Eparhia Reformată din Ardeal, sprijinită de statul ungar a construit mai multe grădinițe în localitățile Turda, Cluj-Napoca și Dej, care oferă îngrijire și educație pentru grupe de creșă și grădiniță. 

István Grezsa, reprezentatul ministerial al Guvernului ungar, a declarat, la inaugurarea gradiniței din Turda, că principalul obiectiv este aducerea culturii maghiare în atenția celor mici: “Scopul nostru este să transmitem copiilor, în limba maghiară şi prin lumea basmelor maghiare, această cultură”. 

István Grezsa a mai spus, într-o declaraţie de presă, că, în momentul în care Guvernul ungar a lansat programul de dezvoltare a grădiniţelor, 48 000 de copii frecventau grădiniţele maghiare din Bazinul Carpatic. Numărul acestora a crescut deja cu 6 000, iar obiectivul de atins ar fi o cifră de 60 000.

Mesajul episcopului

Béla Kató, Episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, cu prilejul rugăciunii de recunoștință rostită la Turda, a vorbit despre faptul că, în zilele noastre, adeseori, adulții nu își asumă responsabilitatea pentru anumite decizii, își întreabă copiii la vârste prea fragede ce doresc să facă, luându-și astfel această responsabilitate a deciziei de pe umeri: “Decizia părintelui, decizia bisericii, decizia comunităţii, este în ce limbă va învăţa copilul, ce cultură va absorbi şi ce educaţie religioasă va primi. Nu putem delega această decizie altcuiva, în niciun caz copilului.”

Cât au costat investițiile?

Grădinița din Turda, cu o suprafaţă utilă de 732 de metri pătraţi, a costat 218 milioane de forinţi (peste 623 600 euro). Grădiniţa renovată a Bisericii Reformate Între Lacuri, din Cluj-Napoca, oferă servicii pentru 61 de copii şi a costat 175 de milioane de forinţi (peste 500 000 euro), iar clădirea de 732 de metri pătraţi, construită la Dej a costat 172 de milioane de forinţi (aproximativ 492 000 euro).

Activitatea didactică a început deja în toate cele trei grădinițe care au fost integrate cu succes în reţeaua de învăţământ de stat din România, motiv pentru care, costurile de întreţinere şi funcţionare ale acestora vor fi suportate de statul român.

Importanța tradiției

În opinia lui István Grezsa, ataşamentul faţă de tradiţii și faţă de rădăcinile creştine poate fi baza cooperării popoarelor care trăiesc împreună în Bazinul Carpatic. Responsabil pentru programul de dezvoltare al gradinițelor, acesta a adăugat că, vreme de 1100 de ani, ungurii au dăinuit urmând calea creştină, iar Biserica Reformată a avut rol salvator pentru națiune, după dominaţia turcească. (Sursa: cluj24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.