Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat recent că statul american şi-a menţinut echidistanţa în ceea ce priveşte situaţia din Egipt. Cu toate acestea, o serie de rapoarte care fac parte dintr-o investigaţie derulată la UC Berkeley arată că guvernul american a finanţat, în secret, opoziţia egipteană, care a cerut răsturnarea preşedintelui Mohamed Morsi. Actualmente, acesta este demis, potrivit unui material publicat în Al-Jazeera de Emad Mekay, un jurnalist implicat în investigaţie.
Documentele arată că SUA au canalizat fonduri, printr-un program al Departamentului de Stat destinat promovării democraţiei în Orientul Mijlociu. Acest program a susţinut puternic activiştii şi politicienii care au instigat tulburările din Egipt, după înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak, în februarie 2011.
Programul Departamentului de Stat, numit de autorităţi o iniţiativă de „asistenţă a democraţiei”, reprezintă unul din eforturile administraţiei Obama de a încerca să îşi recâştige influenţa în ţările afectate de Primăvara Arabă, unde influenţa islamiştilor a crescut, aceştia opunându-se intereselor SUA în Orientul Mijlociu, scrie Mekay în Al-Jazeera.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here