Sponsorul lui Hrudei, urmarit penal
Zilele sefului DIICOT Cluj, Mircea Hrudei in functia de procuror sunt numarate. Pe deasupra ca dosarele intocmite de el primesc verdicte definitive de nevinovatie, cum ar fi cazurile Arpad Paszkany, Gicu Gansca si Horea Ciorcila, chiar si sustinatorii acestuia incep sa fie urmariti penal. Mai precis, unul dintre fostii lideri ai procurorilor din CSM, George Balan, este urmarit penal de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA) privind negocierea de functii cheie cu cei de la USL.
Mai precis, Balan este acuzat ca ar fi dorit sa faca numirile la sefia DNA si la Parchetul General in locurile lui Daniel Morar si a Laurei Codruta Kovesi, potrivit procurorilor anticoruptie. Avand in vedere ca CSM a acordat avizul pentru cercetarea biroului procurorului George Balan este prima dovada ca a inceput urmarirea penala impotriva celui care i-a acordat al doilea mandat la sefia DIICOT Cluj lui Mircea Hrudei.
Procurorii DNA au descins miercurea trecuta dimineata la sediul Consiliului Superior al Magistraturii, vizand in mod particular birourile procurorilor George Balan si Marcel Sampetru.
Cei patru sustinatori
Mircea Hrudei a fost ales la mijlocul anului 2011 pentru inca un mandat de trei ani de zile la sefia DIICOT Cluj de catre un colectiv de patru procurori ai CSM. Cei patru procurori care l-au votat pe Mircea Hrudei sunt Bogdan Licu, George Balan, Hailean Oana, Gratiana Isac.
Balan nu il cunostea pe Hrudei
“Prima oara l-am vazut in sedinta de pe 23 iunie (n.r. pe Mircea Hrudei) in care am analizat datele oferite de catre evolutia sa profesionala. In cadrul sedintei a fost prezentat un proiect de manangement a sefului DIICOT Cluj. Se pun intrebari, se face o prezentare a evolutiei profesionale. In raport cu toate celelalte elemente se ia o hotarare. Au fost si colegi care au votat impotriva, dar votul final a fost pentru prelungirea cu inca trei ani a mandatului lui Mircea Hrudei. A primit trei voturi “pentru” si unul impotriva. Propunerea pe care a inaintat-o Ministerul Public nu a cuprins si aceste elemente despre care vorbiti pentru a fi avute in vedere. In acest moment s-au avut in vedere elementele de cariera profesionala si evaluare fata de care sectia a apreciat cu majoritate sa il reinvesteasca.
Parchetul are obligatia profesionala ca la evaluarile pe care le face anual toate aceste deficiente pe care dumneavoastra le indicati sa le aiba in vedere. Daca calificativul a fost de foarte bine pe toti anii, probabil au apreciat ca nu este un element care sa constituie un alt calificativ.
Nu pot sa comentez cazurile altor magistrati, iar in constiinta mea nu am ce sa imi reprosez si mi-am evaluat corect colegii in toate raporturile. Sefii DIICOT din Romania l-au evaluat cu calificativul “foarte bun”. De ce l-au propus, ei stiu mai bine si ar trebui sa ii intrebati pe ei”, a declarat pentru Gazeta de Cluj in iunie 2011 George Balan, la acea vreme vicepresedintele CSM si responsabilul de sectia procurori.
Urmarirea penala
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de urmatoarele persoane: VLAD MIHAI, ofiter, seful Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prevazuta de art. 12 lit. b din legea 78/2000, in forma continuata, GEORGE BALAN, procuror, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de complicitate la infractiunea sus mentionata, in forma continuata, MARCEL SAMPETRU, procuror, consilier la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), in sarcina caruia s-a retinut instigare la infractiunea sus mentionata, in forma continuata.
“In rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori se arata ca exista date si indicii temeinice ca, in perioada martie – iunie 2012, invinuitii Vlad Mihai, George Balan si Marcel Sampetru au exploatat in interes personal informatiile furnizate de cel dintai, in calitate de sef al serviciului de informatii al Ministerului de Interne pe judetul Ilfov. Avand in vedere stadiul anchetei, nu se pot furniza mai multe detalii, in acest moment”, arata procurorii Directiei Nationale Anticoruptie(DNA).
”In conformitate cu practica de comunicare a DNA, care are in vedere caracterul preponderent nepublic al anchetei penale si asigurarea garantiilor procesuale ale persoanelor vizate, precizam ca prezentul comunicat reprezinta singura modalitate in care institutia a oferit mass media informatii legate de investigatia penala aflata in desfasurare.
La data de 11 iulie 2012, celor trei persoane invinuite li s-au adus la cunostinta acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.
Facem precizarea ca inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”, se arata in comunicatul DNA.
Toate achitarile lui Hrudei
Doua instante diferite i-au achitat pe oamenii de afaceri clujeni Horia Ciorcila si Gicu Gansca Agenor de acuzatiile aduse de seful DIICOT Cluj, procurorul Mircea Hrudei. Magistratii au emis solutiile de achitare in baza prevederilor penale care spun ca faptei i-a lipsit elementele penale, cu alte cuvinte, ca cei doi nu au comis nici o infractiune. Aceste achitari fac parte dintr-un sir mai lung de procese cu acelasi deznodamant in care procurorii DIICOT Cluj au acuzat oameni de afaceri cunoscuti din Cluj, dar magistratii au considerat ca anchetele au facute degeaba. Mai crunt este faptul ca in urma anchetei derulate de seful DIICOT Cluj, din cauza tracasajului la care a fost supus, unul dintre inculpati, dovedit nevinovat in final, a murit.
Magistratii din doua instante diferite au desfiintat, din nou, doua anchete facute de procurorii DIICOT Cluj Mircea Hrudei si Daciana Deritei. Este vorba de achitarile primite de oamenii de afaceri Horia Ciorcila, director al Ca din cadrul Bancii Transilvania, si Gicu Gansca, actionar in cadrul firmei de constructii ACI.
Gicu Gansca a fost acuzat de infractiuni la legea privind piata de capital, alaturi de NILAS RARES DORALIN, OPREAN ANA-MARIA, DASCAL SERGIU-DAN, BABOS IONUT HOREA si avocatul RUSA VICTOR. In celalalt proces, care s-a judecat la instantele din Bucuresti, Horia Ciorcila a fost acuzat de infractiunea de spalare de bani, alaturi de SILAGHI CLAUDIU EUGEN IULIU, SILAGHI MIRELA, COJOCARU DOINA MARIOARA, CHRISTOFOUROU GEORGIOS, ISAAKIDIS ANASTASIOS, DASCAL SERGIU DAN, JURKOVAN RADU CODRUT.
Conform solutiei emise de magistratii clujeni in cazul lui Gansca, “in baza art.11 pct.2 lit.a raportat la art.10 lit.d Cod procedura penala achita pe inculpatul Gansca Gicu Agenor. pentru infractiunea de manipulare a pietei de capital, in forma continuata, prevazuta de art.279 al.1 combinat cu art.248 raportat la art.244 al.5 lit.a din Legea nr.297/2004, cu aplicarea art.41 al.2 Cod penal”, arata solutia instantei, care ii absolva de acuzatii si pe ceilalti inculpati.
Tiberiu Hrihorciuc