamentului au fost alocate de către Ministerul Sănătății.

Spitalul  Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca  asigură asistența medicală  pentru populația  din municipiul Cluj-Napoca, din județul Cluj, dar și din județele regiunii Nord-Vest și nu numai. Unitatea  noastră  asigură singurele linii de gardă de Computer Tomografie și Radiologie Convențională  din  județul  Cluj, în  strânsă colaborare  cu Unitatea de Primire  Urgențe, a cărei activitate este dependentă  de funcționalitatea aparaturii de radiologie-imagistică. În actul medical diagnostic, precum și în optimizarea fluxului de pacienți adresați.

Aparatele aflate până în prezent în dotarea spitalului (RMN, CT, radiologiei ecografie) sunt aparate produse în anii 2000-2001, care și-au depășit durata normală de funcționare și pentru care este foarte dificilă și costisitoare achiziționarea de piese de schimb și asigurarea mentenanței. În aceste condiții se impunea  achiziționarea unor aparate noi, performanțe, care să le înlocuiască pe cele aflate în exploatare. Demersurile  insistente ale conducerii  SCJU pe lângă  Ministerul Sănătății  au fost  încununate  de succes, fiind  aprobată finanțarea pentru  un nou  aparat de Computer Tomografie și un nou aparat de Rezonanță Magnetică Nucleară (în curs de achiziționare).

Aceste noi  dotări vor asigura pacienților un acces mai rapid la investigațiile imagistice, o calitate  mai buna a imaginilor și implicit o mai mare  acuratețe diagnostică, crescând calitatea actului medical. În plus, spitalul va economisi sume importante cheltuite cu transportul pacienților între secțiile clinice serviciul de radiologie. Numai în anul 2014, spitalul a achitat către Serviciul de Ambulanță Cluj facturi în  valoare  totală de 1.200.000 lei, din care  924.000 lei au reprezentat cheltuieli cu transportul pacienților  din zona Complexului Neurochirurgie, Neurologiei și Psihiatrie către serviciul de radiologie-imagistică.   Analizând aceste date se observă că, doar din cheltuielile cu transportul pacienților, costul computerului  tomograf se va amortiza în cel mult  patru ani. în plus crește în mod decisiv confortul pacienților, adesea cazuri traumatice  grave, care vor beneficia de examen CT rapid și performant, fără a mai fi supuși  disconfortului legat de transportul  cu ambulanța.

Nu în  ultimul rând, Serviciul de Ambulanță  va fi degrevat de aceste solicitări de transport medicalizat, putând să răspundă mai prompt solicitărilor de urgență.

Noul aparat CT va deservi nu numai secțiile Neurochirurgie, Neurologiei Psihiatrice (aflate în vecinătate), ci și alte secții ale spitalului datorită  unor softuri speciale care permit efectuarea de examinări de: endoscopie  digestivă  virtuală, vizualizare angiografica  3D și evaluare dinamică a fluxului sanguin, examinare  cardiacă  3D, imagistică specială oncologică, ceea ce  va  crește semnificativ acuratețea și calitatea diagnosticului pacienților tratați  în Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca”, se arată într-un comunicat al conducerii Spitalului Județean Cluj.

 

Fără ștergerea datoriilor nu veneau aparatele

Aparatele nu puteau fi achiziționate la Spitalul Județean Cluj dacă managerul Petru Șușcă nu scăpa de datorii. Acesta a reușit în doar 1 an de zile să scape de datorii de 13,3 milioane de lei. Cu toate că mulți sceptici din cadrul unității sanitare priveau cu îndoială acest obiectiv al noii conduceri, se pare că a fost împlinit mai repede cu cel puțin șase luni, arătam anterior. Astfel, Spitalul Județean Cluj a ajuns să termine anul fiscal 2013 plătindu-și toate datoriile către furnizori. Șușcă a reușit să scape de 13,3 milioane de lei datorii în 14 luni, adică aproximativ 1 milion de lei pe lună.

”Sper ca pacienții, care sunt pilonul de bază al Spitalului Județean Cluj, să beneficieze de tratamentele cele mai bune”, a declarat la vremea respectivă Petru Șușcă, managerul Spitalului Județean Cluj”

”Vă informăm că Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a achitat către furnizori, până la sfârșitul anului 2014, toate plățile restante.

În consecință, se poate afirma că Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a încheiat anul 2014, cu un bilanț economic de succes, reușind să achite toate datoriile”, se arată într-un comunicat de presă emis de comitetul director.

Cu toate că noua conducere s-a zbătut să scoată unitatea din datorii, Spitalul Județean Cluj a reușit să facă și investiții: trei autoutilitare pentru transportul hranei, 10 termostate, o trusă de osteosinteză, 111 licențe de Windows. Tot din venituri proprii Spitalul Județean Cluj a efectuat și reparații curente la anumite secții în valoare de 850.000 de lei.

”Cele mai multe lucrări s-au efectuat la secțiile Ortopedia Traumatologie I și II, Maxilo Facială I și II, Endocrinologie, Oncologie, Reumatologie și Ginecologie III Dominic Stanca. Serviciul de Anatomie Patologică a fost reabilitat parțial din venituri proprii, iar Spălătoria Spitalului a fost reabilitată cu fonduri din venituri proprii”, se arată în continuarea comunicatului emis de comitetul director.

Spitalul Județean Cluj își desfășoară activitatea într-un sistem multipavilionar cu 30 de clădiri. Unitatea sanitară are 1.542 de paturi și 3.065 de angajați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.