În orașul de cinci stele, evaziunile fiscale au devenit o normalitate. Fie că ești antreprenor important sau doar nu, este puțin probabil să menții calea dreptății, atâta timp cât ești ghidat de setea pentru avere.

Dar să fim serioși, într-un oraș de fițe închipuite precum Clujul, disperarea pentru bani a devenit un standard social.

Evaziunea fiscală reprezintă una dintre cele mai grave infracțiuni economice, având un impact semnificativ asupra bugetului de stat și asupra echității fiscale. Are cam aceleași consecințe ca un sport extrem: dacă nu ai grijă, te iei de tot și ajungi la pământ. Iar în cazul inculpatului din acest caz, la pușcărie. Nu vorbim aici de o joacă, ci de o poveste reală în care un „mare strateg” al taxelor a crezut că poate păcăli statul.

Inculpatul a fost condamnat pentru infracțiuni de evaziune fiscală în formă continuată, fiind implicat în manipularea și evitarea plății taxelor și impozitelor datorate statului.

Distinsul domn credea că poate să vândă marfă și să încaseze TVA-ul, dar, în loc să-l plătească statului, și-a băgat banii în buzunar. Așa, ca un fel de mare magician al economiei, a făcut 137 de mutări „subterane” de evaziune fiscală, ca să scoată din buzunarul nostru bani care nu îi aparțineau. Asta înseamnă că statul a pierdut niște sute de mii de lei, și nu doar din buzunarul unui om, ci din banii tuturor celor care muncesc corect și plătesc taxe.

Nu vorbim de o abatere, ci de 137 de astfel de acte de „mângâieri” a bugetului statului, care au cauzat un prejudiciu de 657.541 de lei.

Cascadoristul fiscal din această situație, pe numele său, Pop Alexandru, a făcut schemele prezentate mai sus, ascunzându-se după numele firmei sale- care în prezent se află sub incidența Legii 85/2014. Este vorba despre firma Trafalet Construct SRL, care se ocupa cu lucrări de vopsit și zugrăveli interioare și exterioare ale clădirilor. În anul 2017 pe ListăFirme a fost înregistrată ultima cifră de afaceri și anume 29 949 de euro, dar profitul e cu -, iar datoriile sunt consistente.

Ajuns în fața instanței, Pop Alexandru a fost găsit vinovat pentru o serie de 137 de astfel de acte de „mângâiere” a bugetului statului. Și ca să fie clar: nu vorbim de mici găinării, ci de o infracțiune economică destul de serioasă.

Deci, cum te pedepsește legea pentru așa ceva?

Instanța a fost clară: an și 6 luni de închisoare. Dar nu ne grăbim să-l plângem pe Alexandru, pentru că în loc să stea după gratii, el a primit o sentință de suspendare sub supraveghere. Adică, o perioadă de 2 ani în care „ținutul la strâmt” al legii îi va da ocazia să nu comită alte prostii, altfel se va trezi direct în penitenciar.

În plus, este obligat la prestarea muncii în folosul comunității, adică este nevoit să-și răscumpere karma pentru o perioadă de timp. Nu scapă nici cu portofelul intact, căci instanța l-a obligat să plătească niște despăgubiri civile pentru banii pe care i-a înșelat de la stat, aproape 100.000 de lei.  I-a fost impus și un sechestru asigurator pe bunurile lui, adică dacă nu plătește, statul poate să-i ia ce are.

Chiar dacă încerci să păcălești sistemul fiscal cu strategii de „geniu”, legea are un mod destul de clar de a te face să plătești. Și chiar dacă ai un mic „colț de paradis” unde te simți de neatins, tot vine momentul în care te prinde. Așa că, mai bine te asiguri că respecți regulile jocului. Deci, Alexandru Pop,  în loc de „marele jucător al economiei”, ai ajuns „marele învins” al legii.

Citește și: Călin Georgescu admite legătura cu Horațiu Potra și explică de ce a negat până acum

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.