Curtea de Apel Cluj a judecat vineri cererea de strămutare formulată de către Roșia Montană Gold Corporation într-un dosar privind litigiul pe care îl are cu asociațiile care se opun proiectului minier, Asociația Alburnus Maior, Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu și Asociația Salvați Bucureștiul. Cererea de strămutare se va soluționa în cameră de consiliu, ceea ce înseamnă că ședința este nepublică.

Potrivit vechiului Cod de Procedură Penală, Instanța Supremă era competentă să judece acest tip de cerere, dar noul Cod de Procedură Penală a mutat sarcina în grija curților de apel, pentru acest tip de litigii. Precizăm că, potrivit noului Cod de Procedură Penală, strămutarea poate fi dispusă atunci când există o suspiciune rezonabilă că imparțialitatea judecătorilor instanței este afectată din cauza împrejurărilor dosarului, calității părților ori atunci când există pericol de tulburare a ordinii publice. Conform art. 74, al. 2, Curtea de Apel Cluj poate strămuta dosarul de la Tribunalul Cluj la un alt tribunal din circumscripția sa, adică fie la Bistrița-Năsăud, fie la Sălaj, fie la Maramureș. RMGC cere strămutarea cauzei, invocând aceleași motive ca în dosarele anterioare, cu accent pe implicarea judecătoarei Anca Budișan în manifestațiile anti-proiect, motiv care a stat la baza admiterii de către ICCJ a celorlalte patru cereri de strămutare anterioare. În dosarele înregistrate încă din cursul anului 2011 pe rolul Tribunalului Cluj, ONG-urile solicită anularea, respectiv suspendarea până la soluţionarea irevocabilă a anulării, a avizului de mediu emis de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu pentru Planul de Urbanism Zonal modificat pentru Zona de Dezvoltare Industrială a RMGC. De asemenea, Asociaţiile au cerut şi suspendarea şi anularea certificatului de descărcare de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic de la Roşia Montană, emis de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba. Cererile de strămutare a dosarelor au fost formulate în septembrie 2013 de către reprezentantul RMGC. Ca urmare a admiterii cererilor de strămutare, dosarele vor fi judecate de Tribunalele Covasna, Bacău, Suceava, Buzău. Încheierile prin care ICCJ se pronunţă asupra strămutărilor cauzelor sunt irevocabile şi nu se motivează.

 

Judecători sub presiune

Cu privire la solicitare de  strămutare din pricina presiunilor exercitate asupra magistraţilor care judecau dosarele Tribunalului Cluj, RMGC a susţinut în principal faptul că amplele mişcări de protest ce se desfășoară în prezent la Cluj-Napoca la adresa proiectului de exploatare minieră de la Roşia Montană tind să pună o presiune masivă asupra conştiinţei judecătorilor şi că această situaţie poate avea drept consecință imparţialitatea judecătorilor.

Reprezentanţii RMGC au mai arătat că lideri ai comunităţii clujene, printre care primarul Emil Boc, dar şi reprezentanţi ai Partidului Social – Democrat au exprimat public poziţii împotriva proiectului de exploatare. În plus, au subliniat amploarea protestelor prin care participanţii tind să pună presiune asupra factorilor de decizie fac din Cluj-Napoca, al doilea mare centru al protestelor publice împotriva proiectului de exploatare, după București. „Strămutarea pricinii și, în egală măsură, suspendarea acesteia sunt reclamate cu stringență de evenimentele ultimelor zile – amplele manifestații de protest împotriva proiectului minier de la Roșia Montană desfășurate la Cluj-Napoca, luările de poziție ale unor membri marcanți ai organelor administrației publice locale (primarul Emil Boc, președintele Consiliului Județean Cluj Horea Uioreanu, reprezentanți ai structurilor locale ale celor două partide aflate la guvernare în cadrul alianței USL)”, reiese din documentul citat. Aceste evenimente nu au rămas fără ecou în rândul magistraților Tribunalului Cluj. Relevantă este atitudinea manifestată de judecătorii investiți chiar cu soluționarea uneia dintre cauzele ce au legătură cu proiectul de la Roșia Montană”, se arată în motivarea solicitării de strămutare.

 

Patru dosare deja strămutate

Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a dat câștig de cauză RMGC  s-a pronunțat favorabil pe toate cererile de strămutare formulate de avocații RMGC. În consecință, cele patru dosare vor părăsi Clujul pentru că este un mediu toxic pentru judecarea cauzei Roșia Montană. Ca urmarea cele patru dosare se vor judeca la Tribunalele Suceava, Bacău, Buzău şi Covasna. Tribunalul din Suceava a admis, la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an,  solicitarea de suspendare temporară a certificatului de descărcare arheologică pentru masivul Cârnic emis în iulie 2011 în favoarea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), însă decizia nu este irevocabilă şi poate fi atacată în instanţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.