Proiectul spitalului de urgenţă de la Cluj, unul dintre cele mai vechi proiecte din judeţ, nu se va construi în viitorul apropiat deoarece nu există finanţare.
 

Chiar dacă ar trebui să fie un proiect prioritar, spitalul urmând a prelua cazurile de urgenţă din judeţele din zona Nord-Vest a României, proiectul spitalului rămâne doar pe hârtie. Dacă în 1995, Consiliul Judeţean a aprobat construirea spitalului în cartierul Mănăştur, în 2003 clădirea în care s-au investit 1,1 milioane de lei nu a mai trezit interes. Conform delaraţiilor lui Irinel Popescu, preşedintele CNAS, nu sunt bani pentru spitalele de urgenţă.  

Spitalele nu sunt finanţate

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Irinel Popescu a declarat că „nu există suficienţi bani la buget pentru spitalele regionale”. Proiectele spitalelor de urgenţă sunt în pericol deoarece banii alocaţi pentru construirea acestora nu sunt suficienţi. În acest caz, atât spitalele din ţară, cât şi spitalul din judeţul Cluj rămân doar la stadiul de proiect. Irinel Popescu a mai declarat că va solicita un buget care să fie măcar la nivelul celui de anul trecut: “Sigur că bugetul general va fi mai mic, dar, apropo de priorităţi, într-o astfel de perioadă, chiar dacă ea poate avea repercursiuni economice, este mai uşor să renunţi să faci un drum, că şi aşa n-am făcut prea multe, decât la sănătate. După parerea mea la sănătate nu poţi renunţa”. Potrivit şefului CNAS, “spitalele sunt sectorul cel mai neglijat şi cel mai prost finanţat dintre toate segmentele sistemului de sănătate din România”. Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean, a precizat că pentru spitalul regional de urgenţă din judeţul Cluj, finanţarea vine din partea Ministerului şi nu din bugetul judeţului.

Spital (ne)prioritar

Şi până azi spitalul regional din Cluj nu şi-a găsit sigur locaţia. Dacă acesta ar fi trebuit să se construiască în satul Câmpeneşti, Alin Tişe a declarat că încă locaţia nu este aleasă cu precizie: “Nu stim sigur dacă se va construi în Câmpeneşti. Căutăm şi alte zone care să fie mai aproape de oraş, cum ar fi Floreşti”. În ceea ce priveşte construirea spitalului, viceprimarul Clujului, Sorin Apostu, a declarat că nu răspunde pentru ceea ce nu a făcut Călin-Popescu Tăriceanu. Potrivit acestuia, spitalul este prioritar, dar consideră că proiectul acestuia a fost iniţiat mai mult pentru campania electorală, nedorind să declare şi altceva în ceea ce priveşte situaţia actuală a proiectului. Realizarea spitalului în cel mai scurt timp este dorită şi de către Nicolae Deleanu, director la Autoritatea de Sănătate Publică: “Consider prioritar construcţia spitalului, deoarece acesta va rezolva urgenţele pe mai multe judeţe”. În ceea ce priveşte infrastructura spitalului şi terenul pe care acesta va fi amplasat, potrivit lui Alin Tişe, sursa de finanţare trebuie să vină din partea Guvernului. Nicolae Deleanu a mai precizat că sursa de finanţare ar trebui să vină din bugetul statului: “dacă vor fi bani de la stat spitalul se va constri, dacă nu vor fi bani, nu se va face”.

Da ori ba

În vizita sa la Cluj făcută la sfârşitul anului trecut, Călin Popescu Tăriceanu a declarat că proiectul spitalului regional este aprobat de către Guvern, fără însă a obţine şi finanţare. “Din informaţiile pe care le am, Ministerul Sănătăţii a demarat licitaţii pentru cele opt spitale regionale pe care trebuie să le realizeze, conform programului guvernamental. Iar unul dintre aceste spitale se va realiza la Cluj. Nu ştiu în ce faze sunt aceste licitaţii, trebuie întrebat la Ministerul Sănătăţii”, a declarat fostul premierul. Acesta a continuat să precizeze că “sunt bani, noi am aprobat proiectul şi se va realiza”.

Spital “la cheie”

Investiţia spitalului de urgenţă de la Cluj se va ridica la aproape un miliard de lei, mai exact 969.570.000 de lei. Astfel, spitalul va avea 878 de paturi, va ocupa o suprafaţă constuită de peste 110.000 de metri pătraţi. Spitalul va avea un heliport şi un hanger pentru elicoptere. De asemenea clădirea va avea două subsoluri, parter şi patru etaje, devenind astfel al optulea spital de urgenţă din ţară. Potrivit proiectului, se va realiza şi un ansamblu de locuinţe pentru medicii rezidenţi, pe circa trei hectare, dar şi un centru de servicii, pe aproximativ două hectare. Spitalul Regional de Urgenţă se află printre priorităţile anului 2009 ale Primăriei Cluj-Napoca, alături de alte proiecte mai vechi cum ar fi, modernizarea aeroportului, lucrările la stadionul Moina, finalizarea Autostrăzii Transilvania şi a centurilor ocolitoare.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.