Situația privind libertatea presei s-a înrăutățit în ultimii doi ani în Republica Moldova, în condițiile în care au fost făcute mai multe modificări la legislație în baza cărora jurnaliștii nu mai au acces liber la o serie de informații, au subliniat invitații emisiunii ‘Punctul pe Azi’ difuzată marți seara la postul de televiziune TVR Moldova, informează IPN.
Directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJ) din Republica Moldova, Cornelia Cozonac, a declarat că după anul 2009 jurnaliștii reușiseră să obțină o serie de realizări în ceea ce privește accesul la informație pentru că și autoritățile erau mai deschise, s-au creat mai multe baze de date, s-au digitalizat numeroase informații. ‘În ultimii doi ani, vedem că toate aceste lucruri s-au redus și am ajuns într-o perioadă mai rea decât a fost pe timpul comuniștilor’, a afirmat directoarea CIJ.
Potrivit Corneliei Cozonac, nu se poate vorbi despre buna intenție a guvernanților de a face transparentă activitatea lor. ‘Ei s-au închis, a apărut chichița cu protecția datelor cu caracter personal care este utilizată masiv pentru a îngrădi accesul la informație’, a susținut aceasta.
Nicolae Damaschin, membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului, a spus că audiovizualul din Republica Moldova se lovește de probleme de ordin intern, dar și de ordin extern. Cele de ordin intern se referă la finanțare, proprietari, conținut, cota produsului autohton. În ceea ce privește problemele de ordin extern, una dintre cele mai importante este securitatea spațiului informațional.
Membrul CCA afirmă că una dintre problemele audiovizualului din Republica Moldova constă în faptul că 90% dintre posturile de televiziune nu difuzează suficient produs autohton, așa cum prevede legislația în domeniu.