Noua sala de sport a Liceului cu Profil Sportiv din Cluj-Napoca a fost inaugurata saptamana trecuta. Aceasta a fost construita in parteneriat de CNI şi Primarie, costurile ridicandu-se la 700.000 de euro. Oficialii prezenţi la inaugurare au ţinut sa sublinieze importanţa unei asemenea investiţii pentru invaţamantul sportiv clujean.

Edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a inaugurat la mijlocul saptamanii trecute noua sala de sport de la Liceul cu Profil Sportiv. La ceremonie au fost prezenţi, alaturi de acesta, viceprimarul Gheorghe Şurubaru, directorul tehnic al Primariei Virgil Poruţiu, preşedintele PDL Cluj Daniel Buda, precum şi şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus.
Directorul liceului, Ioan Macelaru, a ţinut sa faca cateva precizari in legatura cu importanţa acestui proiect. „Aceasta a fost prima investiţie majora pe bani publici la liceul cu profil sportiv. Sala de sport va fi folosita nu numai pentru pregatirea sportivilor, pentru antrenamente, ci şi pentru competiţii. Elevii sportivi petrec intre 6 şi 14 ore pe saptamana antrenandu-se, asta inseamna 430 de ore de sport pe saptamana la aceasta şcoala. In plus, vor avea loc saptamanal competiţii in noua sala de sport”, a declarat directorul liceului sportiv.
Acesta a facut şi un mic istoric al instituţiei, precizand ca liceul a fost infiinţat in anul şcolar 2006-2007, avand in prezent 28 de clase la toate cele trei cicluri (primar, gimnazial şi liceu), in total 730 de elevi, iar pe viitor ar putea avea chiar 30-32 de clase. Directorul a precizat ca nu este numai liceu vocaţional, dar ofera şansa şi elevilor care activeaza in cluburile sportive din oraş sa-şi desfaşoare aici studiile. Potrivit lui Macelaru, exista deja 15 echipe participante la competiţii naţionale şi internaţionale, care a obţinut numai anul trecut 60 de titluri. Echipa de juniori de la atletism se mandreşte chiar cu locul I la un campionat internaţional. Liceul cu profil sportiv are 250 de elevi externi, iar din clasele de sport 100 de elevi sunt membri in cluburile sportive.

Sprijinul Primariei

Astfel ca, subliniaza directorul, in 2009 era necesar ca acest proiect sa fie demarat, pentru a le asigura elevilor cele mai bune condiţii de pregatire. Proiectul pentru construirea salii de sport a fost aprobat in anul 2010 spre finanţare de catre Consiliul Naţional de Investiţii (CNI), fiind implementat cu sprijinul Primariei şi Consiliului Local Cluj-Napoca. Terenul necesar a fost atribuit de Consiliul Local, iar Primaria a contribuit cu o parte din banii necesari construcţiei şi, in plus, a asigurat instalarea utilitaţilor şi asfaltarile necesare. In spatele noii sali de sport au fost amenajate doua terenuri de sport pe terenuri sintetice, in colaborare cu un investitor privat.
„In 2009 am primit sala veche şi un camin. Cu fondurile de la Consiliul Local am facut reparaţii şi amenajari. Speram ca acestea sa continue şi in 2013 sa putem etaja liceul şi sa izolam imobilele. De asemenea, va fi nevoie de inca o investiţie pentru baza de sport de atletism, iar intreţinerea salii de sport s-ar putea dovedi a fi o problema pentru noi, insa speram sa gasim in continuare sprijin”, a concluzionat directorul liceului.
Primarul Emil Boc a subliniat ca „liceul cu profil sportiv este o mandrie a noastra. Ştim din 2006 ce performanţe aţi avut şi ne punem in continuare speranţa in voi, ca puteţi sa ne reprezentaţi la orice nivel. Aceasta sala vine sa ofere condiţii pentru a face sport aşa cum scrie la carte”. Potrivit edilului, investiţia s-a ridicat la 700.000 de euro, din surse guvernamentale (600.000) şi locale (100.000). „Nu am aprobat (pe vremea cand era premier, n.r.) construirea de sali de sport decat acolo unde se justifica pentru performanţa sportiva. Aceasta poate reprezenta un punct de atracţie pentru intreaga comunitate”, a adaugat Boc.

Executant cu nume greu

Lucrarile la sala de sport a Liceului cu Profil Sportiv de pe strada Taberei nr. 9 au inceput in septembrie 2011, fiind inaugurate de fostul primar Sorin Apostu. Execuţia a fost realizata de SC. Trustul de Instalaţii, Montaj şi Construcţii SRL (TIM), contra sumei de 2.450.000 lei.  
Directorul societaţii, Ioan Aşchilean, este asociat la TIM cu Mircea Irimuş şi Lyia Martiana Litan, avand in 2011 o cifra de afaceri de aproape 71 de milioane de lei, un profit de 168,222 RON şi 41 angajaţi.
Trustul este condus de Ioan Aşchilean, acţionar la o alta mare firma de construcţii din judeţul Cluj, ACI, principalul executant in proiectul de construirea a stadionului Cluj Arena. De asemenea, cele doua firme au fost partenere in proiectul „Creşterea atractivitaţii turistice a zonei cu potenţial balnear Lacurile Sarate – Zona Durgau – Valea Sarata şi Salina Turda”. Proiectul de modernizare a Salinei a avut un buget de 5.800.000 euro, durata totala a fost de 24 de luni (21.01.2008-11.12.2009), proiectantul fiind S.C. PRO ATRIUM S.R.L., iar antreprenorul general Asociaţia S.C. ACI CLUJ S.A., S.C. Trustul de Instalaţii – Montaj şi Construcţii S.A., SC GRUP 4 INSTALATII S.A. In ACI Ioan Aşchilean este asociat cu oameni de afaceri cu greutate ai Clujului, Dorin Aşchilean, Horia Ciorcila (Banca Transilvania), Gicu Gansca şi Dorel Goia.

Diana Gabor

Cate sali a facut CNI

Programul „Construcţii sali de sport”, derulat prin CNI din 2002, viza construirea de sali de sport, atat in mediul urban cat şi rural, in scopul garantarii accesului la facilitaţile moderne de practicare a sporturilor, in conformitate cu normele şi standardele europene. Programul s-a derulat la inceput pe doua componente – sali de sport de „tip A” cu 150 de locuri, prevazute pentru mediul urban, şi cele de „tip B”, cu 50 de locuri, pentru mediul rural.
Un numar insemnat de sali de sport au fost construite in timpul guvernarii PSD, intre 2003 şi 2004, dar finanţarile aprobate in timpul guvernarii Nastase au continuat şi in perioada guvernarii liberale. La sfarşitul mandatului sau de prim-ministru, in 2004, Adrian Nastase anunţa finalizarea a 415 sali de sport. Totalul sumei alocate pana in 2005 a fost de 109 milioane euro, jumatate provenind din bani de la buget, iar restul dintr-un imprumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
Programul nu s-a oprit insa dupa alegerile din 2004. In 2007, banii pentru construirea de sali de sport au venit din trei surse: 122 de milioane de lei de la buget, 28 de milioane de lei credit extern şi 113 milioane de lei din alte surse. Din 2005 au mai fost predate comunitaţilor locale, ca beneficiare ale proiectelor, inca 55 de sali de sport de „tip B”. Ulterior, CNI a atribuit lucrari de 43,8 de milioane de euro pentru 69 de sali de sport.
Compania Naţionala de Investiţii (CNI), aflata in subordinea Ministerului Dezvoltarii şi Turismului, a semnat in 2011 61 contracte de atribuire a lucrarilor pentru construcţia de sali de sport, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice. Ulterior, conducerea CNI a anunţat ca deşi s-au semnat contractele, o parte din acestea au fost suspendate şi nu se vor face plaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.