Potrivit unui studiu național, două spitale din Cluj Napoca nu fac avorturi la cerere. Este vorba de Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj Napoca și de Policlinica Salvosan Ciobanca Cluj Napoca.
Autorii studiului menționează că au contactat 158 de spitale publice care au infrastructura necesară pentru a face întreruperi de sarcină. Concluziile raportului sunt uimitoare
- Se fac întreruperi de sarcină în orice perioadă a anului în 40 de spitale din 24 de județe, niciunul din București (25.3% din spitalele care au răspuns).
- Nu se fac întreruperi de sarcină la cerere în timpul sărbătorilor religioase în 36 de spitale din 19 județe (22.7% din spitalele care au răspuns).
- Nu se fac deloc întreruperi de sarcină la cerere în 51 de spitale din 29 de județe (32.2% din spitalele care au răspuns).
- “Nu am putut primi mai multe informații prin telefon în 31 de spitale (19.6% din spitalele care au răspuns)”.
“Este de precizat că întreruperea de sarcină la cerere nu necesită trimitere din partea medicului de familie, ci doar dovada constatării sarcinii. Monitorizarea a relevat că există spitale în România în care este necesară atât trimiterea din partea medicului de familie, cât și plata taxei, cu toate că este vorba despre situația unui avort la cerere. Taxa cerută variază între 100 și 650 de lei, în funcție de spital și de nevoia de anestezie. Suma maximă, de 650 de lei, a fost solicitată de Spitalul Județean de Urgență Alba. Pe lângă acestea, este necesar cardul de sănătate și un act de identitate (cardul de sănătate a fost cerut chiar și în situația avortului la cerere, care nu este decontat de către stat) și dovada constatării sarcinii”, se arată în studiu. Boicotul cadrelor medicale cu privire la avort are noi motive invocate – dincolo de cele de conștiință sau religioase (invocate până acum). Sunt aduse în discuție motive de tip financiar-birocratice:
- lipsa unui spațiu adecvat în spitale
- lipsa asigurărilor de malpraxis
- lipsa acordării sprijinului financiar (neplata acestui serviciu direct către medici/nedecontarea lui de către CNAS)
Legislația din România permite accesul femeilor la serviciile de întrerupere de sarcină, la cerere sau în scop medical. Întreruperea de sarcină la cerere, care se poate efectua conform legii până la 14 săptămâni, este un serviciu care nu este suportat de asigurarea de sănătate, fiind plătit de pacientă. Întreruperea sarcinii din motive medicale, sau avortul terapeutic, cum este menționat în lege, este un serviciu gratuit, decontat de stat.
Citeste si Începe SCANDALUL! Prima dezbatere publică din România despre AVORT va avea loc la Cluj Napoca