De aproape un an de zile, dosarul deputatului clujean Steluța Cătăniciu adună praf în rafturile arhivei de la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde politicianul așteaptă ca magistrații să îi administreze dreptatea în procesul cu Agenția Națională de Integritate. În același timp, alți colegi de-ai lui Cătăniciu, cum ar fi deputatul UDMR Mate Andras, au fost mai norocoși cu magistrații de la ÎCCJ. Potrivit unui răspuns oficial al ÎCCJ, dosarul Steluței Cătăniciu se află în procedura de filtru.
Pe 24 martie anul trecut, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a fost depus dosarul 556/33/2013 în care Steluța Cătăniciu, deputat clujean, a reclamat Agenția Națională de Integritate care îi pusese stampila cu incompatibil. De atunci și până acum dosarul adună praf și pare că magistrații Înaltei Curți nu știu de unde să-l apuce pentru a îl arunca pe masa de judecată.
Potrivit unui răspuns oficial al Înaltei curți de Casație și Justiție, dosarul privitor la Steluța Cătăniciu ”este în procedura de filtru prevăzută de art.493 din Codul de procedură civilă, această procedură presupune următoarele etape: (1) întocmirea raportului asupra admisibilităţii în principiu a recursului; (2) analiza în completul filtru a raportului asupra admisibilităţii în principiu a recursului; (3) comunicarea către părţile cauzei a raportului asupra admisibilităţii în principiu a recursului; (4) formularea de către părţi a unui punct de vedere scris cu privire la raport; (5) examinarea raportului de către completul de filtru, în camera de consiliu, fără citarea părţilor; (6) soluţionarea recursului în completul filtru, fără citarea părţilor, prin pronunţarea uneia dintre următoarele soluţii: anularea recursului; respingerea recursului, ca vădit nefondat; soluţionarea fondului recursului, în cazul în care se constată că este admisibil, iar problema de drept nu este controversată sau face obiectul unei jurisprudenţe constante a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie; (7) în cazul în care nu poate fi pronunţată niciuna dintre soluţiile menţionate la pct.(6), completul de filtru pronunţă, în camera de consiliu, fără citarea părţilor, o încheiere de admitere în principiu a recursului şi fixează termen pentru judecata pe fond a recursului, cu citarea părţilor”, arată răspunsul lui Stelian Bodeanu din cadrul biroului de Informare și Relații Publice din cadrul ÎCCJ.
ANI a prins o Steluța cu incompatibilitatea
Steluța Cătăniciu a fost cercetată de inspectorii ANI pentru o situație de incompatibilitate. După ce a făcut parte din cadrul administrațiilor județene și locale din Cluj, Cătăniciu este acum deputat liberal și vicepreședintele comisiei Juridice din Camera Deputaților. Ea a fost declarată incompatibilă de inspectorii de Integritate în urma unei sesizări de incompatibilitate care i s-a făcut în perioada în care ea era consilier local în cadrul Primăriei Cluj Napoca.
“S-a constatat încălcarea regimului juridic privind conflictul de interese în materie administrativă de către CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, întrucât, în calitate de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Județul Cluj, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca. Ulterior adoptării acestei hotărâri, la data de 05.05.2009, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a încheiat cu SOCIETATEA COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca un contract de asistenţă juridică privind reprezentarea în instanţă a intereselor societății în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Judeţul Cluj.
La data de 18 iunie 2008, a fost validat mandatul lui CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, de Consilier local în cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Județul Cluj, pentru perioada 2008-2012. CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a reprezentat în instanţă interesele SOCIETĂȚII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca în litigiul avut cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, Județul Cluj, prin contractele de asistenţă juridică încheiate la data de 22.04.2008, și, respectiv, 05.05.2009. Pentru contractele încheiate, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a încasat suma de 8.000 Lei. Părți în litigiu au fost Societatea Cooperativa Meşteşugărească Foto Optica din Cluj-Napoca, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca şi Comisia de vânzare a spaţiilor comerciale şi de prestări servicii din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Județul Cluj.
În perioada 27.06.2008 – 04.11.2008, CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA a deţinut calitatea de membru al Comisiei de vânzare a spaţiilor comerciale şi de prestări servicii, comisie aflată în subordinea Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, Județul Cluj. CĂTĂNICIU STELUŢA GUSTICA, deși avea un interes patrimonial personal în problema supusă dezbaterilor, a participat, la data de 07.04.2009, la procesul de deliberare şi adoptare a Hotărârii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spaţiu cu altă destinaţie a SOCIETĂŢII COOPERATIVA MEŞTEŞUGĂREASCĂ FOTO OPTICA din Cluj-Napoca”, arată raportul inspectorilor ANI.
Ce legi a încălcat Cătăniciu
Conform inspectorilor ANI, au fost identificate elemente în sensul încălcării regimului juridic al conflictului de interese, deoarece, conform dispozițiilor art. 46 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, „Nu pot lua parte la deliberarea şi la adoptarea hotărârilor consilierul local care, fie personal, fie prin soţ, soţie, afini sau rude până la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local”. Potrivit prevederilor art. 77 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes personal în problema supusă dezbaterii, aceștia fiind obligaţi să anunţe, la începutul dezbaterilor, interesul personal pe care îl au în problema respectivă.
Coleg condamnat cu suspendare
Deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare, de instanţa supremă, în dosarul în care este acuzat că şi-a angajat soţia la Parlament, iar aceasta a obţinut astfel venituri de 5.508 lei.
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus ca deputatului să îi fie suspendată pedeapsa pe un termen de încercare de doi ani şi şase luni, care se va socoti de la data rămânerii definitive a hotărârii. De asemenea, potrivit deciziei instanţei, lui Mate Andras Levente i-au fost interzise mai multe drepturi.
În septembrie 2013, deputatul UDMR Mate Andras Levente a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care l-au acuzat de conflict de interese.