Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Cluj a înregistrat în primul semestru al anului 2010, o creştere cu aproximativ 20% a numărului de cereri şi operaţiuni solicitate din partea publicului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul de cereri înregistrate în Registrul General de Intrare este în medie de 860 de cereri/zi, cu 20% mai mare faţă de 2009, păstrând acelaşi nivel cu 2008, şi o creştere cu 45% faţă de 2007.

În anul 2004, conform prevederilor H.G. nr. 1210/2004, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a preluat activitatea de publicitate imobiliara de la Ministerul Justiţiei, iar la nivelul fiecărui judeţ au fost înfiinţate oficii de cadastru şi publicitate imobiliară, prin reorganizarea fostelor oficii judeţene de cadastru, geodezie şi cartografie şi a birourilor de carte funciară de pe lângă judecătorii.
Noua structură a oficiilor judeţene se află din 2004, în subordinea Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, respectiv a Ministerului Administraţiei şi Internelor, şi are în administrare unică cele două componente ale sistemului de înregistrare a proprietăţii, respectiv: cadastrul şi cartea funciară.

 
Situaţia serviciilor OCPI Cluj pentru luna iunie 2010 în comparaţie cu luna iunie 2009

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj înregistrează în luna iunie, la serviciile mixte, de cadastru şi publicitate imobiliară (dosare care pornesc de la cadastru şi se finalizează prin înscrierea în cartea funciară), o creştere cu 95% a numărului de înscrieri a construcţiilor şi o scădere cu 23% a operaţiunilor de primă înscriere a terenurilor, faţa de aceeaşi lună a anului trecut.

Serviciul de Publicitate Imobiliară din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj, a înregistrat în luna iunie 2010, o creştere cu 54 de procente la înscrierea tranzacţiilor imobiliare în cartea funciară şi cu 53 de procente la înscrierea ipotecilor, faţă de aceeaşi lună a anului trecut (în luna mai se înregistra o creştere de 73% faţă de aceeaşi lună a anului trecut).
OCPI Cluj înregistrează scăderi ale numărului de lucrări cadastrale (-41%), în schimb înregistrează creşteri ale numărului de titluri de proprietate emise (3%) şi ale numărului de dosare depuse în vederea exproprierii pentru obiective de interes naţional (173%).

Situaţia comparativă a serviciilor furnizate de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj pentru lunile mai/iunie 2010

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj înregistrează în cazul serviciilor mixte, de cadastru şi publicitate imobiliară, o creştere cu 8 puncte procentuale a numărului de înscrieri a construcţiilor şi o scădere cu 4 procente la operaţiunea de primă înscriere a terenurilor în cartea funciară, la care în primele 4 luni s-a înregistrat un trend ascendent, luna mai fiind prima pe minus din acest an.

Serviciul de Publicitate Imobiliară înregistrează în luna iunie creşterea numărului de tranzacţii imobiliare cu 16% (în luna mai se înregistra o scădere cu 1 procent faţă de luna aprilie) şi cu 6% în cazul înscrierii ipotecilor în cartea funciară, faţă de luna precedentă.

În ceea ce priveşte operaţiunile efectuate de Serviciul Cadastru, numărul lucrărilor de cadastru este în scădere cu 3 procente, în timp ce numărul titlurilor de proprietate emise înregistrează cea mai mare creştere din primul semestru, de 67 de procente.  
Situaţia serviciilor OCPI Cluj pentru primul semestru al anului 2010

În primul semestru al anului 2010, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj a înregistrat în cazul serviciilor mixte, de cadastru şi publicitate imobiliară, o creştere semnificativă a numărului de înscrieri a construcţiilor (82%) şi o scădere uşoară a operaţiunilor de primă înscriere a terenurilor în cartea funciară (-11%).

În ceea ce priveşte situaţia tranzacţiilor imobiliare, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a înregistrat în primul semestru al anului 2010 o creştere cu 47% şi cu 99% în cazul înscrierii ipotecilor, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj a înregistrat însă, scăderi la numărul de lucrări cadastrale (-44%) şi numărul de titluri de proprietate emise (-34%), în timp ce înregistrează creşteri la numărul de dosare depuse în vederea exproprierii pentru obiective de interes naţional (59%).

Principalele atribuţii ale Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară

– asigură înscrierea drepturilor reale ce se constituie, se transmit, se modifică sau se sting, la cererea titularului dreptului, a notarului public ori a celorlalte persoane interesate
– înscriu alte raporturi juridice, drepturi personale, interdicţii, incapacităţi şi litigii judiciare în legatură cu bunul imobil; asigură înscrierea cailor de atac împotriva înregistrărilor de carte funciară
– înscriu radierea drepturilor reale
– avizează tehnic, înainte de depunerea lor în instanţă de judecată, expertizele topocadastrale întocmite de experţii judiciari, în baza unui regulament elaborat în comun de Agenţia Naţionala şi de Ministerul Justiţiei
– avizează planul urbanistic general
– avizează documetaţiile de scoatere din circuitul agricol a terenurilor
– autorizează persoanele fizice care execută lucrări tehnice de cadastru
– pune la dispoziţia autorităţilor publice şi a altor instituţii interesate, în condiţiile legii, situaţii statistice şi de sinteză privind terenurile şi construcţiile;
– avizează împreună cu instituţiile de specialitate de la nivel judeţean şi local proiectele de organizare a teritoriului pe categorii de folosinţă agricolă şi stabilirea reţelei de drumuri agricole

Sorana Ionăşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.