Licitaţia pentru construirea stadionului municipal „Ion Moina” a avut loc săptămâna trecută. Consorţiul format din ACI Cluj, Transilvania Construcţii, Con-A Sibiu, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca (UTCN), Dico&Ţigănaş, Bogart Construct, Das Engineering şi Grup 4 Instalaţii va fi, cel mai probabil, câştigătorul licitaţiei pentru noua arenă. ACI a pornit cu avantaj în faţa celorlalţi competitori
Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), biroul de arhitectură condus de profesorii UTCN Dico şi Ţigănaş şi alte firme cu „nume mare” din Cluj sunt printre favoriţii la câştigarea licitaţiei pentru construirea stadionului municipal. Consorţiul este format din Antrepriza de Construcţii şi Instalaţii (ACI) Cluj, Transilvania Construcţii, Con-A Sibiu, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Dico&Ţigănaş, Bogart Construct, Das Engineering şi Grup 4 Instalaţii, iar gruparea s-a oferit să construiască stadionul municipal „Ion Moina” pentru 27,5 milioane de euro. Consorţiul ACI a venit cel mai pregătit pentru licitaţia pentru stadion, fiind cel mai „în temă” cu subiectul. Astfel, asociaţia condusă de ACI a depus prima ofertă şi cea mai mică, fiind favoriţi să construiască noua arenă. Deşi la această licitaţie nu se aplica principiul „primul venit, primul servit”, coincidenţa a făcut ca această sintagmă să se aplice în cazul de faţă. Totuşi, chiar dacă ei au oferit 27,5 milioane euro pentru realizarea stadionului, valoarea proiectului poate depăşi suma iniţială, fiind astfel foarte probabil ca „nota de plată” finală a stadionului să depăşească suma oferită iniţial. În caietul de sarcini întocmit de către Consiliul Judeţean Cluj sunt enunţate condiţii speciale de contractare, care prevăd posibilitatea de a accesa fonduri mai mari decât suma licitată. „Inginerul va înştiinţa beneficiarul şi antreprenorul ori de câte ori ia cunoştinţă de faptul că preţul contractului depăşeşte valoarea de contract acceptată sau orice valoare de contract convenită ulterior de beneficiar şi antreprenor, în cadrul unor acte adiţionale la contract”, se arată în articolul 14.1 al caietului de sarcini.
Confidenţialitate la licitaţie
Preşedintele comisiei de licitaţie şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica susţine că a semnat un contract de confidenţialitate şi nu poate comenta niciun aspect al licitaţiei. „În calitate de preşedinte al comisiei de licitaţie, am semnat un contract de confidenţialitate şi nu pot să vă spun nimic decât după ce se termină întregul proces al licitaţiei pentru construirea stadionului”, a declarat Bica. Reprezentantul comisiei de licitaţie susţine că membrii încă deliberează şi evaluează toate actele şi că posibilele contestaţii se vor face după aflarea rezultatelor deliberative. „În momentul de faţă, nu am primit nicio contestaţie, pentru că acestea se depun după terminarea procesului de evaluare în care suntem încă acum. Sperăm că vom termina analiza la sfârşitul săptămânii următoare”, a menţionat Bica.
Favoriţi, dar cu emoţii
Oficialii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca susţin că încă nu sunt siguri că ei vor fi câştigătorii licitaţiei şi că aşteaptă decizia finală a comisiei de licitaţii. „Încă mai am emoţii în privinţa câştigării licitaţiei din două puncte de vedere profesionale, pe care le voi anunţa când se va hotărî câştigătorul. Nu vreau să influenţez comisia de licitaţie”, a declarat Mircea Petrina, prorectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.
Anunţau rezultatul dinaintea licitaţiei
Chiar şi aşa, o serie de profesori din cadrul UTCN susţineau răspicat, în cadrul mai multor cursuri în faţa studenţilor, că ei vor construi stadionul „Ion Moina”, asta chiar înainte ca data licitaţiei să fie anunţată. Astfel, studenţii erau asiguraţi că sunt foarte norocoşi că urmează cursurile UTCN şi că ei vor participa la construirea noii arene municipale. Prorectorul UTCN a susţinut că aceste ieşiri sunt unele ironice şi că nu au înţelesuri ancorate în realitate. În ceea ce priveşte posibilii câştigători ai licitaţiei, prorectorul a considerat că UTCN se află şi „pe locul doi”. „ Dacă ar fi să ne gândim cine ar fi pe locul doi, după noi, să construiască stadionul Moina, tot noi am fi. Noi suntem favoriţii şi de pe locul doi. Trebuie să înţelegeţi că suntem un „team” foarte bun”, a susţinut Petrina.
Şi la proiectare, şi la construcţie
UTCN a reuşit să se asocieze pentru întocmirea proiectului, dar şi pentru construcţia stadionului. Astfel, deja „celebra” coaliţie formată din Universitatea Tehnică, Dico&Ţigănaş, dar şi biroul de Proiectare Bogart s-au „abonat” pentru cele mai importante etape ale construcţiei stadionului. Dacă pentru studiul de fezabilitate, respectivele companii au primit doar 1,4 milioane lei, această etapă era doar pregătirea pentru adjudecarea marelui „pot”, constând aproape 30 de milioane de euro, din bani publici. Astfel, deşi pentru public au susţinut că stadionul va costa 45 de milioane, firmele au oferit doar 61% din valoarea pe care ei au prezentat-o la îndemâna tuturor. Deşi oficialii UTCN au anunţat, în primă instanţă, că stadionul „Ion Moina” va fi construit iniţial pentru suma de 30 de milioane de euro, a urmat o „campanie” în care au susţinut că valoarea construcţiilor s-ar ridica la 45 de milioane, cu 15 milioane de euro mai mult decât primele cifre înaintate despre stadion.
Acţionarat plin de afacerişti cunoscuţi
Transilvania Construcţii îi are ca administratori pe Ioan Moga, Gabriel Timofte, Andrei Timofte, Mircea Timofte şi Melania Duma. Firma ACI Cluj este administrată de Ioan Aşchilean, Horia Ciorcilă, Dorel Goia, Gicu-Agenor Gânscă, Gigă Mereu şi Ioan Puşcaş. În cadrul Bogart Construct se găsesc ca acţionari rectorul Universităţii Tehnice şi fiul său, inginerul Bogdan Petrina. Unul dintre acţionarii Grup4 Instalaţii este Gicu Agenor Gânscă, unul dintre cei mai bogaţi afacerişti clujeni. Gânscă s-a îmbogăţit în urma unui contract cu Sidex Galaţi, care a fost foarte avantajos pentru clujean. Gânscă deţine un procent de 40% şi din firma care deţine consorţiul, ACI Cluj, dar şi zece procente din ACI Bistriţa. De asemenea, el este acţionar majoritar la Trustul de Instalaţii, Montaj şi Construcţii (TIM), în cadrul căreia este partener cu alt afacerist intrat în cursa pentru construcţia stadionului, Ioan Aşchilean. Horia Ciorcilă este şi el pe lista celor mai importanţi afacerişti clujeni, fiind preşedintele consiliului de administraţie a Băncii Transilvania. Dorel Goia a început în domeniul afacerilor prin înfiinţarea companiei „Astral Telecom”, unul dintre cei mai mari operatori de cablu din România. Omul de afaceri clujean mai deţine şi acţiuni în societatea Tehnofrig Cluj, care produce instalaţii de răcire şi îmbuteliere industrială. Dorel Goia se numără si printre fondatorii "Hermes" Bistriţa ori printre cei ai grupului "Maestro", firmă care se ocupă de producţia de mezeluri. Goia mai are şi aproximativ 30% din acţiunile producătorului de ţevi Teraplast .
Alte oferte
Spaniolii de la OHL Madrid, împreună cu asociaţii Napoca Construcţii, ASA Cons, Hidroconstrucţia, Modern Bau, Pampetrol, TCI şi Tiab, au prezentat cea de-a doua ofertă pentru construcţia stadionului, însă cu 26 de milioane lei mai mare decât oferta anterioară. Astfel, spaniolii s-au oferit să construiască stadionul „Ion Moina” pentru preţul de 141 milioane lei, fără TVA. Consorţiul care construieşte în acest moment stadionul „Lia Manoliu” din capitală, Astaldi, în asociere cu Max Boegl, au plecat din sală imediat după deschiderea ofertei lor, vizibil dezamăgiţi de ofertele depuse de concurenţă. Firmele Astali, Max Boegl şi Bog’Art din Bucureşti au cerut cea mai mare sumă pentru construcţia noii arene, respectiv 207 milioane de lei, fără TVA. Cea de-a patra ofertă, depusă de către MBS Group din Turda, împreună cu asociaţii SC Arcadia Engineering SRL, SC Conarg Construct Argeş a fost de 164 milioane lei, fără TVA. Cel de-al patrulea consorţiu a oferit, de asemenea, o garanţie de şapte procente din valoarea ofertei pentru finalizarea unei construcţii de calitate. A cincea ofertă a fost cea mai apropiată de cea a ACI şi a fost făcută de către SC Concefa, SC West Group SRL şi SC Inter Sport Srl Cluj-Napoca. Ei au ofertat suma de 129 milioane de lei, fără TVA pentru construcţia noii arene municipale. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean şi preşedintele comisiei de licitaţie pentru construcţia stadionului, Radu Bica, a susţinut, la finele licitaţiei, că se vor face anunţuri în privinţa contestaţiilor ulterioare. „Comisia de licitaţie pentru construcţia arenei la standardele internaţionale UEFA va analiza, în detaliu, în zilele următoare, toate ofertele. Vă vom anunţa dacă vor exista contestaţii”, a declarat Bica. Deşi reprezentanţii Consiliului Judeţean Cluj au susţinut înaintea licitaţiei că aşteaptă ca numeroase firme să îşi prezinte ofertele, din cele aproape 100 de firme care au ridicat caietul de sarcini s-au format doar 5 oferte. Stadionul „Ion Moina” va fi construit în perioada 2009-2011 şi va avea o capacitate de peste 30.000 de locuri. Noua arenă va fi la standarde UEFA.
Tiberiu Hrihorciuc
asta da licitatie condusa de Bica( si numele spune citeodata ceva in ungureste),el face licitatie si spune in gura mare de la bun inceput ca pretul este o flecareala si se va ,,ajusta” in sus asa cum va voi mafia locala,pai atunci de ce dracu ai mai facut licitatie mai dobitocule de Bica,care te pricepi la toate si la nimic intocmai ca analfabetul de Tise,seful tau.acuma isi freaca palmele de bucurie mafia Aschilenilor( securisti si informatori notorii),impreuna cu Petrina(alt securist plantat de securitate mare prorector la Universitatea care scoate desenatori tehnici cum de-altfel este si el .,
Deja se poarta negocieri. Primul clasat poate fi exclus pentru dumping. Si depinde cine da mai mult. El sau cel de pe locul doi. Ma refer la comisionul pt. ghiocelul Bica.