Catalin Grigoras coordoneaza, ca director al National Center for Media Forensics din cadrul Universitatii Denver, Colorado, expertizarea cutremuratoarelor inregistrari care surprind decapitarea celor doi ziaristi

Singurul expert roman de voce si vorbire recunoscut international contribuie cu succes la demascarea identitatii teroristilor care au decapitat pana la acest moment doi jurnalisti americani. Catalin Grigoras (foto 3), fostul director adjunct al INEC si actual director al National Center for Media Forensics din cadrul Universitatii Denver, Colorado, plecat in SUA dupa ce a fost fortat sa plece din Romania ca urmare a abuzurilor savarsite impotriva sa, a avut un aport imens la dezvaluirea identitatii lui Abdel Bary, extremistul care l-a decapitat in urma cu doua saptamani pe jurnalistul James Foley (foto 1). Dupa cum veti vedea, calitatile expertului Catalin Grigoras, sunt apreciate de americani, care si-au pus baza in profesionalismul si experienta acestuia pentru a descoperi identitatea teoristului care l-a ucis si pe cel de-al doilea jurnalist american, in urma cu foarte scurt timp.

Statul Islamic din Irak si Siria Mare (ISIS) a dat publicitatii marti, 2 septembrie 2014, o filmare barbara care contine executia jurnalistului american, Steven Sotloff(foto 2). Este practic al doilea jurnalist american ucis in mai putin de doua saptamani, dupa ce la data de 20 august 2014, jihadistii extremisti din Statul Islamic au facut publica filmarea in care jurnalistul James Foley, in varsta de 40 de ani, a fost decapitat. La fel ca si la executia lui James Foley, in filmul decapitarii lui Steven Sotloff se aduc critici politicii externe a SUA, se lanseaza amenintari la adresa presedintelui american Barack Obama, dar si asupra Occidentului. La scurt timp dupa momentul decapitarii lui James Foley, serviciie de securitate americane au demarat cercetarile pentru a descoperi cine se afla in spatele asasinatului, stabilind pana la acest moment ca ucigasul lui Foley ar fi Abdel Bary, un jihadist cu accent britanic, membru al gruparii teroriste.Cei care au contribuit si contribuie in continuare intens la efectuarea de verificari in vederea aflarii identitatii ucigasilor ISIS suntexpertii de la Centrul National pentru Criminalistica de la Universitatea din Denver, Colorado, acolo unde se afla si Catalin Grigoras, singurul expert roman de voce si vorbire din Romania recunoscut international, dar debarcat din functia de director adjunct al INEC dupa ce a dus o lupta acerba pentru a reforma sistemul expertizarilor si pentru a aduce in Romania expertii independenti, in asa fel incat Statul sa nu mai detina monopol asupra expertizelor de voce si vorbire. Catalin Grigoras, a plecat in Statele Unite unde ocupa in prezent functia de profesor la Universitatea din Denver, fiind seful catedrei unde preda cursuri de expertize audio-video, dupa ce a devenit indezirabil odata cu dezvaluirea faptului ca filmul lovirii unui copil de catre Traian Basescu a fost deteriorat de directorul INEC de la acea vreme, Cristian Dumitrescu, si dupa ce s-a ales cu o facatura de dosar penal pentru abuz in serviciu. Americanii insa ii apreciaza la scara larga capacitatea profesionala, motiv pentru care l-au cooptat pe expertul roman Catalin Grigoras sa faca parte din echipa de cercetatori care analizeza filmarile ISIS cu decapitarea celor doi jurnalisti americani.

Site-ul 9news.com a realizat un material cu expertul Catalin Grigoras, care dezvaluie modul in care au fost efectuate cercetarile in vederea descoperirii identitatii teroristului islamic care l-a ucis pe James Foley, dar si pentru a stabili similitudinile intre cele doua executii ale jurnalistilor americani. Expertii de la Universitatea Denver, Colorado, avand contributia majora a romanului Catalin Grigoras, sunt vazuti in SUA drept singurii care pot analiza, cadru cu cadru, filmarile decapitarilor jurnalistilor americani.

Potrivit rezultaltelor verificarilor, pana la acest moment s-a stabilit ca filmarea executiei lui James Foley contine elemente comune cu cea a decapitarii lui Steven Sotloff, ceea ce conduce la ipoteza ca asasinii lui Foley sunt aceeasi cu cei ai lui Sotloff.

Expertii din Colorado au stabilit ca pozitia asasinilor din cele doua filmari este identica, la fel ca si pozitia cutitului, dar si a armei teroristului islamic care a realizat decapitarea celor doi americani. Acestia au constat ca barbatii care i-au decapitat pe jurnalisti au aceeasi arma, aceasi tinuta, stabilind totodata si ca la momentul executiei s-au folosit doua camere de filmat si doi cameramani. Singura diferenta dintre cele doua inregistrari este locatia.

Astfel, in urma expertizelor realizate de profesorii de la Universitatea Denver s-a stabilit ca principalul suspect al decapitarii lui James Foley este Abdel Bary. La aceasta concluzie s-a ajuns in urma calculelor antropometrice, metoda de studiu bazata pe calculul distantei dintre diferite parti ale corpului omenesc si a raportului dintre acestea, asupra chipului barbatului care l-a decapitat pe James Foley.

Interesant este ca expertizele realizate de Catalin Grigoras alaturi de alti experti de la Universitatea Denver au condus, pana la acest moment, la concluzia ca asemanarile dintre cele doua filmari releva un lucru extrem de important: cei care l-au ucis pe James Foley l-au ucis si pe Steven Sotloff, doua saptamani mai tarziu.

Pe de alta parte, expertii de la Universitatea Denver, Colorado sustin ca filmarile au menirea nu doar de a transmite mesaje politice si de amenintare asupra Europei si a Statelor Unite ale Americii, ci sunt folosite si pe postul de a recruta noi membri in gruparea ISIS. Potrivit acestora, recrutarea a inceput deja, intrucat au existat atat europeni, cat si americani, care au acces in gruparea terorista, in prima faza on-line, ca urmare a publicarii acestor filmari.

Sursa: Luju.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here