Permisele de conducere, certificate de înmatriculare și dovezile înlocuitoare pentru aceste acte românești sunt făcute de o societate din Canada controlată de un conglomerat american. Recent, statul român a acordat un contract, fără licitație, companiei CANADIAN BANK NOTE Company Limited pentru aproape 3 milioane de documente necesare șoferilor. Legătura, neclară, dintre canadieni și statul român este veche de peste 10 ani!

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat București a acordat un contract, fără licitație, firmei candiene CANADIAN BANK NOTE Company Limited, în valoare de 3.289.880 de dolari, fără TVA. Pentru acordul ”Furnizarea documentelor – 550.000 buc. permise de conducere, 1.700.000 buc. certificate de înmatriculare și 590.000 buc. autorizații de circulație provizorii solicitate de MAI”  nu s-a organizat nicio licitație. Statul s-a prevalat de faptul că achiziția a putut fi făcută doar de la compania canadiană pe motiv de ”protecția unor drepturi exclusive, inclusiv drepturile de proprietate intelectuală”. Cu alte cuvinte drepturile de proprietate intelectuală asupra documentelor respective este deținut, nu de statul român, ci de CANADIAN BANK NOTE Company Limited. În 2006 compania din Canada a fost achiziționată de conglomeratul american R.R. Donnelley, o companie de comunicații și marketing. În urmă cu aproximativ 10 ani, compania americană a deschis în România o subsidiară, RR DONNELLEY PRINTING SRL, dar a închis-o la scurt timp. De procedurile respective s-a ocupat firma TMF MANAGEMENT SRL controlată de off-shore-ul EQUITY TRUST HOLDINGS SARL din Luxembourg.

Anul trecut, Regia Autonoma Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat București (RAPPS ) a atribuit, tot fără licitație, un contract de peste 26,2 milioane de dolari către firma canadiană. Legăturile de afaceri dintre RAPPS și CANADIAN BANK NOTE Company Limited datează din 2009.

Contracte de aproape 100 milioane de euro

La începutul anilor 90, RAPPS împreună cu firma canadiană au înființat ROM CBN COMPANY SRL, societate radiată de la Registrul Comerțului anul trecut. Un alt acționar al firmei a fost Ricardo Victor Dumitrescu, domiciliat în Rio de Janeiro, Republica Federativă Brazilia, iar reprezentantul concernului canadian în SC ROM CBN Company SRL se numește Alexandru Dima, care a ocupat și el funcția de administrator.

În 2017, odată cu decesul lui Ricardo Victor Dumitrescu, s-a decis dizolvarea firmei.

Începând cu anul 2009, statul a virat în conturile firmei Canadian Bank Note Company Limited aproape 100 de milioane de euro!

Potrivit RAPPS, „contractul cu firma Canadian Bank Note Company (CBN) a fost încheiat în data de 02.12.1994. Conform contractului încheiat cu Canadian Bank Note Company (CBN), acesta are obligaţia livrării unui sistem computerizat de emitere şi imprimare a permiselor de conducere auto şi a certificatelor de înmatriculare a vehiculelor în România, la nivelul standardelor stabilite de Comisia de specialitate a Comunităţii Europene precum şi a echipamentului de stocare a informaţiilor despre titularii acestor documente. În temeiul acestei prevederi, începând cu data încheierii contractului şi până în prezent, CBN a furnizat şi instalat în România, la solicitările Ministerului Administraţiei şi Internelor, un sistem extrem de complex acordând beneficiarului final dreptul de utilizare al acestuia. Toate extinderile/îmbunătăţirile aduse sistemului (soft, aplicaţii etc.) solicitate de MAI-DRPCIV şi care permit operaţionalizarea şi interconectarea bazelor de date din România cu cele ale Uniunii Europene au fost realizate exclusiv de către CBN pe parcursul derulării contractului. Acest lucru a fost posibil pe de o parte, datorită faptului că CBN deţine un drept exclusiv de proprietate intelectuală asupra concepţiei întregului sistem de emitere a permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare produse în România, fiind integratorul întregului sistem, drept exclusiv atestat prin Certificatul de drept de autor emis de Office de la Propriete Intelectuelle du Canada, iar pe de altă parte, şi-a asumat responsabilitatea în ceea ce priveşte securitatea sistemului – garantând integritatea acestuia”.

Mișu Negrițoiu, unul dintre ”păpușarii” contractului, îi știe pe canadieni

Potrivit unor surse, legătura între firma canadiană și statul ar fi fost realizată de coloneii Dumitru Ciobotea și Florin Ionescu, de la Direcția Poliției Rutiere din cadrul IGPR, care au plecat, cu aprobarea generalului Ion Pitulescu, în Canada, pentru a contacta societatea  Canadian Bank Note Company  în vederea purtării unor tratative pentru realizarea unor noi permise de conducere. Ei au acordat exclusivitate firmei canadiene pentru producerea permiselor de conducere. Cei doi oficiali au contractat aparatură electronică în valoare de zeci de milioane de dolari, deși ei nu aveau pregătire și nici competență în domeniul informaticii. Astfel, s-a stabilit că Ministerul afacerilor Interne va lucra în exclusivitate cu firma canadiană în baza Hotărârii Guvernului României nr.15/1993. Documentul a fost emis pe timpul Guvernului Văcăroiu și contrasemnat de Mișu Negrițoiu, Președintele Consiliului pentru Coordonare Strategie și Reformă Economică și de Florentin Georgescu, fost Ministru al Finanțelor.

 Protocolul stabilit de colonei, în Canada, a fost aprobat de conducerea I.G.P. și de Doru Ioan Tărăcilă, ministru de Interne, pe atunci. Mai mult, la data de 23 decembrie 1994, între M.I.-reprezentat de gen. Ion Pitulescu și de col. Dumitru Ciobotea și Regia Autonomă Administrația Patrimoniului și Protocolului de Stat-reprezentată de Ioan Hidegcuti, director, și Gheorghe Ogică, director economic a fost încheiat un contract, având că obiect emiterea de către R.A.A.P.S. a noilor permise de conducere și certificatelor de înmatriculare. 

Mișu Negrițoiu este membru în mai multe asociații profesionale cum ar fi: președinte al Consiliului de Administrației al Fundației Internaționale de Management (FIMAN), al Școlii Superioare de Management (MBA Canadian) și al Institutului de Comerț Internațional (World Trade Institute), membru al Consiliului Internațional Consultativ al Centrului pentru Studierea Politicilor Europene (CEPS- Bruxelles) și membru fondator al Societății Române de Economie (SOREC).

În 1997, la trei ani de la încheierea înțelegerii dintre firma canadiană și statul român, Negrițoiu demisionează din Parlament și trece în sectorul privat angajându-se la ING. În anul 1999 este promovat ca vicepreședinte și director general adjunct al băncii ING România. La 1 august 2006, Mișu Negrițoiu a preluat poziția de director general al ING Bank România și de președinte al Comitetului pe Țară al ING România, grup financiar care include banca ING Bank România, compania de asigurări de viață și pensii ING Asigurări de Viață (Nederlanden), societatea de factoring ING Commercial Finance, societatea de leasing ING Lease și societatea de investiții imobiliare ING Real Estate Investment Management. Negrițoiu devine astfel primul bancher autohton care preia conducerea executivă a unei mari bănci cu acționar majoritar străin. În acel moment, ING era a patra bancă de pe piața din România după valoarea activelor, cu o cotă de piață de 6,3%.

Primul contract a fost acordat tot fără licitație

În data de 12 februarie 2009, RA-APPS încheie, prin negociere directă, cu Canadian Bank Note Company Limited un contract având în vedere suplimentarea numărului de certificate de înmatriculare, pentru sincronizarea datei de terminare a emiterii acestor documente cu data de precizare a emiterii acestora, contractate anterior de la acelaşi furnizor. Valoarea contractului se ridică la 13.886.122 lei fără TVA. În aceeaşi zi, Regia a atribuit canadienilor un alt contract, în valoare de 7.531.344 lei fără TVA, pentru livrarea unui număr de 1.190.000 de autorizaţii provizorii de circulaţie, din acelaşi motiv ca şi contractul precedent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.