Firma clujeană GPV România Prodcom Serv, controlată de grupul european GPV, a încheiat contracte cu SRI pentru furnizarea de plicuri. Compania este controlată, pe de o parte, de afaceriștii clujeni din grupul Elret și face afaceri în asociere cu o societate din grupul de firme controlate de fugarul Sebastian Ghiță. Pe plan european, compania GPV a avut o serie de probleme din cauza nerespectării politicilor din domeniul concurenței.

La sfârșitul anului trecut, pe 28 decembrie, SRI a început să se pregătească temeinic pentru anul următor: a încheiat un acord cadru, în valoare de aproape 300.000 de lei, fără TVA, cu firma clujean GPV România Prodcom Serv care s-a obligat să le furnizeze plicuri… goale. Anul acesta, firma clujeană a mai încheiat cu SRI trei contracte subsecvente în valoare de aproximativ 100.000 de lei.

Aceeași societate a încheiat și cu Ministerul Justiției un acord pentru furnizarea de plicuri. De această dată firma clujeană s-a asociat cu compania DNS Birotica, una din cele 54 de firme pe conturile cărora a pus DNA sechestru, întrucât face parte din rețeaua coordonată de fugarul Sebastian Ghiță. Firma a primit în acea perioadă, dar și ulterior fugii fostului deputat PSD din țară, sute de contracte cu statul, în valoare de câteva milioane de euro.

DNS Birotica a fost înfiinţată în aprilie 2004 de către Ştefan Dobrin şi Camelia Dincă iar iniţial firma se ocupa cu comerţul cu amănuntul.

Famila Dobrin controlează şi DIRECT DISTRIBUŢIE BIROTICA SRL, DNS BUSINESS INTERNATIONAL SRL, DDA BIROTICA OFFICE SRL, EURO TERRA SRL. În Iulie 2016, Ştefan Dobrin, DNS Birotica şi Alina Dinică ajung să facă parte şi din ATMAN PROTECTION SRL, o societate de protecţie şi gardă. Firma de protecţie îşi schimbă activitatea şi începe să se ocupe şi de comerţul cu amănuntul al echipamentului audio-video, servicii privind sistemele de securizare, centre de intermediere telefonică, echipamente de comunicaţii.

Sebastian Ghita

Pe 24 Iunie 2015, DNA Ploieşti a instituit prin ordonanţă indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asigurator asupra DNS Birotica pe sumele existente în conturile bancare şi poprirea sumelor ce urmau să fie încasate în conturile aparţinând SC DNS Birotica SRL, iar pe 13 Iulie 2015, judecătorii Curţii Supreme de Justiţie au ridicat sechestrul instituit de procurori, după ce firma a contestat măsurile asiguratorii în instanţă. Invocată de procurori ca făcând parte din “Grupul ASESOFT”, firma ar fi facturat către unităţi bugetare în perioada 2010-2014 o sumă totală de 3,3 milioane de euro.

Securitate pentru SRI

Revenind la firma clujeană, GPV este administrată de clujeanul ANDREŞAN IULIU EMIL şi francezul DE COUESPEL JEAN GONZALVE MARIE JACQUES. Singurul acţionar este MAYER KUVERT NETWORK GMBH din Germania, companie care a achiziționat concernul GPV.

Conform ONRC, singurul reprezentant roman al firmei GPV ROMANIA PRODCOM SERV SRL face parte şi din Consiliul de Administraţie al Elret SA, o firmă clujeană care se ocupă de tranzacţiile cu energie şi care are sediul tot în Piaţa 1 Mai.

Alături  de Andreşan, printre administratorii firmei care face comerţ cu electricitate se numără şi NISTOR GHEORGHE GASPAR, patronul firmei NIS ELECTRONICS SRL, o altă societate abonată la contractele cu instituţiile statului, în special cu Imprimeria Naţională. Din administrarea Elret SA mai face parte şi clujeanul Dan Bogoş,  patronul General Security. SRI preferă şi firma clujeanului Bogoş, cu care a încheiat un contract pentru supravegherea prin intermediul camerelor video. Contractul respectiv a fost parafat nu direct, ci prin intermediul INSTITUTUTULUI PENTRU TEHNOLOGII AVANSATE, o “falangă” a Serviciului care desfăşoară activităţi de cercetare, proiectare şi micro-producţie, în domenii precum electronică, mecanică, optică, informatică, matematici aplicate sau comunicaţii. De asemenea, Bogoş se ocupa  şi de asigurarea serviciilor de securitate din parkingul primăriei clujene din P-ţa Lucian Blaga.

Conexiuni cu concurența

În cadrul firmei GPV România  Prodcom, cetățeanul maghiar Miklós Kerezsi a avut calitatea de administrator. El a făcut parte și din cadrul Tipoholding SRL, firmă absorbită de Zipper Services SRL.

În 2010, Kerekes Gabor, care era acționar la Tipoholding SRL și-a vândut acțiunile către  Dijbeszedő Holding Zártkörűen Működő Részvénytársaság.

În 30 martie 2009, Kerekes Gabor a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de Codruţ Şereş, Zsolt Nagy, Mircea Călin Flore, Michal Susak şi Mustafa Oral.

Potrivit procurorilor DIICOT, în perioada 30 mai 2005 – 21 noiembrie 2006, aceştia au constituit sau aderat la un grup infracţional organizat cu caracter transnaţional, din care au făcut parte şi Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Dorinel Mihai Mucea şi Mihai Radu Donciu, în scopul comiterii unor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

Kerekes Gabor a fost implicat, de asemenea, într-o afacere media din care făceau parte mai mulţi lideri ai UDMR şi afacerişti celebri apropiaţi de fostul premier Emil Boc. Astfel, potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în data de 8 mai 2006, a luat fiinţă compania SC Eureka Media SRL, firmă care a activat în domeniul radioului şi al televiziunii. Societatea a fost fondată, printre alţii, de Peter Eckstein Kovacs, cu un procent de 1,5% din acţiuni. Kovacs a deţinut funcţia de consilier prezidenţial, când la Palatul Cotroceni se afla Traian Băsescu. Vicepreşedintele executiv al UDMR de la vremea respectivă, Kerekes Gabor, deţinea un pachet de 3,5% din acţiunile SC Eureka Media SRL. Un alt asociat care iese în evidenţă este nimeni altul decât afaceristul clujean Zoltan Arpad Paszkany.

Compania mamă a fost amendată de Comisia europeană pentru practici neconcurențiale

Comisia Europeană a amendat firmele Bong (Suedia), GPV și Hamelin (ambele din Franța), Mayer-Kuvert (Germania) și Tompla (Spania) cu 19.485.000 euro pentru coordonarea prețurilor și alocarea clienților anumitor tipuri de plicuri, încălcând normele UE antitrust. Având în vedere cooperarea lor în cadrul anchetei, Tombra, Hamelin și Mayer-Kuvert / GPV (în situația în care compania GPV a fost cumpărată de concernul german Mayer-Kuvert, n.red.) au beneficiat de reduceri ale amenzii. Deoarece toate întreprinderile au fost de acord să soluționeze cazul împreună cu Comisia, amenzile lor au fost reduse cu încă 10% fiecare.

Fabrica GPV

Comisarul Margrethe Vestager, responsabil de politica în domeniul concurenței, a declarat: „De mai mult de patru ani, în loc să se concureze între ele, aceste companii au convenit să crească în mod artificial prețurile pentru plicuri în mai multe state membre. Toată lumea folosește plicuri. În cazul în care cartelistii ridică prețurile obiectelor de uz casnic pe care le fac în fiecare zi, în detrimentul a milioane de europeni, lupta împotriva cartelurilor impune un astfel de comportament și, de asemenea, acționează ca un factor de descurajare. în acest caz am închis plicul, l-am sigilat și l-am întors la expeditor cu un mesaj clar: nu-ți înșela clienții”.

Ancheta a arătat că obiectivul general al înțelegerii a fost de a aloca clienți și de a coordona prețurile pentru vânzarea de plicuri tipărite standard / cataloage și speciale. Acestea au fost cumpărate în mod obișnuit de către distribuitori staționari și companii mari din Danemarca, Franța, Germania, Norvegia, Suedia și Regatul Unit. Printr-o serie de reuniuni multilaterale și bilaterale orchestrate la nivel de conducere, cartelistii și-au coordonat răspunsurile la ofertele lansate de marii clienți europeni, au convenit asupra creșterilor de prețuri și au schimbat informații sensibile din punct de vedere comercial.

În perioada respectivă, grupul GPV și compania Mayer-Kuvert erau întreprinderi separate. Ulterior, grupul GPV a intrat în lichidare, iar unele entități / active, inclusiv cele implicate în cartel, au fost cumpărate de Mayer-Kuvert. Răspunderea pentru implicarea grupului GPV în înțelegere este așadar atribuită societății GPV France SAS (o filială creată de Mayer-Kuvert pentru a cumpăra majoritatea activelor de producție a plicurilor grupului GPV) și Heritage Envelopes Ltd (participant direct la încălcarea și fostul grup GPV entitate achiziționată de Mayer-Kuvert după încălcare). Ambele entități au fost filiale ale societății Mayer-Kuvert.

Citeste si Guvernul a dat o clădire din Cluj SRI-ului. Datele tranzacției sunt secrete

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.