La sfârşitul săptămânii trecute, omul de afaceri Stefan Vuza a depus o ofertă angajată pentru cumpărarea Oltchim. Vuza vrea să câştige licitaţia pentru a deschide Compania Română de Chimie, o afacere marca SCR, în care vrea să înglobeze combinatul Someş Dej, Chimcomplex din Oneşti şi Oltchimul. Acest proiect este susţinut de SIF Moldova, compania austriacă Deloitte şi fondul de investiţii american Tricorn. În cadrul acestui proiect s-a strecurat şi un pic de SRI, prin intermediul lui Liviu Doroş, care este fiul fostului şef al SRI Bacău, vicepreşedintele şi directorul general al SIF Moldova şi… amic cu Vuza.

 

Virgiliu Băncilă, preşedintele Chimcomplex Borzeşti, una dintre companiile aflate în ”suveica” SCR, afacerea lui Stefan Vuza, a declarat că a fost depusă oferta angajată pentru a participa la licitaţia pentru preluarea activelor combinatului Oltchim.

”Cred în bunele intenţii ale factorilor decizionali, respectiv ale administratorilor judiciari şi ale creditorilor Oltchim faţă de viitorul acestui Combinat – fanion al industriei chimice româneşti şi al tuturor oamenilor din Râmnicu Vâlcea dependenţi în mod direct de buna funcţionare a acestuia. Oferta pe care am depus-o este una corectă, sustenabilă şi bine asumată, iar faptul ca avem resursele umane, know-how- ul şi resursele financiare, ar trebui să fie hotărâtor în luarea unei decizii, astfel încât Oltchim împreună cu Chimcomplex să redevină acel etalon pe care îl merită industria chimică românească pe plan intern şi regional prin intermediul Companiei Române de Chimie”, a declarat Băncilă.

Acţiunea a fost gândită de acum câţiva ani, pentru că împreună cu SIF Moldova, fondul austriac Deloitte şi fondul american Tricorn, Stefan Vuza a pus bazele proiectului “Compania Naţională de Chimie”. Prin acest proiect va fi preluată întreaga activitate a Oltchim şi va fi asigurat un capital de 50 milioane de euro, un capital tehnic de investiţii urgente de 25 milioane de euro şi un capital pentru investiţiile de mediu şi contravaloarea părţilor sociale ale combinatului.

Planul de afaceri al acestei noi entităţi este fundamentat pe relansarea chimiei româneşti, incluzând posibilitatea de creştere a producţiei industriale la peste 1 miliard de euro anual, în 7 ani de la preluare, precum şi crearea de locuri de muncă la peste 9000 pe orizontală şi verticală cât şi la diversificarea operaţiunilor comerciale în întreaga regiune.

 

Fără un pic de SRI nici un business nu mişcă

În conducerea SIF Moldova se află Liviu Claudiu Doros care ocupă funcţiile de vicepreşedintele şi director general la această societate de investiţii financiare. El este fiul generalului de brigadă (r) Vasile Doros, care a ocupat funcţia de şef al SRI Bacău timp de opt ani. De asemenea, Liviu Doros este prieten cu actualul premier, cu care face schimb de timbre, amândoi fiind pasionaţi de filatelie. Doros este prieten şi cu Stefan Vuza. Din acelaşi cerc de prieteni face parte şi Viorel Hrebenciuc care, de curând, a fost achitat într-un dosar penal.

De altfel, din 2013 până în 2015 fiul lui Hrebenciuc, Andrei, a avut un loc în consiliul de administraţie al SIF Moldova. Propunerea pentru ca Andrei Hrebenciuc să facă parte din CA-ul SIF-ului a venit din partea Dianei Le Bomin, persoană fizică care deţine circa 3% din acţiuni la SIF Moldova. Cea din urmă este sora omului de afaceri Mihai Rotaru, unul dintre cei mai mari sponsori ai PSD la nivel naţional.

Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova a declarat că 70% din producţia Oltchim este de produse clorosodice. Oltchim le vinde la 300 de euro tona, Chimcomplex, la 700 de euro, iar pe bursă sunt cotate la peste 800 de euro. Acesta sugerează ideea integrării într-un consorţiu a Oltchim, deţinut majoritar de stat, cu Chimcomplex, care face de parte din grupul SCR al omului de afaceri Ştefan Vuza, dar şi cu alte societăţi apropiate, precum Prodchim şi Mentchim, sau, de exemplu, cu Sinterom Cluj, Contactoare Buzău, Someş Dej, toate fiind afaceri din “suveica” lui Vuza. Preşedintele SIF-ului a amintit şi că Salrom este furnizor şi pentru Oltchim, şi pentru Chimcomplex, şi că ar putea fi gândită şi integrarea acestei companii.

oltchim

A cerut insolvenţa Someş Dej şi apoi l-a cumpărat pe bucăţi

La începutul acestui an, SC Chimcomplex, una dintre societăţile care fac parte din grupul Serviciile Comerciale Române, grup patronat de Stefan Vuza, a cumpărat activele combinatului Someş Dej aflat în insolvenţă de aproximativ trei ani de zile. Dacă, iniţial, preţul de vânzare era de aproximativ opt milioane de euro, acum activele combinatului au fost vândute pentru mai puţin de un milion de euro. ”S.C. Chimcomplex S.A. Borzesti a fost declarată câştigătoarea licitaţiei pentru achiziţia pachetului 1 din activele Someş Dej, încheind cu succes toate punctele strategiei de investiţii şi dezvoltare pentru anul 2016, în conformitate cu aprobările AGA. Platforma Someş cuprinde 40 ha de teren şi construcţii industriale, la care se adaugă serviciile adiacente: staţii tratare ape, staţii electrice, depozite, depou CFR, infrastructura rutieră, etc.

Insolvenţa Someş Dej a fost cerută prin intermediul unei societăţi din cadrul SCR.

Înainte de a intra în insolvenţă, şefii Someş Dej de la data respectivă, care erau ”locotenenţii” lui Vuza, au avut grijă să îndatoreze societatea faţă de companiile din cadrul SCR.

Înainte de a intra în insolvenţă şi, ulterior, în faliment, principalul acţionar al combinatului era SC A1 Impex, o companie din cadrul Serviciilor Comerciale Române.

Printre ultimele contracte încheiate de SC Someş Dej este unul (2900/30.11.2012) prin care SC Someş Dej a cumpărat de la SC A6 Impex (societate controlată tot de Vuza prin SCR) o hală de tip depozit pentru suma de 620.000 de lei + TVA. De asemenea, tot A 6 Impex a împrumutat Someş Dej cu 150.000 de lei (contract nr 2583/22.10.2012), cu 200.000 de lei (contract nr 2386/794/01/10/2012), ambele contracte având ca termen scadent de maxim 10 zile, ulterior intervenind penalităţi. Prin intermediul contractului cu numărul 1935/14.08.2012, Someş Dej se împrumută tot de la A 6 Impex cu 300.000 de lei, apoi de la SC Caromet (societate care face parte din cadrul SCR), combinatul din Dej cere o suplimentare de 250.000 de lei la un împrumut deja contractat. Cu alte cuvinte, înainte de a intra în insolvenţă, Someş Dej se îndatorează faţă de propriul patron.


Oltchimul se vinde, datoriile rămân la stat

Ştefan Vuza urmăreşte o schemă prin care încearcă să cumpere combinatul Oltchim, dar fără datorii. Din comunicatului prin care s-a anunţat faptul că a obţinut un împrumut de 95 de milioane de euro transpare faptul că banii sunt destinaţi cumpărării Oltchim SPV SRL, şi nu neapărat Oltchim SA. Concret, Oltchim SPV a fost departajat de Oltchim SA astfel că un posibil investitor ar putea cumpăra activele combinatului vâlcean, trecute pe Oltchim SPV, iar statul ar rămâne cu datoriile acumulate.

”În cazul Oltchim, nu vorbim despre privatizare, ci de reorganizare judiciară în vederea salvării combinatului. Acest proces al reorganizării judiciare este controlat de creditori, nu de statul român şi, cu votul creditorilor, activele bune ale Oltchim sunt trecute pe un SPV (special purpose vehicle) pentru a fi vândute investitorilor interesaţi”, explică avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim.


“Puii” lui Vuza

Omul de afaceri clujean, cu o avere estimată de Top Capital la circa 425 de milioane de euro, controlează direct sau prin interpuşi SC Sinterom, Federaţia Română de Turism Sportiv, SC A1 Impex Cluj-Napoca, SC A2 Ploieşti, SC A4 Borzeşti, SC A6 Dej, SC Euro House Piatra Neamţ, SC Uzuc Ploieşti, SC Someş Dej, SC Chimcomplex Borzeşti, SC Iaşitex, SC Caromet Caransebes, SC Novatextile Bumbac Piteşti, şi este acţionarul majoritar din cadrul Serviciilor Comerciale Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.