Un student din Cluj-Napoca a primit o amendă de 5000 de lei în urma unei petreceri organizate în căminul 8 din complexul studențesc Hașdeu, pe 13 decembrie 2023. Polițiștii au intervenit la ora 23, constatând tulburarea liniștii publice prin muzică dată la volum mare și zgomote. Procesul-verbal de sancționare a fost întocmit pe loc.
Tânărul a contestat amenda în instanță, argumentând că aceasta depășea limita legală prevăzută de Legea nr. 61/1991, care stabilește sancțiuni între 500 și 1500 de lei pentru astfel de contravenții. El a subliniat că procesul-verbal nu era complet, lipsind informații esențiale, precum instanța competentă pentru contestații sau semnătura unui martor asistent. De asemenea, a invocat dificultăți financiare, neavând venituri proprii.
Instanța a anulat sancțiunea, invocând neregularitățile din procesul-verbal și confirmând astfel contestația studentului.
„În fapt, petentul a arătat că, în seara zilei de 13.12.2023, ora aproximativă 23, se afla în căminul studenţesc, împreună cu aproximativ 10 colegi, când au venit doi poliţişti care le-au cerut actele de identitate şi le-au comunicat că au făcut gălăgie. Unii dintre colegi au avut actul de identitate, rămânând la locul faptei, iar alţii au fost lăsaţi să plece, fără a mai reveni. Organele de poliţie le-au luat buletinul, au făcut poze cu telefonul şi le-a spus că o să îi anunţe ce se întâmplă.
În data de 04.01.2024, a primit prin poştă procesul-verbal de contravenţie, prin care i s-a aplicat o amendă în valoare de 5000 lei, conform art. 2.26 din Legea nr. 61/1991.
Petentul a precizat că, la data de 08.01.2024, ora 12:00, s-a prezentat la Primăria Sîncel pentru a achita sancţiunea contravenţională, dar de la caserie i s-a comunicat că pe procesul-verbal apar 4 sume diferite şi nu se poate încasa contravaloarea amenzii, acesta fiind motivul pentru care a decis să formuleze contestaţie.
Petentul a mai afirmat că, deşi a primit amendă de 5000 lei, în Legea nr. 61/1991, amenda este de la 500 la 1500 lei.
A invocat şi faptul că în procesul-verbal nu este trecută Judecătoria unde poate depune contestaţie, precum şi faptul că acesta nu a fost semnat de către martor asistent. A adăugat că este student şi nu are nicio sursă de venit”, se arată în dosar.
În data de 21 noiembrie 2024, instanța a reanalizat cazul și a constatat că amenda de 5000 de lei a fost aplicată greșit, întrucât limita maximă permisă de lege este mult mai mică, și a constatat că amenda este, de fapt, 500 de lei.
De asemenea, instanța a reținut că sancțiunea aplicată nu respecta principiul proporționalității față de fapta comisă, având în vedere că studentul a recunoscut greșeala. Astfel, instanța a dispus înlocuirea amenzii cu un avertisment, având în vedere și faptul că studentul nu a mai fost sancționat anterior.
Pe de altă parte, instanţa i-a atras atenţia că înlocuirea amenzii contravenţionale cu avertismentul „nu trebuie să constituie pentru aceasta un motiv de a comite fapte similare, ci faptul că instanţa de judecată a apreciat că este necesar să se acorde în acest caz clemenţă, cu avertizarea clară că tânărul trebuie să respecte orice prevederi legale”.
Decia nu este definitivă, și se poate fi atacată cu apel în termen de 30 de zile de la comunicare.