La nivelul judetului Cluj au fost incheiate 1.157 contracte de finantare prin intermediul submasurilor din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014– 2020 (PNDR 2020). Valoarea totala nerambursabila a finantarilor acordate, prin PNDR 2020 fermierilor, antreprenorilor si autoritatilor locale este de aproximativ 126 milioane de euro.

Cum pot accesa fermierii aceste fonduri

În perioada 1 aprilie – 30 iunie 2019 se pot depune proiecte pentru investițiile în măsuri preventive destinate să reducă efectele dezastrelor naturale, ale fenomenelor climatice nefavorabile și ale evenimentelor catastrofale probabile.

AFIR face precizarea că aceaști bani sunt dedicați celor care doresc sprijin financiar pentru asigurarea culturilor de primăvară, urmând ca spre finalul anului să fie deschisă o noua sesiune pentru asigurarea culturilor de toamnă.

„Dezastrele si calamitățile naturale pot interveni oricând, în orice moment, iar noi trebuie să fim pregătiți  în mod eficient să facem față unor astfel de situații.  Punem accent pe măsurile esențiale de prevenire, dar și pe cele de reducere a riscurilor de dezastru. Este important ca autoritățile publice locale să își dezvolte strategii de reducere a riscului reprezentat de fenomenele naturale, dar și pentru consolidarea capacitaților de gestionare a acestora. Lansăm pentru prima dată o serie de măsuri complementare celor de investiții, măsuri menite să reducă efectele dezastrelor naturale, ale catastrofelor climatice, fie că este vizată prevenirea acestor situații nefavorabile, fie că vorbim despre refacerea terenurilor agricole afectate de condiții de mediu adverse. De asemenea, deschidem în premieră o linie de finanțare prin care fermierii pot obține sprijin financiar să-și asigure atât culturile, cât și animalele. Fondurile europene disponibile pentru toate aceste tipuri de sprijin, acordat fermierilor prin PNDR 2020 depășesc 71 milioane de euro”, a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR.

Cererile de finanțare se depun on-line pe pagina de internet a Agenției, www.afir.info, până la termenul prevăzut în Anunțul de lansare sau până la epuizarea fondurilor disponibile. Pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, solicitanții de fonduri europene au la dispoziție Ghidul solicitantului ce poate fi consultat gratuit pe portalul AFIR, la secțiunea Investiții PNDR în pagina dedicată fiecărei submăsuri în parte.

200 milioane euro la nivel național pentru irigații

O altă linie de finanțare interesantă care ar putea să se deschidă în trimestrul I al anului 2019 este submăsura 4.3 – Irigații, în valoare totală de 200 de milioane de euro.

Din acest buget, organizațiile și federațiile utilizatorilor de apă, constituite din proprietari sau utilizatori de terenuri agricole, vor putea obșine fonduri nerambursabile de câte 1 milion de euro pe proiect.

Ajutorul nerambursabil are o intensitate de 100%, ceea ce înseamnă că statul va achita toate chesltuielile eligibile din proiect, în limita a 1 milion de euro.

Banii sunt destinați sistemeleor de irigații aferente stațiilor de punere sub presiune (SPP). Proiectele vizează modernizarea instalațiilor de irigații.

Soluție pentru fremierii cu PFA-uri radiate din oficiu


Noutăți pentru fermierii care au fost radiați de la Registrul Comerțului și riscă să rămână fără banii europeni plătiți de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Agenția de plăți anunță că producătorii agricoli care au avut PFA-uri și II-uri care au fost radiate din oficiu au posibilitatea solicitării înregistrării în registrul comerțului și a autorizării funcționării la oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale sau, după caz, prin intermediul birourilor de asistență și reprezentare constituite la nivelul primăriilor.

Potrivit AFIR, specialiștii Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) au transmis clarificări privind situația beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală constituiți ca persoană fizică autorizată (PFA) și ca întreprindere individuală (ÎI), care au intrat sub incidența Legii nr. 182/ 2016 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 44/ 2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale.

„Recomand tuturor beneficiarilor noștri aflați în această situație să se informeze prin intermediul colegilor din cadrul structurilor teritoriale ale Agenției, cei care cunosc toate procedurile și care vor oferi sprijinul necesar reglementării acestor cazuri. Precizăm faptul că beneficiarii PNDR se pot reautoriza cu păstrarea denumirii anterioare și a codului unic de înregistrare, solicitare care trebuie menționată în mod expres în cererea de înregistrare. Ulterior, vor fi semnate acte adiționale la nivelul Oficiilor Județene și Centrelor Județene ale Agenției. Suntem o instituție care știe foarte bine ce are de făcut, suntem bine pregătiți la nivel administrativ și am luat toate măsurile necesare, în termen util, astfel încât niciun beneficiar să nu fie afectat de aceste modificări legislative.”, a declarat Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR. Solicitarea noii înregistrări în registrul comerțului se face prin completarea unui formular tipizat, după rezervarea denumirii firmei. De asemenea, există posibilitatea să se solicite îndreptarea erorii materiale referitoare la denumire în cazul în care pentru rezervare s-au folosit elemente distincte față de denumirea anterioară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.