Statul român ar trebui să aloce fonduri pentru „salvarea” Blue Air, dar și să devină acționar la această companie, a afirmat ministrul Transporturilor, Lucian Bode. Blue Air, cel mai mare transportator aerian român și al doilea mare jucător pe piața locală, după rivalul ungar Wizz Air, a declanșat recent procedura de concordat preventiv, un mecanism de evitare a insolvenței, care permite unei companii să propună creditorilor săi un plan de redresare și plată a datoriilor.
CEO-ul Blue Air, Oana Petrescu, a declarat atunci pentru Profit.ro că a recurs la acest mecanism pentru a evita poprirea conturilor companiei și intrarea într-un blocaj, permițând continuarea normală a activității.
„În această perioadă, industria de transport aerian se confruntă cu mari greutăți. Cum a făcut Germania cu Lufthansa, a alocat fonduri importante și a intrat acționar acolo, la fel va trebui să facem și noi – este opinia mea, încă nu am luat o decizie – cu Blue Air”, a afirmat acum Bode, la Antena 3, potrivit Agerpres.
În plus, ministrul a dat asigurări că operatorul național aerian Tarom va fi salvat și și-a exprimat speranța că la fel se va întâmpla și cu Blue Air. Ieri, Liviu Rogojinaru, secretar de stat pentru mediul de afaceri în Ministerul Economiei, a anunțat în deschiderea Videconferinței E-commerce Profit.ro că Guvernul analizează posibilitatea de a cumpăra acțiuni la companii importante, în scopul de a evita blocaje economice generate de pandemia de Covid-19.
În acest sens, ministrul a menționat că săptămâna viitoare va avea o întâlnire cu reprezentanții celor două companii, cu premierul Ludovic Orban și cu ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, pentru a discuta acordarea de ajutoare. Blue Air și Tarom au primit deja avizul pentru ajutoare de stat, în contextul coronavirus.