Europarlamentarul clujean, Daniel Buda, a anunțat pe o rețea de socializare, că Agenția Europeană pentru Produse Chimice va începe evaluarea privind interzicerea substanțelor chimice.
Mai exact, potrivit liderului PNL Cluj, ECHA vizează să interzică 10.000 de substanțe sintetice periculoase pentru om, procesul urmând să înceapă în luna martie.
„Substanțele per- și poli-fluoroalchil (PFAS) reprezintă o clasă mare de mii de substanțe chimice sintetice care rezistă la degradare și poluează apa și solul, cunoscute și sub numele de „substanțe chimice pentru totdeauna”. Propunerea de a reduce emisiile de PFAS în mediu și de a face produsele și procesele mai sigure pentru oameni a fost depusă la 13 ianuarie din patru state membre ale UE – Danemarca, Germania, Țările de Jos și Suedia – plus Norvegia, a cărei autoritate națională de mediu cooperează îndeaproape și cu agenția UE.
Se estimează că aproximativ 4,4 milioane de tone de PFAS-uri vor ajunge în mediu în următorii 30 de ani dacă nu se iau măsuri. Chiar dacă toate deversările de PFAS-uri ar înceta cu efect imediat, substanțele chimice ar continua să fie prezente în mediu, iar oamenii, pentru generațiile viitoare”, a scris Daniel Buda.
Europarlamentarul român a mai precizat că în cazul în care propunerea îndeplinește cerințele legale privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), comitetele științifice ale ECHA pentru evaluarea riscurilor (CER) și pentru analiza socioeconomică (CASE) vor începe evaluarea științifică a propunerii. O consultare de șase luni este planificată să înceapă la 22 martie 2023.
„CER are responsabilitatea de a-și forma o opinie cu privire la caracterul adecvat al restricției propuse pentru reducerea riscurilor pentru sănătatea oamenilor și pentru mediu, în timp ce opinia CASE va fi cu privire la impactul socioeconomic. Constatările vor fi trimise Comisiei Europene care, împreună cu statele membre ale UE, ar putea decide apoi cu privire la posibila restricție”, a conchis Daniel Buda.
Citește și: Pentru o mână de arginți, România a fost condamnată la foamete sub ochii Serviciilor