Direcția de Cultură din Satu Mare susține că statuia poetului maghiar Kolcsey Ferenc, inaugurată în Carei la începutul lunii aprilie de președinta Ungariei, a fost ilegal construită.

„Ne-am deplasat la fața locului unde am constatat că obiectivul „Statuia poetului și politicianului Kolcsey Ferenc” nu este conformă cu avizul emis de ministerul Culturii. Primăria Carei, beneficiarul documentației, nu a eliminat soclurile de piatră de sub cele două elemente (statuie și coloană).

Statuia poetului și politicianului Kolcsey Ferenc, amplasată conține inscripții. În cuprinsul documentației nu este prevăzută/tratată nici o inscripție”, arată Direcția de Cultură din Satu Mare în același răspuns. Inscripția care nu era prevăzută, dar care a apărut este în limba maghiară. Din cauza celor constatate, Primăria Carei a fost sancționată cu o amendă de 10.000 de lei. Sancțiunea a fost primită cu o zi înainte de inaugurare, pe 11 aprilie. „Am dispus sancțiune complementară: desființarea lucrărilor și aducerea terenului la starea inițială”, precizează documentul Direcției de Cultură.

Ministrul culturii, Lucian Romașcanu, a declarat pentru Libertatea că a fost informat despre sancțiunea impusă Primăriei Carei și a subliniat că este „o decizie conform legislației în vigoare”.

Inscripția strecurată ilegal pe coloană este o strofă din imnul Ungariei, iar coloana frântă este simbol al statului maghiar ciuntit după Trianon. Ea simbolizează ruperea Ungariei Mari, adică susține secesiunea României, a explicat Buletin de Carei.

Primarul Kovacs Jeno (UDMR): Vom ataca decizia în instanță, vreau să-i lămuresc că e o prostie

Primarul municipiului Carei, Kovacs Jeno, a declarat pentru Libertatea că avocatul instituției va ataca, joi, decizia Direcției de Cultură din Satu Mare.

„Ei spun (n.r. – Direcția de Cultură) că a apărut o inscripție, dar asta e interpretabil. Nu era prevăzut un soclu de piatră. Voi încerca să-i lămuresc pe cei care au avizat că ceea ce cer este o prostie”, a spus edilul pentru Libertatea. Instanța va decide cine are dreptate, continuă primarul. „Doar o decizie judecătorească definitivă poate desființa orice. Nimeni altcineva. Nici Direcția Județeană nu poate, nici primarul. Decizia nu are o valoare juridică. Și amenda va fi contestată, e vorba de principii. Nu am greșit”, a conchis primarul Kovacs Jeno.

Citește și: Țeparul imobiliar Onuc a luat un flit de la judecătorii clujeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here