Guvernul și compania canadiană Gabriel Resources negociază creșterea beneficiilor pe care românii le vor avea în urma proiectului minier de la Roșia Montană. Potrivit declarațiilor făcute săptămâna trecută de premierul Victor Ponta, statul va primi 78% din ceea ce generează proiectul minier. Se discută în prezent creșterea participației statului (prin compania Minvest) la Roșia Montană Gold Corporation de la 19,3% la 25% și a redevenței plătite de la 4% la 6%. Astfel, în economia României vor ajunge peste 5,5 miliarde de dolari – la bugetul de stat și bugetele locale, către furnizori de bunuri și servicii și forță de muncă, toate românești.

Impactul economic al investiției miniere va fi unul semnificativ, deoarece va crea locuri de muncă, va deschide noi oportunități de afaceri și va aduce contribuții importante la bugetele locale și de stat.  Proiectul va îmbunătăți și situația forței de muncă din zona Apusenilor, confruntată în prezent cu una dintre cele mai ridicate rate de șomaj. Se vor crea peste 2.300 de locuri de muncă directe pe perioada etapei de construcție a minei, 880 de locuri de muncă directe în timpul exploatării și 3.600 de locuri de muncă directe și indirecte pe perioada operării.

Investiţia Roşia Montană a fost anunțată săptămâna trecută ca parte a „Planului național de investiții și locuri de muncă”  lansat de Guvern. Potrivit premierului Victor Ponta, decizia de aprobare a investiției ar putea fi luată în această toamnă de către Parlament.

La Roșia Motană, județul Alba, se găsește cel mai mare zăcământ auro-argintifer din Europa, cu estimări de peste 300 de tone de aur și peste 1.600 de tone de argint.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.