Încă un om de afaceri din camarila lui Traian Băsescu a ajuns la DNA să dea cu subsemnatul într-un dosar de corupţie. Este vorba de Dan Adamescu, patronul Astra Asigurări, al publicaţiei România Liberă, al Grupului Român de Presă, etc. Adamescu a fost pus sub învinuire pentru dare de mită. În aceste “jonglerii” penale, cu puţin timp înainte ca Adamescu să fie chemat la DNA, avocatul lui s-a sinucis, aruncându-se în faţa metroului.
„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale față de ADAMESCU GRIGORE DAN, om de afaceri, pentru săvârşirea a două infracţiuni de dare de mită.
În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date şi aspecte din care rezultă indicii rezonabile că, în cursul lunii decembrie 2013, suspectul Adamescu Grigore Ioan a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 5.000 euro inculpaţilor STANCIU ION şi ROVENŢA ELENA, judecători la Tribunalul Bucureşti – Secţia VII Civilă, pentru ca în schimb, magistraţii să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era suspectul Adamescu Grigore Ioan”, se arată într-un comunicat al DNA.
De curând, a fost publicat un raport al ASF potrivit căruia instituţia de reglementare arăta că Astra Asigurări a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport al instituţiei. Un alt element de scandal îl reprezintă un împrumut acordat de compania de asigurări grupului Nova Trade, din care face parte şi Astra, respectiv 105,3 milioane lei către Medien Holding Srl, companie căreia aparţine şi Grupul de Presă Român.
De asemenea, acuzaţiile procurorilor DNA sunt coroborate şi cu acuzaţiile care planează asupra magistraţilor de la Tribunalul București — Secția VII civilă, acuzați că ar fi pretins și primit sume de bani sau bunuri în scopul de a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia acte privitoare la îndatoririle de serviciu.
Magistraţii lui Adamescu
Potrivit unui comunicat al DNA, este vorba de atribuirea anumitor dosare de insolvență, numirea unor administratori judiciari în dosare de insolvență ori furnizarea de informații în legătură cu dosare de insolvență în favoarea unor lichidatori judiciari sau administratori judiciari care erau interesați în cauze aflate în soluționare la judecătorii vizați de cercetări.
„Procurorii DNA — Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de patru judecători de la Tribunalul București — Secția VII civilă, având în vedere că există date și aspecte din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora, direct sau prin intermediari, aceștia ar fi pretins și primit sume de bani sau bunuri în scopul de a îndeplini/ a nu îndeplini sau a întârzia acte privitoare la îndatoririle de serviciu, respectiv atribuirea anumitor dosare de insolvență, numirea unor administratori judiciari în dosare de insolvență ori furnizarea de informații în legătură cu dosare de insolvență în favoarea unor lichidatori judiciari sau administratori judiciari care erau interesați în cauze aflate în soluționare la judecătorii vizați de cercetări”, se arată în comunicat. Potrivit procurorilor, cei patru judecători, personal sau prin intermediari, au pretins şi primit de la practicieni în insolvenţă, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai întreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitată, sume de bani, bunuri sau servicii.
Magistraţii ar fi cerut bani sau bunuri pentru a îndeplini sau a nu îndeplini ori a întârzia un act privitor la îndatoririle de serviciu în legătură cu contestaţiile la tabelul preliminar al creanţelor, pentru a decide privind modalităţile de înscriere la masa credală cu privire la creanţele creditorilor chirografari, pentru a desemna preferenţial administratori judiciari, pentru a atribui preferenţial dosare de insolvenţă sau pentru a-şi exercita influenţa pe lângă judecători de la diverse instanţe din Bucureşti şi din ţară, folosind informaţii deţinute prin prisma atribuţiilor de judecător, au arătat procurorii în referatul cu propunerea de arestare.
ASF a încercat redresarea Astra
Pe 18 februarie 2014, Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială la compania Astra, cea mai mare societate de asigurări de pe piața românească. Decizia ASF a fost luată după analiza raportului de control la societatea Astra și a unei note a Direcției de Supraveghere și Stabilitate Financiară din cadrul ASF. Autoritatea a numit ca administrator special la Astra compania de consultanță financiară KPMG Advisory. Din calculele ASF, Astra va avea nevoie de o majorare de capital semnificativă, urmând ca administratorul special să stabilească suma necesară.
Astra are un portofoliu de aproape trei milioane de clienți, din care 800.000 sunt asigurați RCA, iar 2,15 milioane dețin asigurări de locuințe.