Scenele violente petrecute miercurea trecută pe holul Camerei Deputaților și transmise în direct au continuat cu un război verbal nevăzut, în spatele ușilor închise, între politicienii aflați la guvernare și cei din opoziție. Indiferent de culoarea politică, toți au recunoscut că lucrurile au ajuns prea departe, dar au aruncat vina unii pe ceilalți pentru escaladarea luptei politice. În stenograma discuției, consultată de „Evenimentul zilei”, președintele Senatului acuză practici fasciste, iar USR-iștii promit că nu se vor opri și zic că PSD-știi au început primii.

Este ora 13.31, 20 iunie. Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea (PSD), deschide oficial ședința comună a senatorilor și deputaților din 20 iunie 2018. Prim-ministrul Viorica Dăncilă citește în plen o informare privind pregătirile României pentru preluarea, în 2019, a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. În bănci o ascultă 270 de parlamentari.

În afara sălii de plen, pe holul mare, se aliniază nouă protestatari. Presa îi încercuiește. Funcționarii parlamentari încep să se agite. Cine sunt? Cine i-a adus aici? Și mai ales: Ce au de gând să facă? Manifestanții încep să scandeze împotriva modificărilor pe care guvernanții vor să le aducă legislației penale.

„Ceauşescu n-a murit, este Dragnea travestit!”, „Cuib de hoţi şi de mafioţi!”. Angajații care asigură paza în Parlament le cer să facă liniște și să plece. Nicio șansă. Protestatarii refuză, se așează pe jos, pe covor, și continuă să strige. Unul din manifestanți spune că a mers la toate acțiunile civice care au avut loc după incendiul din Colectiv. „M-am săturat!”, zice fata, tolănită pe covor. „Ne-am săturat!” încep și colegii ei de protest să strige.

Pesediștii intuiesc pericolul

Între ei și primul-ministru, aflat de cealaltă parte a peretelui, stă o ușă și un minuscul antreu, păzite acum ca o butelie. „Doamnelor şi domnilor deputaţi şi senatori, ordinea de zi fiind epuizată, declar închisă şedinţa comună de astăzi a Camerei Deputaţilor şi Senatului. Vă mulţumesc”, anunță Liviu Dragnea (PSD) în sală și oprește microfonul. Fotoliile scârțâie eliberate de greutatea parlamentarilor.

Este ora 14.20. Deputații și funcționarii îl informează pe Dragnea că la ușă îl așteaptă un grup de protestari. Află și premierul. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, este alertat și el. E o problemă. Jurnaliștii pândesc ieșirea cu ochii cât cepele.

Lucrurile scapă de sub control

Se încropește un scut uman ad-hoc din senatori și deputați PSD care ies primii pe ușă, înaintea șefilor lor politici și formează un culoar de siguranță prin care să treacă Dragnea, Dăncilă și Tăriceanu.

Bodyguarzi fără voie, PSD-iștii trebuie să țină cordonul câteva secunde doar, cât să intre repede, în biroul lui Dragnea, cei trei demnitari. Aiurea! Se formează instantaneu o mică busculadă între politicieni, protestatari și jurnaliști. Lucrurile degenerează. Toată lumea se împinge, țipă.

„Garda pretoriană” a parlamentarilor PSD împinge și mai tare, protestarii țipă mai cu năduf, presa forțează la rândul ei o declarație la cald. După un minut, totul s-a calmat. USRiștii spun că ei sunt cei care i-au adus pe protestatari în Parlament. Deputatul USR Stelian Ion nu-și ascunde satisfacția: „Sunt mulțumit că au venit și că ajunge mesajul ăsta în urechile lui Liviu Dragnea, ale lui Tăriceanu, ale Vioricăi Dăncilă. Oamenii ăștia nu trebuie să se ascundă, trebuie să vină și să stea de vorbă cu cei nemulțumiți”.

Călin Popescu Tăriceanu (ALDE): „Dacă vreți să transformăm Parlamentul în Piața Matache, găsiți-vă alt loc de muncă!”

În dimineața următoare scandalului care a făcut înconjurul României, liderii parlamentari se întâlnesc într-o ședință care să pregătească moțiunea de cenzură depusă de opoziție.

Subiectul moțiunii de cenzură este epuizat rapid și se ajunge unde își doreau toți participanții: întâmplările de pe holul Camerei Deputaților. S-a iscat o discuție lungă și aprinsă. Puterea a acuzat practici naziste. Opoziția a promis că astfel de manifestări vor mai avea loc.

EVZ vă prezintă extrase din stenograma Ședinței comune a Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor din data de 21 iunie 2018:

Călin Popescu-Tăriceanu, senator ALDE: Profit de ocazie. Numai o clipă. Vreau să vă rog să îmi acordați două minute de atenție. Ieri nu am fost martor, am fost actor, să spun așa, în scenele de o violență, pentru mine neimaginată, e prima dată când se întâmplă așa ceva în Parlament. Dacă aveți noțiuni de rugby, știți că la rugby există mol, în care cele două înaintări își dispută balonul. Și mai există mol-ul, mol-ul este un fel de grămadă neordonată și care se rostogolește. Cam așa a fost ieri ceea ce s-a întâmplat în Parlament (…) Cu chiu cu vai am reușit să trec de zona asta, într-un val de țipete, urlete și ceea ce am văzut ieri cred că este unic în parlamentele din Europa. Cred că trebuie adoptate o serie de măsuri pentru a preveni în viitor astfel de manifestări (…) Ieri cred că a lipsit foarte puțin să nu se ajungă la violențe și mai mari (…)

Eugen Tomac, deputat PMP: Nici eu nu sunt adeptul unor ieșiri care pot scăpa ușor de sub control, însă (…) nu aș vrea ca, folosind acest pretext, în Parlament să se ia niște măsuri care să transforme Parlamentul într-o unitate militară. Deci, până la urmă, este o instituție publică deschisă tuturor (…)

Călin PopescuTăriceanu, senator ALDE: (…) Dacă vreți să transformăm Parlamentul în piața Matache Măcelaru, găsiți-vă alt loc de muncă, nu în Parlamentul ăsta. Foarte clar, trebuie să existe o anumită disciplină care să permită dezbateri între majoritate și opoziție, așa cum se întâmplă peste tot. Dar argumentele nu pot să fie cele fizice (…) Vedem pași, încet, încet, către impunerea cu forța a punctului de vedere al cuiva. Nu sunt de acord nici pentru ca majoritatea să aibă aceste atitudini și nici opoziția. Să fie clar!

Cristina Prună, deputat USR(…) Ceea ce am văzut noi, USR-ul, ieri, care suntem împotriva oricărei forme de violență și aș vrea să țineți minte lucrul acesta, a fost un protest pașnic al unor oameni pe holurile Parlamentului (…) care au venit să se exprime aici contra unor măsuri care au fost luate de majoritatea parlamentară zilele trecute. În schimb, a fost, într-adevăr, un incident cu anumiți parlamentari PSD care au îmbrâncit jurnaliștii pe holurile Parlamentului. Și cred că, de fapt, acolo este problema și acolo ar trebui să punem reflectorul, nu pe niște lucruri pe care, până la urmă, dumneavoastră le constatați în mod eronat astăzi, aici.

Liberalii spun că s-a întrecut orice limită

Raluca Turcan, deputat PNL: Domnule președinte al Senatului, am onoarea să fiu la al patrulea mandat și trebuie să admit în fața tuturor că derapajele de limbaj și de conduită în Parlament au atins la acest mandat apogeul. Este clar că foarte multe momente tensionate sunt generate și de decizii care de foarte multe ori pleacă de la premisa că duc România într-o direcție greșită și că sunt sub auspiciul unor alte resorturi decât acelea ale unei decizii în interes public (…) Eu cred că datoria noastră, a tuturor, este să punem capăt abuzurilor. Și cred că, de fapt, asta a fost problema care a generat tensiunea în societate: că, în loc să sancționăm abuzurile, facem… luăm alte măsuri care, de fapt, să convină unui interes personal. Și nu aș vrea ca manifestarea de ieri, care, din punctul meu de vedere, putea să aibă un caracter pașnic pentru că, întâmplător, am interacționat cu oamenii de acolo și dialogul meu personal a fost civilizat cu ei să fie folosită ca un pretext pentru noi reguli care să aibă alte resorturi în spate. Asta este soli-citarea pe care o fac: adică, dacă dorim un Parlament mai civilizat, care să stea la baza recredibilizării acestei instituții, atunci să nu răspundem cu abuzuri, să nu răspundem cu alte forme de îngrădire a libertății de exprimare sau de îngrădire a dreptului celor care sunt într-o minoritate de a acționa. Am fost în Parlament și la alte moțiuni de cenzură. Am fost în Parlament și când cineva s-a aruncat de la balcon. Am fost în Parlament când am dorit să aducem și să avem invitați la o dezbatere și ni s-a blocat accesul invitaților, pentru că cei care aveau conducerea, pur și simplu, așa au dorit, adică momente tensionate și derapaje au mai fost. Important este, dacă stabilim niște reguli, ele să aibă, întradevăr, legătură cu civilizația și nu cu interesul personal.

Premierul Dăncilă a avut probleme mari!

Călin Popescu-Tăriceanu, senator ALDE: Doamna Turcan, nu vreau să vă dau replică dumneavoastră. Numai permiteți-mi să vă spun că, în timp ce vă ascultam cu mare atenție, mi-am adus aminte de un comentariu făcut de marele om politic britanic Winston Churchill, care a pus o întrebare cvasiretorică: „De ce s-a înființat Parlamentul?”. Și a spus așa: „Parlamentul s-a înființat ca să înlocuim disputele cupumnul, cu revolverul sau cu sabia cu niște dispute verbale, de idei”. Da? Ceea ce s-a întâmplat ieri și colega dumneavoastră din dreapta… e mai tânără și spune că a fost totul pașnic…Stimată domnișoară, nu v-aș dori să fi fost ieri în locul meu la așa pașnică manifestare. Brânciurile pe care le-am luat, călcatul pe picioare, ghionturile, loviturile cu aparatele de filmat fac parte din arsenalul uzual care credeți că trebuie în Parlament? Nu. Sunt convins. Punctul 2. Spuneați că a fost o manifestare normală, pașnică. Nu vă supărați, Parlamentul nu este loc în care să vină cetățenii de pe stradă la manifestație. Sunt piețe publice. Aici avem alt tip de dezbatere și alte raporturi între noi, parlamentarii. Nu este locul pentru a veni cu plăcuțe, cu pancarte, cu bannere, cu strigături, cu hăulituri, cu înjurături, cu… fiecare cu ce crede! Îmi pare foarte rău. Și, dacă vreți, vă mai povestesc. Eu sunt foarte calm, dar, să știți că, după ce am văzut ieri și am trăit pe propria piele, nu vă spun ce a pățit prim-ministrul, doamna Dăncilă. Eu am o constituție mai robustă și fac față la astfel de situații, dar o femeie de 1,60 înălțime… cred că…, dacă ați fi fost în locul ei, vă garantez că nu ați mai fi vrut în viața dumneavoastră să vi se întâmple așa ceva. Mă scuzați.

Mica fortăreață

Scandalul nu a rămas fără urmări. Conducerea Camerei Deputaţilor a decis, marţi, ca în actuala sesiune parlamentară deputaţii USR să nu mai poată să aducă invitaţi în Parlament. „În timpul lucrărilor Camerei Deputaţilor pe holul central au voie doar deputaţii, presa, staff-urile tehnice de la comisii şi grupurile parlamentare şi nu au voie invitaţi sau turişti”, au mai decis deputații. De asemenea, unele lifturi au fost rezervate exclusiv parlamentarilor și nici măcar funcționarii publici nu le mai pot folosi. Iar la moțiunea de cenzură care a avut loc săptămâna aceasta, Camera Deputaților a organizat un țarc pentru jurnaliști care să-i împiedice pe aceștia să îi urmărească pe politicieni.

Deputat bruscat în parc

În ziua în care s-a format busculada din Camera Deputaților, deputatul PSD Nicolae Bacalbașa a fost bruscat şi huiduit, în fața clădirii Parlamentului, de un grup de protestatari. Deputatul se ducea la serviciu, ieșise de la metrou și traversa pe joc parcul Izvor când a fost recunoscut de protestari. După ce a fost îmbrâncit, deputatul a fost escortat de jandarmi. „Eu am fost tot timpul liniştit, că ştiam că între ei stăteau şi coloneii în civil care coordonau şi aveau grijă să nu sară calul”, a spus Bacalbaşa.

Vlad Alexandrescu (USR): „Parlamentul României nu este un acvariu în care plutesc pești în liniște”

Șerban Nicolae, senator PSD: Eu nu numai că nu sunt adeptul, eu sunt foarte vehement împotriva unor asemenea manifestări. De altfel, cu niște ani în urmă, eu am fost direct vizat de un invitat al unui coleg senator, care m-a înjurat de la loja rezervată invitaților. Bineînțeles că, dacă am fi mers pe linia forței sau a numărului, credeți-mă că pot să invit zilnic o mie de oameni care să se comporte așa cum am văzut că s-au comportat 10 inși ieri (…) Nu am nimic, n-o să ripostez, vă dați seama, n-o să răspund cu aceeași măsură, că nu suntem la Legea Talionului, dar aș vrea să știu cine este instigatorul și complicele unor acte de violență, care vor escalada, să știți, eu vă asigur că lucrurile vor escalada. De la îmbrâncitul lui Bacalbașa pe stradă se va trece la îmbrâncit în Parlament și avem exemple în istorie cu: incendiat de Senat al României în perioada interbelică, Reichstag german, de asemenea, și așa mai departe, până la tunurile puse pe Parlamentul de la Moscova.

 

USR apără vocile disperate

Vlad Alexandrescu, senator USR: Câteva gânduri legate de ce s-a întâmplat ieri. În primul rând, cred că trebuie să ne obișnuim cu ideea că Parlamentul României nu este un acvariu în care plutesc pești în liniște. E o mostră din societatea românească. Faptul că sunt niște oameni care au venit să protesteze aici, e adevărat că nu e un lucru uzual, dar se va întâmpla din ce în ce mai des.

Călin Popescu-Tăriceanu, senator ALDE: Nu cred. Nu. Nu cred, domnule Alexandrescu. Cred că ați luat-o pe un drum greșit.

Florin Iordache, deputat PSD: Asta vom stopa!

Vlad Alexandrescu, senator USR: Acest lucru… Lăsați-mă să închei. Lăsați-mă să închei (…) Deci vreau să vă spun că aceste manifestații, proteste pașnice, se țin în Piața Victoriei din Capitală de aproape un an și jumătate. Nimeni, în această perioadă, din câte știu eu, nimeni dintre oficialii guvernamentali, nimeni din partidele aflate la putere nu a ieșit să vorbească cu acești oameni, nimeni nu le-a acordat nici măcar cel mai mic semn de atenție. Faptul că niște oameni, exasperați că nu sunt ascultați, că vocea lor nu ajunge la oamenii de la putere care conduc această țară, au venit în Parlament să protesteze, întradevăr, într-un mod disperat îmi amintește, domnule președinte, și cred că vă amintiți și dumneavoastră, de 1990, când oamenii care manifestau în Piața Universității nu puteau săși facă vocea auzită. Eu cu asta aș compara manifestația… protestul de ieri: vocea disperată a unor oameni care caută pur și simplu atenție (…) Eu cred că, într-adevăr, cum spuneți și dumneavoastră, este simptomul unei crize foarte adânci a societății care, în mod evident, este suscitată de modul de a guverna al actualei majorități parlamentare și care cred că ar fi trebuit să vă dea foarte mult de gândit. Nu oamenii sunt de vină. Ideea de a criminaliza și de a reprima ce s-a întâmplat ieri în Parlament, după părerea mea, este o idee greșită care ne duce pe drumul dictaturii și de asta spuneam inițial că trebuie să ne obișnuim cu protestele oamenilor, pentru că faptul că au fost 11 oameni sau 9 oameni care au protestat pe culoarul Parlamentului nu e atât de deranjat, însă faptul că se strâng sute de mii de oameni să protesteze în piață, după părerea mea, e și mai grav. De asemenea, aș vrea să vă sesizez, ca președinte al Senatului, și pe cineva de la Cameră, un vicepreședinte, dacă este, că văd că domnul președinte nu este de față, să luați măsuri de sancționare împotriva celor patru sau cinci parlamentari PSD care au agresat fizic pe jurnaliștii care erau de față și le-au administrat lovituri corporale. Acest lucru este inacceptabil și vă sesizez, în calitatea mea de lider de grup, și vă rog, în același timp, să luați măsuri disciplinare împotriva lor.

S-a întors arsenalul PRM!

Cristian Seidler, deputat USR: (…) haideți să vedem întregul adevăr, nu doar partea care ne convine. Să ne aducem aminte că în Senat, domnul Brăiloiu, referindu-se sau discutând direct, adresându-se direct unei colege de-a mea și inclusiv a dumneavoastră, făcea referire la… sunt cuvinte care nu aș vrea să rămână pe stenogramă, dar făcea referire clară la sexul oral… în timp ce în Cameră, în cealaltă parte a Parlamentului, îmi aduc aminte de un domn Bacalbașa care făcea gesturi obscene. Haideți să vedem întregul adevăr și să vedem cine începe, pentru că, după cum știți, din sociologia politică, dacă doriți, violența de orice fel naște violență (…) Așa că, înainte să ne țineți lecții de morală, în general, chiar și vizavi de violența în politică, aș vrea să vă rog respectuos pe toți să vă uitați mai întâi în oglindă.

Călin Popescu-Tăriceanu, senator ALDE: Din păcate, constat că USR-ul a reluat practicile, pe care le uitasem, ale PRM-ului. De la dispariția PRM-ului din Parlament, Parlamentul revenise la un mod civilizat în care se derulau dezbaterile. De la intrarea USR-ului în Parlament am văzut din nou aceleași practici care sunt din arsenalul, din galeria partidelor fasciste. Vă revendicați ca partid liberal, nu aveți nicio treabă cu liberalismul, vreți un singur lucru: ca minoritatea să pună pumnul în gură majorității, dacă se poate (…)

 Material preluat de pe evz.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.