Asfaltul de pe strada Piezișă va fi pictat printr-o inițiativă internațională din care mai fac parte orașe precum Milano sau Amsterdam. Proiectul va fi finanțat printr-un grant, dar și o contribuție de la bugetul local, astfel, studenții care își beau mințile vor putea să urineze și să spargă pahare „printre culori.”
Pe masa consilierilor locali din Cluj-Napoca, la următoarea ședință de joi, 7 septembrie, se va afla un proiect intitulat „Asphalt Art Initiative”, finanțat printr-un grant Bloomberg Philanthropies și o contribuție de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca.
Suma totală alocată pentru proiect este de 35.000 dolari, dintre care:
- contribuția Bloomberg Philanthropies – 25.000 dolari reprezentantând 114.400 lei
- contribuția proprie din bugetul local – 10.000 dolari reprezentând 45.760 lei
Proiectul a fost depus în cadrul apelului Aspalt Art. În urma analizei Bloomberg, municipiul Cluj-Napoca a fost selectat printre orașele care beneficiază de un grant unic de 25.000 de dolari, sumă care a fost deja creditată în continurile Primăriei.
Așa arată strada Piezișă acum / Foto: monitorulcj.ro
„După capitală, Cluj-Napoca este orașul din România cu cea mai mare vitalitate culturală (…) Totodată, municipiul face parte dintr-o serie de rețele europene pe diverse paliere de dezvoltare, de la schimbări climatice până la cultură (…) Apartenența la aceste rețele internaționale, precum și exemplele de bună practică de la nivelul orașului, au condus la câștigarea grantului „Bloomberg Philanthropie”, care face obiectul prezentului Raport de specialitate, în cadrul apelului „Asphalt Art Initiative” – un proiect cultural-artistic ce constă în realizarea unei picturi stradale în oraș. Din inițiativă mai fac parte mari orașe europene precum Milano sau Amsterdam, dar și alte orașe americane: San Diego, Miami ș.a. Organizația Bloomberg investește în 700 de orașe din 150 de țări, concentrându-se pe cinci domenii cheie pentru crearea unei schimbări de durată: arte, educație, mediu, inovație guvernamentală și sănătate publică”, se arată în proiect.
„Aceste fonduri sunt menite să vă sprijine munca, să folosiți arta și angajamentul comunității pentru îmbunătățirea siguranței pe stradă și revitalizarea spațiului public”, a transmis Bloomberg Philanthropies.
Cum vor fi cheltuiți banii publici
„Obiectivul proiectului este întărirea colaborării dintre actorii sociali implicați în viața comunității, prin artă. Proiectul constă în realizarea unei picturi stradale, iar pentru desemnarea celui/celor care vor implementa acest proiect va fi lansat un concurs de idei. Concursul de idei va stabili niște criterii clare și o temă pe care concurenții o vor respecta în pregătirea proiectelor lor. În urma acestui concurs de idei, un juriu va decide câștigătorul ce va realiza pictura pe stradă. Strada pilot propusă pentru intervenție este strada Piezișă, o stradă intens circulată de către studenții aflați în campusul universitar adiacent. Totodată, în cadrul proiectului, după realizarea picturii, va fi organizat un eveniment comunitar și educativ pe strada pilot, implicând tinerii și actorii interesați din oraș”, mai scrie în proiect.
Cei 45.760 lei de la bugetul local al Municipiului Cluj-Napoca, contravaloarea a 10.000 de dolari, vor fi folosiți pentru următoarele lucruri:
premierea câștigătorilor (loturile 1, 2 și 3)
echipamente pentru colectarea de date (senzori)
cheltuieli pentru organizarea unui eveniment stradal comunitar și educativ
Păcat, că o să borască și urineze toți pe pictura lor