Stelian Ion, ministrul Justiției. Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a gafat. Declarația sa privind pensionarea magistraților, pe care a retras-o între timp, a provocat un val de pensionări, ceea ce înseamnă că cercetările judecătorești vor fi reluate de la zero, iar numărul de dosare per judecător va crește incontestabil. De asemenea, judecătoarea Mădălina Afrasinie de la Tribunalul București a mai subliniat că vor urma și greșeli de judecată, în urma acțiunilor provocate de ministrul Justiției, potrivit Cotidianul.

“Domnule ministru,

Eu, judecator de scaun, nedetasat prin functii calde, recunosc: m-am inselat in privinta dumneavoastra, motiv pentru care ‘imi cer scuze’.

Da, sunteti singurul ministru care, in nici o luna de la preluarea mandatului, ati reusit sa faceti ceva pentru justitie: adica ati reusit sa depopulati instantele, determinand judecatori cu experienta sa iasa la pensie!

Pe buna dreptate, avand in vedere volumul de munca, conditiile de toata jena in care suntem obligati sa muncim si imprevizibilitatea legii…ma scuzati, OUG

Stiti ce inseamna asta?

Faptul ca dosarele celor care s-au pensionat vor fi repartizate ciclic, faptul ca, potrivit CEDO, cercetarea judecatoreasca va fi reluata de la 0(=zero) si faptul ca, un numar crescut de dosare pe cap de judecator va genera oboseala, imposibilitatea ca noi sa putem pregati dosarele potrivit art.6 CEDO, va determina intarzieri in redactarea hotararilor judecatoresti, dar mai ales greseli de judecata!

Asa ca, da! ‘Va felicit’ pentru ca ati reusit sa mai puneti o lopata de pamant peste drepturile justitiabililor!!!, 

PS acesta este un pamflet si trebuie citit si inteles ca atare…sau nu”, a scris judecătoarea într-un comentariu pe Facebook.

Ce a declarat Stelian Ion

”Sunt îngrijorat de numărul mare de cereri de pensionare. Vom propune creșterea vârstei de pensionare, astfel ca un magistrat să nu mai poată ieși la pensie la 48 de ani”, a spus Stelian Ion, la sfârșitul anului trecut, în prima sa conferinţă în calitate de ministru al Justiţiei.

Stelian Ion s-a răzgândit apoi și nu a mai vrut creșterea vârstei de pensionare a magistraților, măsură pe care o propusese pe 31 decembrie 2020. Ministrul a declarat că nu mai consideră această metodă ca fiind oportună.

În schimb, el va propune propune „abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 Ianuarie 2022”.

„Prioritatea pe termen mediu va fi aceea de a găsi soluții pentru încurajarea oamenilor să rămână de bunăvoie în sistem, să contribuie cu experiența lor la îmbunătățirea calității actului de justiție și să se simtă pe deplin apreciați pentru munca pe care o depun”, a declarat ministrul Justiției, Stelian Ion.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here