Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” Cluj a atribuit contractul ”Servicii de colectare, transport și eliminare deșeuri spitalicești, inclusiv furnizare ambalaje de colectare” firmei Stericycle România S.R.L..
Oficialii institutului clujean nu au făcut nici o negociere în cadrul acestei licitații deoarece contractul a fost câștigat la valoarea estimată, anume de 1.579.500 de lei, fără TVA.
În zona Transilvaniei, afacerea neutralizării deșeurilor periculoase a fost inițiată de firma IF Tehnologii controlată de Terezia Mâț, Lorin Lucian Sîntămărian și VELENZA DUMITRU-IULIAN. În 2009, când firma avea o cifră de afaceri de 5,7 milioane de lei și un profit de 2,4 milioane de lei, cei trei au vândut afacerea afacerea concernului american Stericycle. Acțiunile au fost cumpărate de STERICYCLE EUROPE SaRL – 95% și STERICYCLE INTERNATIONAL LLC – 5%. ”Cesiunea tuturor părţilor sociale se va face la o valoare superioară valorii nominale a acestora. Ca urmare a cesiunilor descrise mai sus Dl Lorin Lucian Sîntamarian, Dl Dumitru Iulian Velenza şi Dna Terezia Mâţ pierd definitiv şi irevocabil calitatea de asociaţi ai Societăţii iar Dl Sandor Marius Gheorghe Sorin rămâne în continuare administratorul Societăţii”, se arată în contractul cesiune.
Ulterior, în 2012 STERICYCLE EUROPE (subsidiară, n.red.) împreună cu STERICYCLE INTERNATIONAL LLC au realizat o fuziune între majoritatea societăților românești care se ocupă de neutralizarea deșeurilor periculoase. În cadrul acestei fuziuni americanii au absorbit firma Guardian Eco Burn, din Dolj, care i-a aparținut politicianului conservator Dumitru Ghinea. De asemenea, SC Medical Waste, care îi aparținea lui Teodor florescu, supranumit Regele gunoaielor din Râmnicu Vâlcea, a intrat în asocierea unde titulari sunt americanii de la STERICYCLE.
Lorin Lucian Sîntămărian, unul dintre foștii patroni de la IF Tehnologii, Sîntămărian, se numără printre patronii (SINTAMARIAN LORIN LUCIAN, BADIU IOAN RADU şi COLDEA GHEORGHE DOREL ) de la SC Benefic SRL, firmă care îşi are sediul tot în P-ţa 1 Mai. În primul rând, această firmă este cunoscută prin “Afacerea radarelor fixe”.
În trecut, concernul american a fost acuzat că nu respectă normele de protecția muncii, însă inspecțiile oficialităților au demonstrat contrariul. Anul acesta un grup de activiști i-a acuzat pe cei de la STERICYCLE că nu respectă protecția mediului și că regulamentele de calculare a poluării din zona fabricilor STERICYCLE sunt prea permisive. Guvernatorul statului Utah, Gary Herbert, a atras atenția că în această perioadă se elaborează un studiu de mediu care va duce la repunerea în discuție normele pe care cei de la STERICYCLE trebuie să le respecte.