Liderii tarilor Uniunii Europene si ai institutiilor comunitare au ajuns, marti, in a cincea zi a summitului de la Bruxelles, la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2021-2027 si asupra Fondului UE de relansare economica post-pandemie.

„Buna dimineata tuturor! Avem un acord. Am reusit! Europa este puternica, Europa este unita!”, a declarat Charles Michel, presedintele Consiliului European, la incheierea summitului Uniunii Europene.

Liderii tarilor europene si ai institutiilor UE au aprobat Fondul UE de relansare economica post-pandemie, in valoare de 750 de miliarde de euro, format din subventii nerambursabile de 390 de miliarde de euro si din credite de 360 de miliarde de euro.

In plus, a fost aprobat un buget multianual pentru perioada 2021-2027 in valoare de 1.074 de miliarde de euro.

„Am negociat patru zile si nopti lungi, peste 90 de ore, dar a meritat”, a declarat, la randul sau, Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene.Ce prevede pachetul post-Covid: 750 de miliarde de euro ajutor pentru statele membre

Liderii europeni, care s-au intalnit la Bruxelles, la summitul UE, au ajuns la un consens si vor acorda un ajutor de urgenta de 750 de miliarde de euro.

Banii vor ajuta economiile sa se ridice, dupa ce au fost grav afectate de efectele cauzate de criza de coronavirus. Acordul a necesitat aprobarea in unanimitate a tuturor celor 27 de state membre si reprezinta o victorie importanta pentru Angela Merkel si Emmanuel Macron, care au elaborat propunerea inca din luna mai.

Fondul va acorda 390 de miliarde de euro sub forma de subventii si 360 de miliarde de euro sub forma de imprumuturi cu dobanda scazuta.

Ajutorul de urgenta nu va ajuta doar economiile din sudul Europei care au fost lovite de criza, dar va servi drept validare ca blocul european ofera solidaritate semnificativa membrilor in nevoie.

„Acest acord transmite un semnat concret potrivit caruia Europa forta de actiune. Cred ca acest acord reprezinta un moment esential pentru istoria Europei” a declarat Charles Michel, presedintele consiliului liderilor UE.

Italia, tara europeana cea mai afetata de coronavirus, va primi, probabil, 82 de miliarde de euro subventii si 127 de miliarde de euro in imprumuturi, potrivit estimarilor initiale.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here