În prezent, Secția Clinică Neurochirurgie funcționează într-o clădire construită în 1903, reabilitată și supusă, în repetate rânduri, unor reparații capitale, dar care nu corespunde în totalitate standardelor moderne și care nu face față, prin capacitatea sa (58 de paturi în secție și 16 paturi de terapie intensivă), fluxului de pacienți care se prezintă cu patologii variate – de la boli cerebro-vasculare la patologii oncologice.

Anual, în Secția Clinică Neurochirurgie au loc peste 2300 de intervenții chirurgicale.

În consecință, Centrul Regional de Boli Cerebro-Vasculare va putea asigura soluționarea terapeutică adecvată a patologiei cerebro-vasculare, principala cauză de mortalitate și morbiditate cu handicap neurologic major în populația generală. „Dincolo de toate, considerăm că, prin construirea acestui centru, vom putea oferi șanse egale la sănătate și la viață populației din regiunea de Nord-Vest a României, crescând, în același timp, calitatea serviciilor publice de sănătate în regiune, alături de creșterea competenței profesionale, educaționale și de cercetare în domeniul neuroştiințelor”, a completat Prof. Dr. Ioan Ștefan Florian, medicul șef al Secției Clinice Neurochirurgie.

Proiectul, în valoare de aproximativ 45 milioane euro, implică atât renovarea și recompartimentarea clădirii de 3810 mp, în care, la momentul actual, funcționează Compartimentul Clinic Medicina Muncii (str. Pasteur, nr. 3-5), construirea unui pavilion nou, cu o suprafață de 4263 mp, conectat clădirii existente, dar și dotarea Centrului cu echipamente medicale de ultimă generație: CT, RMN, neuroangiograf, sisteme de neuronavigație, sală de operații hibrid. Odată demarat, proiectul se va finaliza în aproximativ doi ani, în condițiile în care studiile de prefezabilitate sunt deja încheiate.

„Construirea acestui Centru Regional de Boli Cerebro-Vasculare reprezintă un proiect îndrăzneț și foarte necesar, pentru asigurarea unei asistențe medicale corespunzătoare, în concordanță cu afluxul tot mai crescut de pacienți din toată țara. Primele demersuri în acest sens datează încă din 2015, când, într-o primă fază, se dorea doar extinderea clădirii actuale a Clinicii de Neurochirurgie. Sprijinul generos al Ministerului Sănătății, dublat de promisiunea Primăriei de a contribui financiar la construirea acestui centru, ne face încrezători în succesul proiectului”, a declarat Petru Șușca, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Pentru anul 2019, pe lângă lucrările la Centrul Regional de Boli Cerebro-Vasculare, spitalul intenționează să facă încă două investiții majore, în valoare de aproximativ șapte milioane de euro: reabilitarea clădirii, a blocului operator și a compartimentului de terapie intensivă al Secțiilor Clinice Ortopedie-Traumatologie I-II și relocarea uneia dintre farmaciile cu circuit închis ale spitalului într-un spațiu nou amenajat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.