Gazeta a intrat in posesia unor documente care atesta suveica imobiliara prin care omul de afaceri iesean Iulian Dascalu a reusit sa-si rotunjeasca considerabil averea, vanzand statului imobile evaluate la suprapret, dar si modul ingenios in care a reusit sa scape de zecile de miliarde de lei datorii la stat. Precizam faptul ca toate informatiile aparute in articolul de fata sunt probate cu documente certe. Tunurile financiare prezentate in acest numar sunt anterioare episodului „Palas”, disecat in prezent de procurorii DNA, dar sunt cat se poate de relevante pentru modul in care „regele” iesean intelege sa faca afaceri in Romania. Cat despre „Proiectul Palas”, va promitem dezvaluiri incendiare in numarul viitor.

Desi inregistra obligatii de plata restante la bugetul de stat insumand  aproximativ 25 de miliarde de lei, in anul 2002, societatea patronata de Iulian Dascalu, Iulius Group Iasi,se inscrie si este acceptata la o „licitatie” organizata de Administratia Financiara a Municipiului Iasi si adjudeca, la data de 27 mai 2003, un imobil situat in Calea Chisinaului, nr. 23, Iasi (Atelier Electric si teren aferent in suprafata de 3.413 mp). Demn de subliniat este faptul ca anuntul de organizare a licitatiei a fost facut public cu nerespectarea termenului legal, mai exact cu doar 10 zile inainte de organizarea licitatiei. Evident, potrivit legii aflate in vigoare si la acea vreme, Iulius Group ar fi trebuit exclusa de la licitatie, avand in vedere calitatea sa de debitoare la bugetul de stat. Pretul de adjudecare a imobilului a fost de aproximativ 5,3 miliarde de lei cu TVA inclus, iar modalitatea de plata: 50% avans, iar diferenta in 12 rate. In data de 8 octombrie 2002, se incheie un contract de schimb intre Iulius Group si Cooperativa Tehnica Confectii Socom Iasi prin care Iulius Group dobandeste in proprietate un imobil al Cooperativei, compus din doua hale de productie si situat in B-dul Chimiei nr. 12, Iasi, cu o suprafata de 2.801 mp in schimbul unei parti de 1.350 mp din imobilul adjudecat la licitatia din luna mai.
De retinut faptul ca valoarea imobilului din str. Chimiei (cu o valoare de inventar de aproximativ 11 miliarde de lei) a fost declarata la aproximativ 17 miliarde de lei fara TVA, iar valoarea spatiilor de productie din str. Chisinaului nr. 23 (cu o valoarea de inventar de cca. 1 miliard de lei) a fost declarata la pretul de aproximativ 9 miliarde de lei. Diferenta de aproximativ 9 miliarde de lei reprezentand suma datorata de Iulius catre Socom a fost „achitata prin compensare”, pe baza unor bilete la ordin emise de Socom si a unui antecontract de schimb imobiliar.
 
O afacere de cumetrie, pe banii statului
In luna aprilie 2003, datoriile Iulius Group se apropriau de 50 de miliarde de lei, motiv pentru care Administratia Finantelor Iasi, in cadrul procedurii de executare silita, aplica un sechestru asigurator asupra imobilului din str. Chimiei, dobandit, asa cum am aratat, prin schimb. Ar fi de precizat faptul ca la vremea respectiva Iulius Group detinea imobile in zona centrala a Iasiului. Desi modalitatea executarii prin poprire este mult mai eficienta, Finantele instituie sechestru doar pe contul detinut de Iulius la Trezorie, celelalte conturi deschise la bancile comerciale ramanand operationale. In octombrie 2003, Iulius inregistra la bugetul de stat obligatii de plata restanta in suma de aproximativ 55 de miliarde de lei. Este de mentionat ca in primavara anului 2003, Iulius obtinuse o esalonare a datoriilor, care insa nu a fost respectata, achitand in cadrul acestei esalonari doar 1,5 miliarde de lei. In aceste conditii, ignorandu-se posibilitatea executarii prin proprire a societatii lui Dascalu, Administratia Financiara decide valorificarea prin licitatie publica a imobilului sechestrat. In acest scop s-a intocmit o evaluare care a supraapreciat valoarea imobilului la cca. 58 de miliarde de lei, desi aceasta era situat intr-o zona limitrofa a orasului, iar dotarile erau precare. Deoarece valoarea prohibitiva nu a atras participantii la licitatia publica anuntata, pe baza unui referat(23568/23.07.2003) intocmit de catre Mirela Feraru, director General in cadrul Directiei de Munca Iasi si adresat Directiei Finantelor, imobilul nu a mai fost valorificat prin licitatie, ci dimpotriva, a fost preluat in proprietate publica a statului prin modalitatea darii in plata in scopul stingerii unei valori considerabile din creanta bugetara de aproximativ 50 de miliarde de lei. Valoarea de trecere in proprietatea statului a fost stabilita la aproximativ 40 de miliarde de lei, in pofida faptului ca valoarea de piata a imobilului reprezenta cel mult o treime din aceasta suma.
De ce cumpara statul ceea ce nu-i trebuie
Autoarea referatului, Mirela Feraru, este de fapt sotia unuia dintre directorii executivi ai societatii Iulius Group. Ovidiu Feraru, fost maior SRI, fost sef al departamentului de paza de la Iulius Mall Iasi, detine in prezent functia de director tehnic al complexului. La data intocmirii referatului, vadit pagubos pentru stat, Mirela Feraru a invocat necesitatea dobandirii acestui imobil in scopul atribuirii catre Directia de Munca Iasi, pentru organizarea unei arhive, desi Directia se mutase recent intr-un imobil in centrul civic al Iasiului (str. A. Panu), aflandu-se totodata si in posesia unui impresionant imobil situat pe str. Moara de Foc, unde functiona Inspectoratul Teritorial de Munca. Mai mult, i se atribuise gratuit de catre Consiliul Local Iasi un imobil situat pe str. Agatha Barsescu. De retinut ca imobilul din str. Chimie nr. 12, preluat de stat in urma referatului Mirelei Feraru, a fost dobandit in realitate de Iulius Group contra pretinsei sume de 17 miliarde de lei, desi costul real, adica suma efectiv platita, a fost de aproximativ 5 miliarde de lei, cat a reprezentat valoarea pretului de adjudecare al imobilului din str. Chisinaului, dobandit initial de la Administratia Financiara. Astfel, prin adjudecarea imobilului din str. Chisinaului nr. 23 si schimbarea acestuia cu imobilul din str. Chimiei, Iulius Group si-a stins obligatiile bugetare in suma de 40 de miliarde de lei. In prezent, sediul de pe str. Chimiei este practic nefolosit, dovedindu-se impropriu si excedentar destinatiei de arhiva. Celelalte spatii ramase in proprietatea Iulius Group din imobilul situat pe Calea Chisinaului, adica spatii cu o suprafata desfasurata de numai 593 mp si 1.142 mp teren, respectiv spatii cu o suprafata construita de 1.350 mp si teren de 2.267 mp au fost, de asemenea, instrainate. Unul dintre cumparatori, SC Avatti Industries SRL cumpara, la data de 24 iulie 2003, 539 mp suprafata desfasurata si 1.142 mp de teren, contra sumei de 5,5 miliarde de lei cu TVA inclus, adica la pretul de achizitie al intregului imobil adjudecat de la Administratia Financiara Iasi. Celalalt cumparator, Tehnic Confectii Socom Iasi, a achizitionat suprafata construita de 1.350 mp si terenul de 2.267 mp prin contractul autentificat sub nr. 1676 din 8 octombrie 2002. Valoarea de schimb a fost declarata la nivelul sumei de 9 miliarde de lei, fara TVA, adica de doua ori mai mare decat pretul de adjudecare al intregului imobil obtinut de la Administratia Financiara Iasi.
Alte afaceri pe spinarea statului
Demn de subliniat este faptul ca si sediul actual al Administratiei Finantelor Publice Iasi, situat pe str. Sf. Lazar, nr. 12, sc. 1B, a fost cumparat tot de la Iulius Group, pretul tranzactiei fiind de aproximativ 40 de miliarde de lei. Pretul de vanzare a fost achitat de Finante, cu toate ca la data vanzarii Iulius inregistra obligatii restante la bugetul de stat de cateva zeci de miliarde, impunandu-se astfel compensarea creantelor. Deoarece contul de la Trezorerie era in continuare afectat de proprire, suma a fost virata in contul Iulius Group detinut la Banc Post, surcursala Iasi.
Imobilul din str. Sf. Lazar a fost dobandit de catre Iulius Group in anul 2002 prin contractul de schimb autentificat la Biroul Notarial Popa Carmen Iulia sub nr. 815 din 9 mai. Valoarea de schimb a imobilului a fost declarata la circa 14 miliarde de lei, iar valoarea imobilului oferit la schimb de Iulius Group a fost declarata de 13 miliarde de lei. Acestea, in ciuda faptului ca respectivul imobil a fost achizitionat de Iulius Group in urma cu o saptamana cu 2,3 miliarde de lei. Spatiul oferit in schimb de firma lui Dascalu, situat in B-dul Chimiei nr. 12 (1.535 mp suprafata construita si 1.193 teren) a fost cumparat de Iulius de la Vitalef SA cu doar 2,4 miliarde de lei prin contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 794 din 30.04.2002 la acelasi birou notarial. De retinut ca Vitalef era controlata la momentul vanzarii de Dascalu prin societatea Augustus. Aceasta din urma detinea 92% din capitalul social al Vitalef.
Casa Judeteana de Pensii, in hora lui Dascalu
Din nefericire, jongleriile financiare ale lui Dascalu nu se opresc aici. Astfel, in anul 2002, prin contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr. 2716 din 24 iunie 2004 la Biroul Notarial Popa Carmen Iulia, Iulius Group vinde Casei Judetene de Pensii Iasi imobilul din str. A. Panu nr. 17-18, bl. Ghica Voda nr 2A-2B, Iasi (2.478 mp suprafata desfasurata), respectiv sc. 1B (57,43 mp suprafata desfasurata). Acest imobil a fost dobandit de Casa de Pensii fara licitatie, iar pretul tranzactiei a fost de 58 de miliarde de lei, TVA inclus. Iulius Group a devenit proprietarul acestui imobil prin contracte de schimb incheiate cu Cooperativa Tehnica Confectii Socom Iasi, respectiv Cooperativa Munca Invalizilor Iasi si autentificate la acelasi birou notarial sub nr. 966 din 3 iunie 2002, respectiv nr. 1003 din 7 iunie 2002. Valoarea de schimb al imobilului preluat de la Socom (1.243 mp suprafata construita) a fost declarata la 12,9 miliarde de lei, fara TVA, iar valoarea imobilului preluat de la Munca Invalizilor (1.273 mp) a fost declarata la 9,9 miliarde de lei, fara TVA. De asemenea, contractul cu Casa de Pensii a fost incheiat in conditiile in care Iulius Group inregistra datorii de zeci de miliarde la bugetul de stat. Pretul tranzactiei a fost platit, cu exceptia sumei de 1,5 miliarde de lei reprezentand stopaje la sursa, care s-a compensat cu creanta bugetara, desi Iulius Group inregistra debite restante mult mai mari. Pentru debitele restante, firmei lui Dascalu i s-a aprobat, ulterior, reesalonarea obligatiilor la plata, desi Casa de Pensii Iasi avea posibilitatea compensarii in momentul tranzactiei.
Iulius, albit de Finante
Nu in ultimul rand, este de retinut implicarea unor persoane din conducerea Directiei Finantelor Publice Iasi in afacerile derulate de Dascalu. Este vorba despre Victorel Lupu, director executiv si Ioan Grigoriu si Dumitru Acsinte, directori adjuncti. In acest context, ar trebui subliniat modul in care conducerea Iulius Group a inregistrat pe cheltuieli deductibile valoarea lucrarilor de investitii efectuate la mall-urile din Iasi si Timisoara efectuate in perioada 1999-2005. Astfel, desi firma avea obligatii ca pentru valoarea lucrarilor la investitii sa calculeze amortizarea conform prevederilor legale, acesta a inregistrat in perioada 1999-2005, pe cheltuieli deductibile, integral, toate lucrarile de construire/modernizare/extindere executate la aceste obiective. In acest fel, obligatiile de plata la bugetul de stat au fost diminuate cu valori de ordinul zecilor de miliarde de lei. Mai mult, in toate aceasta perioada, Iulius Group a beneficiat continuu de rambursari de TVA. Printr-un control efectuat in primavara anului 2005, o echipa de inspectori din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Iasi a constat intr-un raport de inspectie fiscala toate ilegalitatile si a propus conducerii Directiei sesizarea organelor de urmarire penala. Potrivit unor surse, insa, la presiunea unor membri din conducerea Finantelor, raportul de inspectie fiscala a fost modificat in asa fel incat sa nu se desprinda niciun indiciu cu privire la savarsirea de infractuiuni, iar materialul inaintat sefului Serviciului juridic din cadrul Directiei, respectiv Viorica Buruiana, nu a mai ajuns pe masa procurorilor, documentul ramanand in posesia acesteea. Prin materialul intocmit se propunea inceperea urmaririi penale pentru savarsirea unor fapte ce vizau: evaziune fiscala, rambursare ilegala de TVA, asocierea in vederea savarsirii de infractiuni, spalare de bani.
Biroul de Investigatii „Gazeta”
(Gazeta de Cluj, nr. 233, 2-8 iunie 2007)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.