Potrivit Agenției Naționale de Integritate (ANI), deputații Mate Andras (UDMR) și Steluța Gustica Cătăniciu (ALDE) se numără printre funcționarii publici care au interdicție de a mai ocupa o funcție eligibilă pentru o perioadă de trei ani începând cu anul acesta. Ei au fost găsiți incompatibili de ANI. Pe de altă parte, atât Mate cât și Cătăniciu spun că sunt nevinovați și vor să facă plângeri împotriva inspectorilor de Integritate pentru abuz în serviciu. Diferența dintre cei doi este că Mate s-a săturat de politică și a declarat că nu mai vrea un alt mandat de deputat.
Potrivit site-ul Agenției Naționale de Integritate, Steluța Cătăniciu, deputat ALDE, și Mate Andras, deputat UDMR, figurează pe o listă în care sunt trecute numele funcționarilor publici găsiți în stare de incompatibilitate și care ar avea interdicția de a mai ocupa o funcție eligibilă pentru o perioadă de trei ani de la expirarea mandatului curent, adică anul 2016.
Potrivit reprezentanților ANI, ”Persoana eliberată sau destituită din funcție potrivit prevederilor alin. (1) sau față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercită o funcție sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezenței legi, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoană a ocupat o funcție eligibila, nu mai poate ocupă aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoană nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdicția de 3 ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unui conflict de interese sau a unei stări de incompatibilitate”, arată ANI.
Pe de altă parte, Cătăniciu a declarat pentru ziuadecluj.ro că ea nu ar trebui să fie vizată de această interdicție și că le va face celor de Agenția de integritate o plângere penală.
”La mine nu se aplică acea interdicţie. Nu se aplică o asemenea interdicţie în cazul în care nu ţi-ai pierdut mandatul în curs. Nu mtot ce spune ANI e real, ei trec acolo la grămadă. A existat decizia 418/2014 a Curţii Constituţionale (CCR), care vorbeşte exact despre interdicţiile aplicate consilierilor locali. La mine nu se aplică pentru că a fost un conflict de interese administrativ, era abatere disciplinară. Şi dacă se aplica, termenul a trecut, au trecut cei trei ani de la încheierea mandatului de consilier local 2008-2012 în care a avut loc conflictul de interese. Dacă era aşa, eu ar fi trebuit să plec din Parlamentul României, or nu s-a întâmplat asta. Le voi face o sesizare, luni, să modifice informaţiile pe care, în mod eronat – şi mă gândesc că n-au făcut-o cu intenţie – le-au trecut pe site, atât în privinţa mandatului în care a fost conflictul de interese, respectiv mandatul de consilier local 2008-2012, cât şi referitor la perioada de interdicţie de trei ani, care nu se aplică în cazul meu. Dacă, în caz contrar, având în vedere alegerile parlamentare, care sunt foarte apropiate, nu vor rectifica informaţia falsă de pe site, miercuri voi depune o plângere penală la DNA Bucureşti pentru abuz în serviciu prin încălcarea legii, aşa cum a constatat CCR recent. Dacă România e stat de drept, atunci să fie stat de drept pentru toţi, şi pentru cetăţenii ţării şi pentru instituţiile represive”, arată Cătăniciu.
După vacanță, Mate și Cătăniciu au pus bota pe ANI
În aceeași situație se găsește și deputatul UDMR Mate Andras, însă el a declarat cu nu mai este interesat să candideze pentru un alt mandat și că se gândește să nu mai facă politică.
Cu toate acestea, luna trecută, cei doi deputați, Mate și Cătăniciu au declarat că vor să depună plângeri penale împotriva inspectorilor ANI.
„Ce se va întâmpla cu acele adrese trimise de către ANI în care insista în mod obligatoriu să constatăm încetarea mandatului domnului Petre Roman? Se formulează vreo plângere penală pentru abuz în serviciu? Dacă nu, eu propun ca automat în Hotărârea de revocare să sesizăm şi organele de cercetare penală pentru abuz în serviciu. Sper că organele de cercetare penală citesc, de exemplu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – acest proces-verbal al şedinţei de astăzi şi va constata că într-adevăr, pentru infracţiunea de serviciu abuzul în serviciu prevăzut de art.297 din noul Cod penal, nici nu trebuie plângere prealabilă ci, din oficiu, are obligaţia de a cerceta şi a trage la răspundere persoana vinovată”, a spus deputatul.
În discuție a intervenit și Steluța Gustica Cătăniciu, care a amintit că membrii Comisiei juridice au fost amendaţi pentru că au tergiversat punerea în aplicare a deciziei privind mandatul lui Petre Roman, însă toţi au câştigat apoi în instanţă şi au primit banii înapoi.
„Cred că ar trebui să fim mult, mult mai atenţi şi aş vrea să vă spun că foarte mulţi colegi de-ai noştri, inclusiv colegi parlamentari care se judecă cu Agenţia Naţională de Integritate, inclusiv avocaţi care îi reprezintă, am senzaţia de foarte multe ori că nu cunosc legea, ca să nu mai vorbesc de judecătorii Înaltei Curţi, care dau sentinţele aşa, în funcţie de numele fiecăruia şi în funcţie de alte atribuţii pe care le au”, a declarat Cătăniciu în cadrul ședinței.
De curând, în urma împărțirii ”ciolanului” politic de după vacanța parlamentară, Steluța Gustica Cătăniciu a fost desemnată să ocupe una dintre funcțiile de vicepreședinte al Camerei deputaților. Astfel, desemnarea lui Cătăniciu arată clar că PSD-ul, care deține conducerea camerei este dispus să facă alianță cu ALDE pentru alegerile parlamentare care se apropie.
Deputatul care își punea soția la muncă de birou
Deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, de instanţa supremă, în dosarul în care este acuzat că şi-a angajat soţia la Parlament, iar aceasta a obţinut astfel venituri de 5.508 lei.
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus ca deputatului să îi fie suspendată pedeapsa pe un termen de încercare de doi ani şi şase luni, care se va socoti de la data rămânerii definitive a hotărârii. De asemenea, potrivit deciziei instanţei, lui Mate Andras Levente i-au fost interzise mai multe drepturi.
În septembrie 2013, deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-au acuzat de conflict de interese.
ANI a prins o Steluța cu incompatibilitatea
Steluța Cătăniciu a fost cercetată de inspectorii ANI pentru o situație de incompatibilitate. După ce a făcut parte din cadrul administrațiilor județene și locale din Cluj, Cătăniciu este acum deputat liberal și vicepreședintele comisiei Juridice din Camera Deputaților.
Ea a fost declarată incompatibilă de inspectorii de Integritate în urma unei sesizări de incompatibilitate care i s-a făcut în perioada în care ea era consilier local în cadrul Primăriei Cluj Napoca.
“S-a constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, întrucât, în calitate de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Județul Cluj, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca. Ulterior adoptării acestei hotărâri, la data de 05.05.2009, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a încheiat cu SOCIETATEA COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca un contract de asistenţă juridică privind reprezentarea în instanţă a intereselor societății în litigiul avut cu”, arată raportul inspectorilor ANI.
Sebastian Albescu