“Cartea de vizita” a candidatilor la Primaria Cluj poate fi pentru clujeni un prim pas în alegerea viitorului primar. Treisprezece candidati se înfrunta în cursa pentru Primaria Cluj-Napoca, mare parte dintre ei, necunoscuti pâna si pentru unii dintre “colegii” de partid. Pentru ca alegatorii sa fie informati cu privire la candidatii pentru postul de primar, Gazeta de Cluj va ofera o radiografie scurta a “calitatilor” care îi recomanda pe acestia pentru functia publica pentru care acestia candideaza.

“Profesorul”

Actualul primar al municipiului Cluj-Napoca si totadata presedintele PD-L, Emil Boc se mândreste cu activitatile profesionale si politice pe care le-a detinut sau le mai detine. Boc este unul dintre promotorii doctrinei populare, iar în 2006 a avut  propunerea de a diferentia TVA-ul în functie de venituri. Provenit în politica din mediul universitar, profesor la Facultatea de Drept si Facultatea de Stiinte Politice, Emil Boc a reusit sa acceada în prima linie a politicii românesti, de la mandatul de deputat, functie detinuta pâna în 2004, la cea de primar, iar mai apoi în cea de presedinte al celui mai puternic partid politic.  

Studii: Facultatea de Istorie si Filosofie (1991); Facultatea de Drept (1995) – Stagii de pregatire si burse în strainatate: ianuarie 1992 – iulie 1992 – bursa la Universitatea din Nottingham, Anglia, în domeniul stiintelor socio-psihologice; februarie 1994 – iunie 1994 – visiting scholar la Universitatea din Pittsburgh, S.U.A. (stiinte politice) ianuarie – aprilie 1996 – visiting scholar la University of Virginia, Charlottesville, S.U.A. (stiinte politice si administratie publica); februarie – martie 1997 – bursa Tempus la Universite Libre de Bruxelles februarie – martie 1998 – visiting scholar la Michigan State University, East Lancing, în cadrul Programului "Michigan Political Leadership "/ "Transylvania Political Leadership Program"; aprilie – mai 1999 bursa Tempus la Universite Libre de Bruxelles.

Activitate politica: Presedintele PD-L (2005), primarul municipiului Cluj Napoca (2004); Vicepresedinte al Comisiei de Revizuire a Constitutiei (2003); Presedinte executiv al Partidului Democrat (2003); Lider al Grupului parlamentar PD din Camera Deputatilor (2003); Vicepresedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor (2001); Deputat (2000); Presedinte al BPJ Cluj (2000).

“Anonimul”

Candidatul PNL pentru functia de primar al municipiului Cluj-Napoca la alegerile locale din 2008, Manuel Chira este medic chirurg la Institutul Inimii in Cluj. În 2003 a obtinut premiul trei la Congresul National de Cardiologie-2003 pentru “Tratamentul chirurgical al transpozitiei de vase mari în perioada neonatala”. Un necunoscut pe scena politica a Clujului, Manuel Chira candideaza la Primaria Clujului din partea PNL, cotat fiind cu sanse slabe la scrutinul din 1 iunie.

Studii: Liceul absolvit: Colegiul National Mihai Vitezu – Turda, 1981; Facultatea absolvita: Universitatea de Medicina si Farmacie, Cluj Napoca, 1988; Doctorat: Doctorand, Abordarea terapeutica precoce în Monologia Fallot-indicatii, tehnici, rezultate, perspective-2003; Specializari: Master în Pediatrie cardiac surgery, International Heart School, Bergamo, Italia, 1995-1996; Chirurgie cardiaca nou-nascuti, Genova, Milano, 1999.

Activitate profesionala: Medic Stagiar, Spitalul Municipal Turda (1988-1990); Medic resident, Institutul Inimii, Cluj-Napoca (1990-1995), Medic specialist, Institutul inimii, Cluj-Napoca (1995-2000), Medic primar, Institutul Inimii, Cluj-Napoca.

“Zburatorul”

Despre candidatul Partidului Conservator la Primaria Clujului se cunosc foarte putine aspecte. Acesta are 56 de ani si a preluat pe plan local conducerea Partidului Conservator dupa plecarea în masa a membrilor acestui partid, condos la acea vreme de Petru Calian, la PD.

Activitate profesionala: Pâna în 2004 a fost comandat al bazei 71 aviatie de la Câmpia Turzii; în prezent este inspector daune la compania de asigurari Asirom, iar din 2008 este presedintele orgazinatiei PC Cluj-Napoca.

“Consilierul”

Cunoscut mai mult ca urmare a activitatii depuse în Consiliul Local timp de doua mandate, presedintele PSD Cluj-Napoca, Remus Lapusan candideaza pentru postul de primar al judetului Cluj. În campanie a sustinut ca obiectivul sau este consolidarea brandului orasului de “centru medical”, respectiv “centru universitar”.

Studii si realizari: a terminat Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, absolvind pe urma scoala de înalte Studii Postuniversitare “Managmentul Sistemelor de Productie”. În ceea ce priveste realizarile sale a fost consilier local în ultimele doua mandate si membru fidel al PSD Cluj. A avut mereu initiative si proiecte, iar în ceea ce-i priveste pe studenti si pensionari a oferit gratuitati.

“Medicul”

Din 2005 este presedintele organizatiei judetene Cluj a UDMR. Laszlo declara ca de când este el presedintele partidului, bugetul localitatilor cu populatie maghiara din judetul Cluj a crescut de zece ori. De asemenea, candidatul la Primaria Cluj a participat la elaborarea si aprobarea programului de reabilitare a sistemului de încalzire a blocurilor.

Studii: Liceul Teoretic "Brassai Samuel", Liceul Teoretic "Bathori Istvan"; în 1990 obtine diploma de medic la Universitatea de Medicina si Farmacie din Cluj. Pâna în 1993 a lucrat ca medic pediatru în Spitalul "Hetenyi Geza" din Szolnok, Ungaria.

“Istorie”

Candidatul PRM la Primarie, Gheorghe Funar a fost deseori catalogat ca fiind nationalist. A detinut trei mandate la primaria municipiului Cluj-Napoca, în perioada 1992-2004, iar în 2004 a pierdut postul de primar în favoarea lui Emil Boc, candidatul Aliantei D.A. PNL-PD. În prezent este secretar general al Partidului România Mare si candideaza din nou la Primaria judetului Cluj.

Activitate profesionala: Doctor în economie; 1973-1977  Economist la ICFF Cluj-Napoca; 1978-1989 Asistent universitar la Institutul Agronomic Cluj-Napoca; 1990-2004 Lector  universitar dr. la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj Napoca; 1990-1992 Prodecan al Facultatii de Horticultura.

Horea Da. Si atât.

Candidatul la primaria clujeana din partea PNTCD, Horea Dan este liderul organizatiei municipale. A declarat pentru Gazeta de Cluj ca multi oameni asociaza imaginea lui cu cea a lui Funar, însa lucrurile nu stau întocmai asa. Horea Dan a mai declarat ca Emil Boc nu va iesi din primul tur primar, dar exista aceasta posibilitate în cel de-al doilea tur.

“Alesul” lui Becali

Candideaza la alegerile din iunie din partea PNG-CD pentru pozitia de primar al Clujului. Este inspector superior la Biroul de Învatamânt, Cultura, Culte si Societatea Civila al Primariei municipiului Cluj-Napoca.

Studii: Liceul "Ady-Sincai" din Cluj-Napoca 1990; Facultatea de Istorie a Universitatii "Babes Bolyai", licentiat în 1995; Master în Istoria Contemporana si Relatii Internationale obtinute la Universitatea "Babes Bolyai" în 1996; Doctorand la U.B.B. in 2000, Curs de administratie locala, Odense, Danemarca în 2001 si doctor în istorie în 2008.

Activitate publicistica: carti publicate: "Rosi de luna", "De izvoare", "Manifestatii studentesti anticomuniste la Cluj in 1946?", "Suflet dac", "Elegie omului simplu", "Capitala în Ardeal"; articole si poezii publicate: "Cele trei Crisuri", "Puncte cardinale", "Al cincilea anotimp", "Magazin istoric", "Apostrof", etc.

“Pescarul”

S-a nascut în judetul Cluj si candideaza din partea Partidului Initiativa Nationala (PIN) la postul de primar al Clujului. Are ca aptitudini excelente abilitati de comunicare, organizare, coordonare, conducere si negociere. Are ca hobby-uri turismul, pescuitul si sportul.

Studii: SNSPA-Masterat- Facultatea de comunicare si Relatii Publice 2007, Cluj Napoca-Institutul Politehnic- Facultatea de Constructii Cluj Napoca 1988. Limbi straine cunoscute: engleza si franceza.

Si ceilalti

Pentru postul de primar al municipiului Cluj-Napoca mai candideaza: Kovacs Tiberiu din partea Partidului pentru Patrie, Valentin Mudura- Partidul Alianta Socialista, Uniunea Pensionarilor si Solidaritatii Sociale o are ca si reprezentant pe Angela Nistor, iar pentru Partidul României Europene va candida Octavian Capatâna.

Beatrice Golondzac

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.