Teritoriul denumit Nagorno Karabakh a aparținut dintotdeauna poporului armean. Trecerea abuzivă, de către bolșevici, a acestui ținut muntos între frontierele Azerbaidjanului nu-i poate răpi însușirea de a fi parte integrantă a Patriei armene. Lupta armenilor pentru a trăi liber în patria lor este legitimă.
În ziua de 19 septembrie a.c., după nouă luni de blocadă, armata azeră a pornit o agresiune pe scară largă împotriva populației armene din zonă. Au fost bombardate localități, s-au înregistrat numeroase victime în rândul populației civile, printre răniți și morți aflându-se și copii. Pretextul conducerii azere cum că ar fi vorba despre o operațiune anti-teroristă este ridicol, apărarea patriei în lăuntrul propriilor frontiere nu poate fi un act de terorism.
Este, de fapt, o agresiune militară care încalcă toate acordurile convenite până acum, o continuare a violării sistematice a drepturilor omului, o acțiune având ca scop înglobarea forțată a acestui teritoriu între frontierele Azerbaidjanului. Operațiunea a fost posibilă datorită îngăduinței excesive arătate de statele democratice care i-au sugerat conducerii de la Baku, printr-un comportament preocupat doar de interese economice de conjunctură, că Azerbaidjanului îi este permis orice, de la încălcarea normelor democratice în propria țară până la cruzimile săvârșite împotriva populației armene din Nagorno Karabakh.
De mai bine de un secol, statele democratice, lumea creștină, prin indiferența față de suferințele victimelor din rândul armenilor și prin îngăduință față de călăii lor, au rămas datoare poporului armean. Trăim un moment de răscruce în care, printr-o atitudine fermă de condamnare a agresiunii azere și prin luarea unor măsuri de constrângere, prevăzute în legislația internațională, comunitatea internațională poate contribui la stoparea operațiunilor militare, reîntoarcerea la masa negocierilor și protecția populației armene din Nagorno Karabakh a cărei existență este grav amenințată.
Varujan VOSGANIAN
Președinte
Varujan PAMBUCCIAN
Deputat