Numele devine un element foarte important în societate. El inspiră un anumit gen de personalitate, conferă, aparent, defecte sau calităţi, impune respect ori dă sonoritate, nobleţe, stârneşte curiozitate etc. V-aţi gândit cum ar fi dacă am cataloga oamenii după semnificaţia numelor pe care le poartă? Gazeta de Cluj vă prezintă semnificaţia numelor fiecăruia dintre deputaţii şi senatorii clujeni. Mircia Giurgiu (PD-L), Daniel Buda (PD-L), Petru Călian (PD-L), Adrian Gurzău (PD-L), Horea Uioreanu (PNL), Cornel Itu (PSD), Vasile Soporan (PSD), Virgil Pop (PNL), Mihail Hărdău (PD-L), Marius Nicoară (PNL), Şerban Rădulescu (PD-L), Alexandru Cordoş (PSD) – toate aceste nume “ascund” câte o semnificaţie. Totuşi, chiar dacă fiecare nume înseamnă ceva, nu trebuie să ne aşteptăm ca el să reflecte cu adevărat trăsăturile esenţiale ale respectivei persoane.
Petru Călian – mic, dar dur
Călian provine de la cuvântul „colian”, care este o versiune a lui „caloian”, ce înseamnă o mică statuetă în formă de om, cu semnificaţie superstiţioasă. Prenumele Petru provine din limba greacă. Traducerea lui ar fi "dur" sau "piatră".
Marius Nicoară – zeul războiului
La baza numelui fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară, stă grecescul Nikolaos, care a fost asimilat cu termenii latineşti moşteniţi şi a fost supus modificărilor fonetice. Prenumele Marius vine de la expresia latină însemnând "bărbătesc" (deriva de la "Mars", zeul războiului la romani). Marius Nicoară este, într-adevăr, un războinic. A luptat pentru consiliul judeţean, apoi pentru cel de senator, iar săptămânile trecute acesta s-a mobilizat pentru Primăria Cluj-Napoca.
Adrian Gurzău, imigrant
Prenumele de Adrian vine de la "Hadrianus", nume de origine latină, ce înseamnă "originar de lângă Marea Adriatică". Totuşi, Adrian Gurzău este în acelaşi partid de 13 ani de zile, activând mai întâi din postura de simplu membru, apoi vicepreşedinte la organizaţia de tineret la nivel judeţean şi în biroul de conducere de la nivel naţional, devenind candidat la funcţia de consilier local şi Camera Deputaţilor în 2000, la vârsta de 23 de ani, deputat pentru 100 de zile în 2004 , apoi ales consilier local în 2004 şi 2008, respectiv deputat în 2008. Este un exemplu tipic de produs format şi crescut în pepiniera Partidului Democrat.
Pacifistul Mircia Giurgiu
Mircia provine, probabil, de la prenumele slav "Miroslav / Mirco" ("slava Păcii"). Această explicaţie i s-ar potrivi deputatului, acesta fiind cunoscut pentru actele sale de susţinere şi încurajare a iniţiativelor “sindicale” de pe vremea când încă era deputat independent. Pe de altă parte, Dicţionarul Explicativ al Limbii Române ne oferă semnificaţia cuvântului giúrgiu- s.n. (reg.) (în expr.) ca fiind “cu părul făcut giurgiu = cu părul zbârlit”.
Daniel Buda, morocănos
Prenumele deputatului provine din numele ebraic Daniyel, care înseamnă “Dumnezeu este judecătorul meu” sau “ Judecător este Dumnezeu”. Conform DEX-ului, buda, budez, vb. I. Tranz. (Livr.) înseamnă “a ţine la distanţă, a-şi exprima nemulţumirea (faţă de cineva) printr-o atitudine indiferentă sau morocănoasă, a face mutre (cuiva)”.
Horea Uioreanu, cap de familie
Prenumele deputatului vine de la "Heinrich", nume germanic antic, ce înseamnă "cap de familie". Această interpretare nu este foarte departe de adevăr, Uioreanu deţinând funcţia de preşedinte PNL Cluj-Napoca, ceea ce nu face decât să sublinieze faptul că numele său este unul predestinat.
Hornul din PSD
Cuvântul de origine al prenumelui deputatului PSD este "cornu", echivalentul latin pentru "horn".
Domnitorul Vasile Soporan
Prenumele deputatului de la Cluj vine din limba greacă, "basilaeus", cuvânt care înseamnă "domnitorul". Se pare că sorţii nu s-au înşelat nici la Soporan, care pe lângă funcţia deţinută în Parlamentul României, este şi preşedintele PSD Cluj. Pe de altă parte, în DEX găsim explicaţia cuvântului sopor s.n. (Med.), ca fiind o stare patologică de somnolenţă.
Virgil Pop…prăjină?
Prenumele Virgil provine din latină, semnificaţia fiind de “ramură verde”. În DEX, definiţia cuvântului Pop este – stâlp, bârnă, par, prăjină etc. având diverse întrebuinţări, mai ales ca element de susţinere sau de sprijin; bucată lungă de lemn, prăjină sau par folosite pentru a sprijini în mod provizoriu un gard, crengile unui pom etc. Actualul deputat PNL a fot arestat în campania electorală pentru alegerile parlamentare pentru luare de mită şi trafic de influenţă, în momentul de faţă fiind cercetat în stare de libertate. Este curios de văzut dacă Virgil Pop va reuşi să stea “drept” în faţa instanţei.
Mihail Hărdău şi ciuberele
Prenumele Mihai vine din ebraică, Miyka'el, care se traduce prin “cine este ca dumnezeu”. Numele senatorului, Hărdău, poate fi găsit şi în DEX, unde are explicaţia de vas mare de formă cilindrică, din doage cercuite, cu două torţi, folosit la păstrarea sau transportarea lichidelor şi a altor materiale; ciubăr.
Servus, Şerban Rădulescu
Serban este considerat ca fiind o creaţie exclusivă a onomasticii româneşti, care îşi are rădăcinile în substantivul "şerb" (moştenit din limba latină, unde avea forma de "servus") şi care are fie sensul de "sclav", "rob", "slugă", fie este însoţit de supradenumiri religioase, care însoţesc anumite determinări – "care aparţine lui Dumnezeu", "al lui Hristos".
Alexandru Cordoş, apărătorul patriei
Alexandru vine din limba greacă, unde Alexandros desemna apărătorul; alexein însemna a apăra, a veni în ajutor. Senatorul PSD declara în campania electorală din luna noiembrie: “eu nu vreau să mint viitorul!”.
Adina Fartuşnic
INTRESANTA ABORDARE-MAI SUNT MULTI CU CAPUL MARE DE EX- TRAIAN BASESCU SAU ANTONIE SOLOMON-SAMD-DECI SE CERE O URMARE