Controversata femeie de afaceri prinsă de autorităţi cu fraudă pe fonduri obţinute de la Uniunea Europeană, Stela Trif şi-a recunoscut faptele şi a optat pentru procedura simplificată în vederea unei pedepse cu suspendare. La termenul de la jumătatea lunii iulie, atât avocatul acesteia, Tiberiu Ban cât şi procurorul de sală din partea DNA Cluj, Titu Adriana Meda au cerut o pedeapsă cu suspendare sub supraveghere.
Pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca s-a aflat cauza în care Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a Stelei Maria Trif pentru că ar fi achiziţionat, din fonduri europene, echipamente medicale din domeniul hematologiei din India, falsificând certificatele de origine în aşa fel încât să ateste aparatele ca fiind din Comunitatea Europeană. În acest fel, în spitale a ajuns aparatură neconformă, manufacturată într-o mahala din India, în loc de aparatură profesionistă din Italia.
Sentinţa de fond
Magistraţii clujeni au condamnat-o în vara anului trecut, pe Stela Maria Trif, proprietara unei firme de aparatură medicală, la pedeapsa de 2 ani şi 3 luni de închisoare în regim de detenţie, pentru fals în declaraţii şi înşelăciune privind calitatea mărfurilor. Trif a importat aparatură de proastă calitate, din India, sub performanţele cerute de proiectul finanţat cu bani europeni.
Curtea de Apel a întors dosarul
Şansele ca un dosar de fond, pe o speţă similară ca cea a Stelei Trif, să aibă o sentinţă desfiinţată de Curtea de Apel Cluj sunt aproape nule. Însă, anul 2017 i-a adus clujencei o surpriză de proporţii.
„Admite apelurile declarate de către Parchetul de pe lângă ÎCCJ – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, inculpata TSM, şi partea civilă MFP – DGJ, împotriva sentinţei penale nr 87 din 19 01 2016 a Judecătoriei Cluj-Napoca, pe care o desfiinţează în întregime şi dispune rejudecarea cauzei de către instanţa de fond Stabileşte în favoarea Baroului Cluj suma de 90 lei, onorariu parţial apărător din oficiu (pentru av Feier Ancuţa Ionela) şi, respectiv, suma de 360 lei , onorariu integral apărător din oficiu (pentru av Huţanu Bogdan), sume ce se vor plăti din FMJ Cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina statului Definitivă”
În 2008, Ministerul Sănătăţii a fost beneficiarul unor fonduri europene semnificative, alocate prin programul PHARE, pentru utilarea cu aparatură modernă şi performantă a spitalelor din România. Ca urmare, Ministerul Sănătăţii, împreună cu Ministerul Economiei şi Finanţelor, a demarat procedura de licitaţie deschisă pentru mai multe programe, obiectul uneia dintre licitaţii fiind achiziţionarea de echipament medical pentru diferite proceduri de la Centrele sangvine din ţară. SC RedoxLab SRL, societatea Stelei Trif, a fost desemnată câştigătoare, având oferta cea mai avantajoasă.
Afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul
Procurorii arată că după ce a participat la licitaţia organizată de Ministerul Sănătăţii, în cadrul căreia a ofertat echipamente medicale de înaltă performanţă de producţie italiană – ale firmei KW Apparecchi Scientifici SRL – la un preţ super competitiv care i-a asigurat câştigarea licitaţiei, preţul oferit fiind chiar mai mic decât preţul de livrare al produselor originale, Trif Stela şi-a pus angajaţii să identifice un alt producător pentru aparatura respectivă. Aşa a ajuns la firma indiană Raja Enterprises, de la care a cumpărat 65 de aparate medicale de o calitate net inferioară celei ofertate, care nu prezenta nici pe departe specificaţiile tehnice şi nici pe cele care prevedeau ca marfa să provină în mod obligatoriu de pe piaţa comunitară. Pentru a crea aparenţa de produs original, producătorii indieni au aplicat pe aparate sigla societăţii italiene Apparecchi Scientific.
Odată aleasă firma care urma să producă aparatura, Trif Stela şi-ar fi trimis câţiva angajaţi la faţa locului, în India. Ajunşi acolo, aceştia au găsit, ”într-o mahala din India, un garaj insalubru, prin faţa căruia se plimbau nestingherite, prin praf, animale sălbatice, maimuţe şi bivoli sălbatici. La interior oameni desculţi, pe jumătate dezbrăcaţi, care lucrează cu mâinile goale sau cu unelte rudimentare”, după cum se arată în rechizitoriu.
Procurorii susţin că, odată aparatura ajunsă în ţară, Trif Stela şi-a determinat angajaţii să falsifice documentele de calitate, pentru a putea obţine certificarea de la Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Cluj. De asemenea, a dispus întocmirea de acte (declaraţii şi facturi), care să ateste, în fals, achiziţia aparatelor de la firma italiană, precum şi calitatea şi conformitatea acestora. Imediat după livrare, beneficiarii au reclamat, zilnic, defecţiuni ale aparatelor.
Reclamaţii peste reclamaţii
La scurtă vreme după livrare, reclamaţiile referitor la defecţiuni de funcţionare a aparatelor au început să curgă. Pentru remedierea defecţiunilor, echipele de depanare ale societăţii Redox Lab se deplasau la unităţile medicale pentru intervenţii tehnice. În scurt timp acestea au fost depăşite de situaţie, deficienţele raportate fiind mult peste capacitatea de întreţinere a societăţii, deoarece în perioada imediat următoare livrării s-au raportat peste 150 de deficienţe, fapt care a determinat reacţia autorităţilor.
La Constanţa, aparatura a fost refuzată
Pe parcursul procesului au fost audiaţi mai mulţi martori, printre care unul dintre directorii de vânzări ai Redox Lab, Loredana Pop. Aceasta a declarat în faţa instanţei că ea a fost cea care, trimisă telefonic de Stela Trif, a semnat contactul cu Ministerul Sănătăţii, după câştigarea licitaţiei. Martora a arătat că în momentul în care aparatura a fost distribuită la centrele medicale din ţară, Alina Dobrotă, şefa Centrului Sangvin din Constanţa a refuzat să accepte aparatura, arătând ă nu este conformă cu ceea ce a cerut.
Alina Dobrotă a participat, în calitate de specialist, la întocmirea caietului de sarcini pentru licitaţia respectivă, deci cunoştea foarte bine care erau parametrii tehnici pe care trebuiau să îi îndeplinească aparatura.
”Alina Dobrotă spunea că ea a trecut altceva în caietul de sarcini. Ea ştia ce cere pentru că a participat direct la elaborarea fişei tehnice a aparatelor din caietul de sarcini. Nu se ridicau la standardele cerute, spunea că sunt de calitate proastă.”, a declarat Loredana Pop.
În cele din urmă, Dobrotă a fost de acord să accepte un aparat, dar a constat că certificatul de producător, manualul tehnic, actele de conformitate nu însoţeau aparatura, documente care au fost trimise ulterior.
În urma acestei mărturii instanţa a decis audierea, în calitate de martor, a Alinei Dobrotă, şeful Centrului Regional de Transfuzii Sanguine Constanta şi preşedintele Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor Constanţa. De asemenea, pe lista martorilor apare Carmen Roşu, în calitatea sa de director la Ministerul Finanţelor, pe fonduri PHARE.
Spera să rămână cu banii în buzunar
Pentru marfă în valoare de 123.900 de euro, patroana firmei Redox Lab a facturat către Ministerul Sănătăţii suma de 355.334 de euro, vizând în acest fel un câştig de peste 150%. Sumele facturate nu au mai ajuns să fie încasate, deoarece la foarte scurtă vreme după livrare, beneficiarii aparaturii medicale au sesizat deficienţe majore în funcţionare, apărute încă de la prima utilizare. Aceştia au sesizat Departamentul de Luptă Antifraudă, DLAF, organism abilitat pentru investigarea modului de implementare şi finalizare a proiectelor finanţate din fonduri europene în România, investigaţie din care a rezultat un raport de fraudă şi care a avut drept urmare demararea anchetei penale de către procurorii DNA Cluj.
Nora Boiciuc va stabili sentinţa definitivă
Aflându-se pe rolul Tribunalului Cluj, dosarul lui Stela Trif şi a firmelor prin care aceasta a operat a luat o scurtătură spre pronunţare. Inculpata a ales să comunice judecătorului cauzei, magistratul Nora Boiciuc, recunoaşterea acuzaţiilor optând pentru procedura simplificată.
La termenul din 12 iulie, procurorul de sală, Titu Adriana Meda a schimbat şi ea poziţia acuzării cerând încadrare juridică diferită pentru fapta de înşelăciune în tentativă de înşelăciune şi înşelăciune specială cu privire la calitatea produselor.
Avocatul acesteia, Tiberiu Ban a explicat pe larg în sala de judecată cât de mult a afectat-o pe Stela acest dosar şi cât de dornică este clienta acestuia să îşi repare greşelile.
„Cauza a fost înaintată spre judecată în primă instanţă sub efectul vechiului Cod de Procedură Penala şi a Codului Penal Anterior. Ulterior s-a derulat pe o perioadă de aproximativ 2 ani jumătate si finalizata cu condamnarea in primă instanţă a doamnei Stela Trif . În faţa instanţei de apel am invocat nulitatea absolută a hotărârii pentru că SC Reddox Lab SRL a fost judecată fără să i se asigure apărător, fapt ce constituie nulitatea despre care vorbeam. În aceste condiţii Curtea de Apel a trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Cluj, întrucât odată cu intrarea în vigoare a noului cod de procedură toate cauzele instrumentate de DNA se trimit spre judecată Tribunalului, dacă nu sunt date în competenţa unor instanţe superioare. Inculpata şi-a reconsiderat poziţia procesuală, motiv pentru care a optat pentru judecata în procedură simplificată recunoscând integral toate faptele. Conduita acesteia a fost apreciată şi de procuror care a solicitat să se ia act de această modificare de poziţie şi a cerut o pedeapsă cu suspendarea sub supraveghere. Apărarea a evidenţiat faptul că sunt circumstanţe atenuante şi că două dintre infracţiunile concurente sunt prescrise aşa cum de altfel a precizat şi acuzarea. Urmează să se depună conculziile scrise, iar ulterior instanţa să se pronunţe”, a declarat avocatul Tiberiu Ban.
Tot Ban, a anunţat că Stela este dispusă la muncă în folosul comunităţii, dacă judecătoarea Boiciuc consideră necesar acest lucru.
La capitolul pedepse, reprezentantul DNA, procurorul Adriana Meda a pledat pentru o pedeapsă cu suspendare sub supraveghere.
Urmează ca judecătoarea de la Tribunalul Cluj să se pronunţe definitiv şi irevocabil.