Ziarul Financiar a publicat un material prin care dezvăluie faptul că, în România, subvențiile agricole depășesc cu mult sumele atrase de la Uniunea Europeană pentru autostrăzi. România ar trebui să atragă banii UE, altminteri Guvernul, oricare va fi el, s-ar putea vedea obligat să majoreze taxele.

În condiţiile în care veniturile fiscale ale bugetului consolidat se duc, în întregime, la salarii, pensii, şi ajutoare sociale, una dintre puţinele soluţii rămase la îndemână pentru dezvoltare rămâne fondurile UE. Deja statul trăieşte o dramă – cu un buget de funcţionare alimentat, în proporţie de 30%, din împrumuturi.

În bugetul consolidat al statului au intrat, în primele şapte luni din an, 10,5 miliarde de lei, adică 6% din toate veniturile de 175 mld. lei, în perioada susmenţionată, potrivit execuţiei bugetului general consolidat pe ianuarie-iulie 2020.

O altă statistică a Ministerului Finanţelor arată că totalul sumelor de la UE (nu toate sumele fac obiectul analizei bugetului consolidat) sunt de 4,3 miliarde de euro, cu o contribuţie a României de aproape 1,3 mld. euro, ceea ce înseamnă un sold pozitiv de 3 mld. euro. Cea mai mare parte din banii intraţi în România de la UE înseamnă însă „subvenţiile agricole” – spre 1,9 miliarde de euro.

„Fondurile strucuturale” – cele din care sunt finanţare, între multe altele, construcţia de drumuri sau extinderea canalizărilor au adus aproape 1,5 miliarde de euro, în vreme ce fondurile pentru dezvoltare rurală au însemnat, la şapte luni din 2020, 844 mil. euro.

Atragerea banilor de la UE devine o poveste de care poate depinde soarta taxelor şi a impozitelor în România, în condiţiile în care cheltuielile cu salariile bugetarilor, cu pensiile, ajutoarele sociale şi cu plata dobânzilor la datoria publică înghit toate veniturile fiscale. În fapt, România trăieşte acum pe o datorie grea – la 100 de lei venituri cheltuie

128 de lei. Şi povara pe buget se va accentua, pentru că la socoteala de mai sus nu sunt puse majorarea pensiilor, majorarea salariilor profesorilor sau dublarea alocaţiilor copiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.