Fost Ministru al Sănătății, Sorina Pintea

În urmă cu o lună, Ministrul Sănătății Sorin Pintea a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că ministerul a semnat un contract de asistenţă tehnică în valoare de 78 milioane de lei care prevede consultanţă – consiliere, expertize, supravegherea construcţiei – pentru cele trei spitale regionale. Pe de altă parte, reprezentanții Ministerului Sănătății au răspuns la o interpelare a Gazetei de Cluj că nu a fost semnat un contract de acest gen.

În urmă cu o lună, Ministrul Sănătății Sorina Pintea a declarat în cadrul unei conferințe de presă că a fost semnat un contract, în valoare de 78 milioane de lei, pentru asistența tehnică necesară la construirea celor trei spitale regionale de urgență din România care se vor edifica în Cluj Napoca, Iași și Craiova.

Sorina Pintea

„S-a discutat foarte mult despre spitalele regionale. Astăzi (3 iunie 2019, n.red.) am semnat un contract de asistenţă tehnică de 78 milioane de lei, asistenţă tehnică la implementarea construcţiei spitalelor regionale, bani pe care MS i-a primit prin accesarea fondurilor europene. Astăzi am semnat contractul. Mergem înainte”, a spus ministrul.

Gazeta de Cluj a formulat o solicitare către reprezentanții ministerului pentru a afla care sunt firmele cu care a fost semnat contractul respectiv. Răspunsul, venit după o lună de zile, arată că nu a fost semnat niciun contract de acest gen.

”Vă precizăm că Ministerul Sănătății nu a încheiat contracte de asistență tehnică cu nici un operator economic, și nici nu a organizat vreo procedură de achiziție publică în acest sens.

Ministerul Sănătății a încheiat cu Ministerul Fondurilor Europene un contract de finanțare nerambursabilă de asistență tehnică în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică, Axa Prioritară Întărirea capacității beneficiarilor de proiecte finanțate din FESI. Obiectul contractului este ”Întărirea capacității Ministerului Sănătății de a pregăti și implementa proiectele Spitalelor Regionale de Urgență: Craiova, Iași, Cluj”, arată biroul de presă al Ministerului Sănătății.

Pentru a clarifica declarațiile ministrului am încercat să obținem un punct de vedere din partea Sorinei Pintea, dar nu ea nu a răspuns la întrebări.

Proiectul respectiv are o valoare totală de peste 15 milioane de euro și o perioadă de implementare cuprinsă între septembrie 2018 – decembrie 2023, astfel că nu are nicio legătură cu declarațiile ministrului.

Greii din consultanță pe bani europeni

Potrivit biroului de presă al Comisiei europene toate studiile de fezabilitate pentru cele trei Spitale Regionale de Urgență care se vor construi în Cluj, Iași și Craiova sunt făcute. Studiile de fezabilitate pentru spitalele regionale de urgență din România au fost făcute de asocierea Planet S.A, Athens, Greece– Members ASTEC – Conseil Santé – Projectgroup – TIEG – Consulgal – WYG, însă valoarea contractelor nu este publică din cauza unui artificiu. Finanțarea, chiar dacă este făcută din bani europeni și fonduri guvernamentale, este făcută prin intermediul Consultantului European pentru consultanță în investiții (EIAH), un hub al Băncii Europene pentru Investiții, care este o entitate privată a băncii.

Prin acest artificiu, detaliile vizavi de cheltuirea fondurilor sunt sub ”umbrela” secretului comercial.

Compania grecească Planet SA este controlată, instituțional, de Banca Națională a Greciei, care are o relație deosebită cu statul german. Compania de consultanță a Planet S.A. a fost înființată în 1987, în Atena, și s-a axat pe consultanță în management, domeniul dezvoltării și ingineriei. În anul 2000, Planet S.A a fuzionat cu Ernst & Young, formând divizia  pentru Europa de Sud-Est. Ernst & Young este una dintre cele mai mari companii de consultanță financiară și audit din lume. Compania a fost creată în anul 1989 și face parte din grupul celor mai mari patru firme de audit din lume numit Big Four, alături de KPMG, PricewaterhouseCoopers (PwC) și Deloitte Touche Tohmatsu.


Giannakopoulos Christos, CEO-ul Planet SA

Giannakopoulos Christos, CEO-ul Planet SA, este și director executiv în cadrul firmei de consultanță Valeu Consulting, o companie formată prin fuziunea dintre Planet SA și Intrasoft International, o altă companie grecească de care statul român nu este complet străin. Intrasoft și Intrarom au câștigat contracte de zeci de milioane de euro în România, în asociere cu firme precum Siveco, de la Ministerul Justiției sau Loteria Română. Ițele acordării acestor contracte trec prin filiera Udrea – Cocoș – Bittner, detaliile afacerilor fiind publicate în mai multe serii de anchete jurnalistice. De asemenea, afacerile respective sunt tangențiale și cu dosarul Microsoft.

Dăncilă: Adio spitale!

În urmă cu un an, CJ Cluj a semnat un protocol cu Ministerul Sănătății pentru proiectul spitalului regional clujean. De atunci și până acum, concret, nu au fost făcute decât aceste lucrări de demolări. Studiul de fezabilitate pentru spital nu a fost finalizat, cel puțin așa susțin oficialii de la minister și cei de la CJ Cluj.

Macheta spitalului Regional de Urgență Cluj

În urmă cu două săptămâni, premierul Viorica Dăncilă a declarat într-o emisiune la Romania TV că nu mai sunt bani suficienți pentru construirea spitalelor regionale și că, în acest exercițiu bugetar nu au mai rămas bani suficienți pentru construirea celor trei spitale regionale și că banii alocați au fost cheltuiți pe documentație. Premierul a propus ca sumele necesare construirii spitalelor regionale să fie accesate pe următorul exercițiu bugetar.

„Am avut o discuție cu doamna comisar european Corina Crețu, la Guvern, legată de cele trei spitale regionale, pentru mine ca premier, pentru Guvernul României era foarte important să avem cele trei spitale. Pentru cele trei spitale a fost alocată suma de 150 milioane euro. Toată documentația a fost 130 milioane de euro. Un spital este evaluat la 460 milioane euro. Trei spitale se duceau la un miliard și ceva de euro. Statul român nu își permite. Atât au costat. Am vorbit cu doamna Corina Crețu ca din suma rămasă să facem studii de fezabilitate, documentația și în următoarea proiecție bugetară să accesăm cele 460 milioane de euro”, a declarat Viorica Dăncilă.

Premierul a mai menționat că se poartă discuții ca unele spitale să fie construite în parteneriate.

Foștii șefi ai UE se ocupă de consultanța fondurilor europene

TIEG este un concern european, care activează preponderent în domeniul fondurilor europene. Membrii acestui grup financiar acționează împreună, din punct de vedere juridic, ca o singură organizație. Gruparea a fost înființată în 2012 și de atunci a oferit servicii de consultanță pentru politicile de dezvoltare ale Comisiei Europene și ale altor donatori internaționali, în special guvernele țărilor UE. Grupul se ocupă de gestionarea contractelor-cadru ale Uniunii Europene, ocupându-se de identificarea, pregătirea, monitorizarea și evaluarea proiectelor (co)finanțate de UE.


Michel DOUMONT

Compania îi aparține lui Michel DOUMONT, fost director adjunct în cadrul Comisiei Europene în perioada 2001 – 2005 în cadrul programelor de finanțare UE Phare-Ispa. El mai ocupă funcția de director executiv în cadrul grupului european Nookom EEIG, care are același domeniu de activitate: consultanță pe fonduri UE

Unul dintre directorii companiei este Jaime Bernis, delegat permanent la Bruxelles din 2004 și consultant reprezentativ al proiectelor pe fonduri europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.