Guvernul a decis, miercuri, majorarea bugetului total al schemei de ajutor de minimis pentru participarea la festivaluri și târguri de filme de la 585.000 la 750.000 de euro, iar a bugetului pentru distribuirea și exploatarea filmelor românești de la 547.000 la 1.000.000 de euro.

”Potrivit unui Memorandum discutat în ședința de miercuri, Guvernul are în vedere suplimentarea ajutorului de minimis pentru promovarea filmului românesc în țară și peste hotare, pe două secțiuni, respectiv pentru participarea la festivaluri și târguri de filme, naționale și internaționale și pentru distribuirea și exploatarea filmelor românești de toate genurile. Banii provin din Fondul cinematografic, alimentat din surse stabilite prin art. 13 alin (1) al O.G 39/2005, fără să fie implicate resurse financiare de la bugetul de stat”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.

Potrivit sursei citate, perioada de valabilitate a schemei în care vor fi acordate ajutoare de minimis este de cinci ani de la aprobarea schemei inițiale, prin decizia directorului general al Centrului Național al Cinematografiei, respectiv până în data de 8 decembrie 2019.

„Centrul Național al Cinematografiei (CNC), aflat în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale, este inițiatorul, furnizorul și administratorul schemei de ajutor de minimis atât pentru participarea la festivaluri și târguri de filme, cât și pentru distribuirea și exploatarea filmelor românești. Sprijinul financiar nerambursabil se acordă prin contract încheiat între beneficiar și CNC, iar data semnării contractului este considerată data acordării acestei forme de sprijin. Plățile ajutorului de minimis vor fi efectuate până în anul 2020. Cheltuielile neeligibile vor fi suportate integral de beneficiari. Beneficiarii eligibili sunt întreprinderi române legal constituite și care își desfășoară activitatea în România, înscrise în Registrul cinematografiei, care nu înregistrează datorii la bugetul de stat, bugetele speciale sau bugetele locale și care totodată trebuie să îndeplinească mai multe condiții specifice, menționate în Regulament. Odată cu majorarea bugetelor alocate celor două scheme de minimis se majorează și numărul estimat de beneficiari, în cazul distribuirii și exploatării filmelor românești fiind vorba de o creștere de 100%, de la 75 la 150 de beneficiari. Măsura luată astăzi în discuție de guvern se întemeiază pe mai multe documente interne și internaționale care pun accent pe protecția și promovarea diversității culturale, printre care Tratatul de la Lisabona, Convenția UNESCO din octombrie 2005 și Programul de guvernare.

În același timp, Executivul urmărește stimularea cinematografiei românești, care a repurtat succese răsunătoare în ultimii ani pe plan extern: în perioada 2012-2016, 77 de filme românești au obținut peste 250 de premii de prestigiu în competițiile internaționale de gen”, mai susține Guvernul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.