Steroizii sar la bataie

Tot mai multe site-uri s-au specializat in vanzarea steroizilor pentru cei care vor sa faca muschi fara sa traga prea mult de fiare. Chiar daca aceste substante sunt interzise, fiind extrem de nocive pentru sanatate, avand rezultate ireparabile, steroizii se vand la fel ca etnobotanicele. Reporterii Gazeta de Cluj au discutat cu o persoana care vinde steroizi, iar reactia acesteia atunci cand i s-a atras atentia ca substantele sunt interzise a fost extrem de violenta.

Anual, Agentia Nationala Antidoping actualizeaza lista substantelor interzise din care fac parte si steroizii. Aceste substante sunt extrem de periculoase pentru ca actioneaza intr-un mod ireversibil asupra corpului. spre exemplu, cei care consuma steroizi se pot imbolnavi de acnee severa la nivelul intregului corp si aparitia prematura a calvitiei. De asemenea, la adolescenti, steroizi pot opri de la oasele din procesul cresterii, iar la fete steroizii pot provoca caracteristici masculine (aparitia parului in exces pe corp, sani mici), iar la baieti consumul steroizilor duce la dereglari hormonale care pot avea ca efecte cresterea sanilor si micsorarea testiculelor sau impotenta.
Cu alte cuvinte sunt destule motive pentru ca aceste substante sa fie interzise. Insa o serie de site-uri specializate pe produse care cresc masa musculara vand la liber acest gen de produse.
Spre exemplu, 100 de ml de TRENBOLON ACETATE, un steroid Sterod Anabolic/Androgenic (Injectabil), deci conform listei antidoping, interzis, poate fi cumparat de absolut oricine cu circa 200-250 de lei. Cu toate acestea, chiar in specificatiile vanzatorului se arata ca injectarea lui produce acnee, creste tensiunea arteriala si este toxic pentru ficat. Un alt produs, Danabol, tot o substanta injectabila, pare o adevarata “bomba” pentru organism: ”pentru ca mareste brusc greutatea ponderala datorita retentiei de apa poate aparea marirea tensiunii arteriale si intensificarea palpitatiilor. De aceea se recomanda administrarea unor preparate hipotensive, de exemplu Colefinul. De asemenea este recomandata si administrarea unor antiestrogeni precum Nalvodex si Proviron, pentru ca Dianabolul se aromatizeaza aproape in intregime. Poate aparea si o acnee masiva pe fata, gat ,torace, spate si umeri. In cazul unei predispozitii genetice poate accelera calvitia. S-a demonstrat ca administrarea de 20 mg/zi timp de 10 zile reduce producerea testosteronului in organism cu 30-40%. Un alt dezavantaj al Dianabolului este acela ca pe masura incetarii administrarii se semnaleaza o scadere in forta si masa musculara. La persoanele cu un temperament mai aprins pot provoca stari de agresivitate crescute. Dar in general Dianabol este un anabolic al „bunei dispozitii”, arata prezentarea steroidului care costa 80 de lei/100 ml.

“Ce te intereseaza bai de asa ceva?”

La sportivii de performanta, unde consumul de astfel de substante este strict interzis, conform Agentiei Antidoping, “in perioada 01.01.2010 – 31.12.2010 s-au efectuat 3107 teste doping, dintre care 1724 in competitie si 1383 in afara competitiei. Din numarul total de 3107 teste, 1615 au fost planificate de Agentia Nationala Anti-Doping, 1147 au fost comandate de federatiile sportive si 90 de catre cluburile sportive, 72 de catre Liga Profesionista de Fotbal, 153 de catre federatiile internationale si 30 de catre COSR.”
“Cei implicati in activitatea anti-doping cauta mereu noi posibilitati de descurajare a practicarii dopajului si iata ca stiintele sociologice ramase mult timp la periferia unui domeniu de cercetare blocat aproape in exclusivitate de medici, fiziologi, biologi, farmacologi, chimisti, au revenit in prim plan pentru a testa si evalua fenomenul de dopaj in dimensiunea sa sociala. Cu siguranta, dimensiunile individuale au o pondere suficient de mare, dar nu trebuie neglijat faptul ca sportivul de mare performanta este, in prezent, produsul unui sistem organizat pentru el si in jurul lui”, spune Graziela Vajaiala, presedintele Agentiei Antidoping.
Cu toate acestea, Gazeta de Cluj a identificat zeci de site-uri de pe care oricine isi poate cumpara acest gen de substante. Pentru a nu face “reclama” acestora, nu vom publica adresele la care aceste produce pot fi cumparate. Insa, pentru a arata celor care ar putea demara o ancheta penala ca vanzatorii sunt constienti de faptul ca vand produse interzise vom reproduce o parte dintr-o discutie purtata cu unul dintre cei care vand steroizi. Majoritatea persoanelor chestionate au oferit fara nici o retinere orice informatie despre cum actioneaza si cum poate fi cumparata o asemenea substanta, insa cand aflau ca informatiile oferite vor aparea intr-un articol au incheiat imediat convorbirea. Insa, unul dintre cei chestionati a trecut la amenintari pentru a nu publica acest material. “Ce te intereseaza bai de asa ceva? te pricepi tu la asa ceva? Ce daca-i ilegal, daca nu vrei nu cumperi, ce te apuci tu sa spui ca astea-s ilegale?! Pai crezi ca nu pot afla de unde esti ma’ si sa vezi ce ilegalitati iti arat eu! Ce daca vii cu politia, crezi ca ma doare pe mine de politia ta!”, spune unul dintre cei care vand steroizi.

Inchisoare pentru steroizi

In Lista interzisa actualizata pentru acest an sunt cuprinse urmatoarele clase de substante: steroizi anabolici androgeni (SAA), alti agenti anabolici, incluzand, dar nelimitandu-se la:
Clenbuterol, modulatorii receptorilor androgeni selectivi (SARMs), tibolon, zeranol, zilpaterol.
S2. Hormoni peptidici, factori de crestere si substante inrudite. Conform Legii nr. 104/2008 privind prevenirea si combaterea traficului ilicit de substante cuprinse in lista interzisa, sunt prevazute urmatoarele sanctiuni. Spre exemplu, la art. 12 al legii mentionate ”fabricarea, prepararea, transformarea, oferirea, vanzarea, distribuirea, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, detinerea ori alte operatiuni privind circulatia substantelor cuprinse in „lista interzisa”, cu exceptia steroizilor anabolici sintetici, a testosteronului si a derivatilor sai, a eritropoietinei, a hormonilor de crestere si a substantelor chimice care sporesc producerea naturala si eliberarea de testosteron sau de hormoni de crestere, fara drept, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 7.500 lei la 15.000 lei”.
Insa, sanctiunile pot fi si de natura penala si se pedepsesc cu inchisoarea. Spre pentru “fabricarea, prepararea, transformarea, oferirea, vanzarea, distribuirea, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, detinerea de steroizi anabolici sintetici, de testosteron si de derivati ai sai, de eritropoietina, de hormoni de crestere si de substante chimice care sporesc producerea naturala si eliberarea de testosteron sau de hormoni de crestere, fara drept, se pedepsesc cu inchisoare de la 1 an la 3 ani sau cu amenda de la 5.000 lei la 25.000 lei”. Iar pentru traficul transfrontalier cu aceste substante, pedeapsa poate fi de maxim 5 ani de inchisoare.

Steroizii fac muschii mari si testiculele mici
“Cele mai frecvente complicatii pe care le poate experimenta o persoana care foloseste steroizi anabolizanti sunt acneea, ginecomastia, micsorea testiculelor, vergeturile, tulburari ale libidoului, sindromul de intrerupere si dependenta. Poate va ganditi ca acestea nu sunt cu adevarat efecte secundare, ci doar niste inconveniente minore, care dispar in timp. Aproximativ 70% din utilizatori descriu aparitia unei simptomatologii care sugereaza un sindrom de intrerupere, atunci cand inceteaza administrarea steroizilor. Cele mai frecvente manifestari sunt depresia, reducerea libidoului, scaderea fortei si dimensiunii muschilor. Acest fenomen se explica prin faptul ca nivelul de testosteron se prabuseste brusc, iar activitatea secretorie a testiculelor se reia cu dificultate si intarziere. Indiferent de atitudinea mea sau a altora, vor exista in continuare sportivi tentati sa incerce”, spune doctorul Damian Serban.

Stefan Trandafir

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.