Consilierul județean Steluța Racolța(PDL) va afla în luna septembrie când va primi termen la Curtea de Apel Cluj în procesul în care a contestat decizia ANI care a spus că este incompatibilă. Oficialii Agenției Naționale de Integritate(ANI) au arătat pe 2 iulie că Steluța Racolța se află în incompatibilitate având în vedere că firma acesteia a avut patru contracte cu instituții subordonate Consiliului Județean(CJ) Cluj, for din care ea însăși face parte. Reprezentanții Curții de Apel Cluj au declarat pentru Gazeta de Cluj că procesul în care Steluța Racolța a contestat decizia prin care ANI a spus că este incompatibila va avea în luna septembrie un termen de judecată. Mai precis, procesul se afla în momentul de față în procedură prealabilă. Conform jurisprudenței contestațiilor împotriva deciziilor ANI în cadrul acestui proces s-ar putea da un verdict din primul sau cel mult în al doilea termen. Astfel, la sfârșitul acestui an vom afla dacă o instanță de judecată va menține sau nu decizia de incompatibilitate care planează asupra consilierului județean Steluța Racolța.
Termen în maxim 60 de zile
”Procesul cu reclamantul Racolța Steluța Carmen a fost înregistrat pe 21 iulie și este în procedura prealabilă. Conform noului cod de procedura civilă în acest moment se comunica cererea de chemare în judecată, se comunică întâmpinarea. Aceasta procedură poate să dureze o lună jumătate-două luni și apoi se fixează un termen. În termen de maxim 60 de zile trebuie fixat primul termen de judecata”, a declarat pentru Gazeta de Cluj magistratul Axente Irinel Andrei, vicepreședintele Curții de Apel Cluj care în acest moment are atribuții de purtător de cuvânt al instituției.
Ce spune ANI
Agentia Nationala de Integritate(ANI) a arătat într-un comunicat din luna iunie că Steluța Racolta este in incompatibilitate alături de alți 10 consilieri si primari.
”S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de consilier județean, întrucât, societatea comercială la care aceasta deține calitatea de asociat și funcția de administrator a încheiat patru contracte de formare profesională în valoare totală de 32.400 lei, cu instituții sau regii autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea Consiliului Județean Cluj ori cu societățile comerciale înființate de consiliul județean, încălcând, astfel, dispozițiile art. 90, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”, se arata în comunicatul ANI de la acea vreme.
Episodul Banca Dacia Felix
Steluța Racolță a fost asociată cu Mircea Horia Hossu, condamnat la 10 ani de zile pentru devalizarea Băncii Dacia Felix, dar și cu Cristian Sima, acuzat de numeroase țepe. Firma lor se numea Terra Napocensis, datorită implicării paranoic-naționaliste ale grupării, arată un articol din 2006 de pe 9am.ro. Hossu a fost partener de afaceri al fiului lui Gheorghe Funar, Sabin Funar, în Compania Gourmet Transilvania, unde a fost o perioadă și președintele suspendat al CJ Cluj, Horea Uioreanu, momentan arestat preventiv. Uioreanu era tocmai director al societății de asigurare a grupului financiar BT (SAR Transilvania), înainte să fie deputat.
Stolojan fumează BT cu filtru Tender
De la paranoia tricoloră dăm și de Steluța Racolța, se arăta pe articolul de pe 9am.ro. Aceasta este acționara de frunte în Terra Napocensis alături de alt personaj sinistru, Ioan Sima, cercetat încă de pe atunci pentru devalizarea Băncii Dacia Felix, la care a fost director general. Legătura dintre Racolța și Sima este foarte utilă pentru a explica următoarele. Steluța era în 2006 președinta Platformei Liberal Democrate (PLD), adică fata lui Theodor Stolojan de la Cluj. Asta până când a apărut sindromul ”Dragă Stolo”… Pentru că Stolojan este unul dintre primii acționari de frunte ai Băncii Transilvania (chiar fondator al BT), jurnaliștii remarcau o coincidență.
Ce spunea Racolța
În comunicatul ANI se arată că Steluța Carmen Racolța a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. În schimb, Racolța a declarat pentru Gazeta de Cluj că a aflat doar din presă despre comunicatul ANI referitor la starea de incompatibilitate în care instituția de control spune că se află.
”ANI ar fi trebuit să mă anunțe pe mine despre faptul că ei consideră că aș fi în stare de incompatibilitate, dar eu am aflat acest lucru din presă. Inspectorii m-au sunat în luna aprilie, când mi-au cerut punctul de vedere, iar eu le-am trimis toate contractele pentru formare profesională. Este ciudat că ei au ajuns la o concluzie abia acum”, spune Steluța Racolța. În legătură cu existența unei sări de incompatibilitatea, consilierul PDL arată că în 2009 a organizat anumite cursuri de formare profesională pentru manageri de proiect, dar că acestea nu intră sub incidența Legii 161/2003. Contractele la care ANI face referire nu apar în declarațiile de interese la consilierului PDL, deoarece sunt aferente anului 2009, iar legea referitoare la Declarațiile de interese a apărut în 2010.
De altfel, Steluta Racolta a spus anterior in apararea sa ca ea a facut cursuri, iar ca acestea ”nu reprezinta servicii” si din acest motiv a actionat legal. Daca nu sunt servicii, le-o fi facut benevol sau suma de 32.400 de lei pe care a primit-o firmele sale nu o fi provenit din bugetul Consiliului Judetean Cluj pe care Racolta le-a votat?