Guvernul Cîțu anunță și tăieri ale bugetului de mai multă vreme precum și dorința de încadrare într-un deficit de 7%, conform recomandărilor Uniunii Europene. În ultimele zile au fost făcute mai multe declarații ale executivului cu privire la cât și unde se va tăia.

În anul 2021 nu se vor mai acorda vouchere de vacanță pentru bugetari, se vor folosi doar cele acordate în 2019 și 2020 care nu au fost folosite, urmând ca din 2022 să se reia acordarea acestora, dacă bugetul va permite. Potrivit calculelor, prin eliminarea acordării acestor vouchere de vacanță se vor reduce cheltuielile bugetare cu 1,2 miliarde de lei. 

Totodată, sporurile pentru angajații din sectorul public vor fi plafonate, sporurile pentru expunere la Covid acordate angajaților din prefecturi vor fi eliminate și va fi redusă indemnizația de hrană pentru anumite categorii de bugetari, argumentul guvernului fiind acela că unii dintre ei primesc indemnizații de hrană egale cu două salarii minime pe economie. Costurile totale pentru indemnizațiile de hrană s-ar ridica la 800 milioane de lei. Și transportul gratuit pentru studenți ar urma să fie limitat, probabil prin impunerea unui număr maxim de călătorii. În ședința Biroului Executiv PNL, premierul Florin Cîțu a anunțat mai multe schimbări. Conform unui draft apărut în presa națională, elevii și studenții ar beneficia doar de 50% reducere pentru transportul intern și feroviar. 

Aceste noi tăieri și remanieri vin fix în perioada în care parlamentarii români își primesc înapoi banii cheltuiți în campania electorală. Pentru a se evita asocierea diferitelor persoane publice cu partidele politice, a fost introdusă sintagma “contribuție electorală” prin care candidații își finanțează propria campanie. Cu alte cuvinte, conform Legii 334 din 2006 Republicată, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, Articolul 48 “în cel mult 90 de zile de la data alegerilor pentru Camera Deputaților și Senat, Autoritatea Electorală Permanentă rambursează sumele aferente cheltuielilor efectuate în toate circumscripțiile electorale, precum și cele efectuate la nivel central, în cazul în care partidul politic, a obținut minimum 3% din voturile valabil exprimate la nivel național, pentru fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului”. Având în vedere legislația în vigoare, cele 90 de zile de la data alegerilor expiră la începutul lunii februarie a anului 2021.

Parlamentarii clujeni au fost contactați pentru un punct de vedere cu privire la noile propuneri ale Guvernului

Deputatul UDMR Cluj, Csoma Botond ca de fiecare dată, nu comentează pentru ca pur și simplu,“nu vreau”.  

Sorin Moldovan “totul se va stabili la nivel de coaliție”

Liberalul Moldovan Sorin-Dan, este mai rezervat în declarații în acest moment, așteaptă proiectul de buget final. Totuși, în acest context a transmis că “ne aflăm într-o stare de pandemie, criză sanitară iar cheltuielile trebuie reduse, ca orice politician nu doresc să tai, să îngheț salarii dar în acest moment suntem constrânși de situație”. Acesta a invocat proiectul de buget și că “trebuie să ne încadrăm în deficitul bugetar de 7% recomandat de Uniunea Europeană”. Moldovan mai este de părere că “colegii mei miniștrii vor veni cu o soluție bună pentru a reuși să trecem cu bine peste această criză, totul se va stabili în urma proiectului final la nivel de coaliție, unde se va găsi cea mai bună soluție”.  

PSD dorește demisia Ministrului Sănătății Vlad Voiculescu

Senatorul PSD Vasile Dîncu nu crede că se vor face remanieri în acest moment dar “suntem de acord cu remanierea, sunt miniștrii care trebuie remaniați”. Parlamentarul clujean a mai transmis că “PSD va depune moțiuni simple la aceste modificări cum a depus și președintele partidului Ciolacu cerând demisia Ministrului Sănătății”. În ceea ce privește neacordarea voucherelor de vacanță pentru anul 2021, senatorul ne-a transmis că “ar fi o idee bună pentru industria HoReCa să se acorde în continuare deoarece un cuantum de 40% ajunge tot la stat”. 

Radu Iulian Molnar “măcar unele sporuri ale bugetarilor să fie modificate”

Deputatul liberal ne-a transmis următoarele declarații, “noi spunem, de luni bune, că de data aceasta este rândul statului să se sacrifice pentru ca România să iasă din criză. Încă din aprilie anul trecut, spunem că se impune ajustarea cheltuielilor statului pentru a avea banii necesari combaterii efectelor pandemiei atât în ceea ce privește sănătatea populației, cât și starea economiei. S-a spus deja răspicat că nu vor fi creșteri de taxe și impozite, dar și că trebuie să facem pași decisivi în direcția stopării risipei. Astfel, într-adevăr, bugetul de stat pe 2021 va fi construit pe un deficit de 7% din PIB și trebuie să ne încadrăm în el, având totodată grijă să asigurăm premisele relansării economiei. Pe lângă ieșirea din pandemie, prioritatea în 2021 este salvarea locurilor de muncă și, implicit, a economiei. USR PLUS, prin intermediul ministrului Economiei, Claudiu Năsui, s-a asigurat că vor fi prevăzute în bugetul de stat pe 2021 toate sumele necesare schemelor de ajutor de stat. Fie că vorbim de scutirea de la plata impozitului specific pentru HORECA, pentru primele 3 luni din 2021, fie de ajutorul de stat care să acopere 20% din diferența de cifră de afaceri între 2020 și 2019.

În ceea ce privește înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul lunii decembrie 2020, chiar dacă este o măsură impopulară, ea e necesară. Economia pe care o va genera această decizie la bugetul de stat însumează 17,6 miliarde lei, adică 1,5% din PIB. Cu toții ne dorim salarii mai mari, pensii și alocații mai mari, dar ele trebuie să fie fundamentate economic și sustenabile. Adică, să le putem plăti de aici încolo, lună de lună. Altfel, majorarea lor ar însemna fie taxe mai mari ori mai multe pe muncă, ceea ce nu vrem, fie împrumuturi externe/interne, deficit și inflație. În 2020, România a avut cheltuieli de personal în valoare de ~110 miliarde de lei, pentru ~1,25 milioane de angajați, fără cei din companii naționale și societăți comerciale deținute de stat. Așadar, venitul salarial lunar mediu brut, la stat, în anul 2020 a fost de 7173 de lei. Venitul salarial lunar mediu brut în anul 2020 a fost de maxim 4253 de lei, luând în calcul atât angajații din mediul privat cât și pe cei de la stat, mai puțin pe cei din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

Cred e de bun-simț ca măcar unele sporuri ale bugetarilor să fie modificate, în acest context. Cât despre creșteri salariale generale, la stat, ar fi nerezonabile. Aproape 80% din veniturile statului (323 mld) în 2020 au mers către salarii bugetari și asistența socială (110 mld + 139 mld). Așadar, consider că măsurile decise sunt necesare și susțin implementarea lor. Este cel mai greu de construit buget din ultimii mulți ani, deoarece trecem printr-o dublă criză – de sănătate publică și economică. În același timp, bugetul este o oportunitate pentru aplicarea acelor principii din programul de guvernare pentru care am militat în timpul campaniei electorale – responsabilitate, eficiență, dezvoltare”.

Oana Murariu “voucherele de vacanță, în anul 2021 nu se vor acorda”

“Principalele obiective ale coaliției de guvernare în construirea bugetului pentru anul 2021 sunt stoparea risipei banului public și încadrarea în deficitul bugetar de 7%, stabilit atât la nivel politic local, cât și în negocierile purtate la nivel european. Venim la guvernare după un an de pandemie, care a avut un impact negativ major sanitar, economic și social, iar situația pare că va continua, cel puțin și în prima parte a anului 2021. Astfel, bugetul trebuie să fie unul realist, orientat spre investiții, capabil să facă față crizei prin care încă trecem și prin intermediul căruia să creștem absorbția fondurilor europene, în special cele 30 de miliarde de Euro acordate României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, votat astăzi în Parlamentul European.

Legat de voucherele de vacanță, în 2021 nu se vor acorda, dar vor putea fi folosite atât cele din 2020, cât și cele din 2019, mare parte din ele nefiind utilizate din cauza restricțiilor cauzate de pandemie. În ceea ce privește sporurile, deocamdată se află în analiză, singurul asupra căruia s-a luat o decizie fiind cel de 30% pentru angajații din prefecturi și care nu va mai fi acordat. Adoptarea de măsuri mai restrictive în această materie cu siguranță nu este în planul niciunei persoane aflate la conducere, în mod nejustificat, însă uneori astfel de măsuri sunt necesare. Cu alte cuvinte, uneori există motive temeinice pentru a lua astfel de măsuri în cântărirea echilibrului interes public – interes privat. Pentru a pune capăt acestei crize care ne afectează tuturor viețile, guvernul trebuie să fie unul responsabil și să ia în consecință toate măsurile care se impun”.

Sărmaș Ioan-Sabin “sporul de calculator chiar este o măsură nepotrivită”

Deputatul PNL Sărmaș Ioan este de părere că “momentan sunt propuneri, trebuie să vedem proiectul final deoarece unele modificări sunt justificate, vă dau un exemplu, sporul de calculator chiar este o măsură nepotrivită”. Clujeanul a mai transmis că “unele măsuri sunt nepopulare, cum ar fi reducerile de călătoriile ale studenților dar suntem într-o ușoară criză”. La întrebarea dacă va merge în trendul alianței parlamentare, acesta ne-a transmis “voi merge pe toate capitolele pe colegii din minister care au mai multe date, bugetul se construiește de către guvern care și-l va asuma, îl voi susține”

Cristina Burciu, PNL “românii trebuie să înțeleagă eforturile făcute de Guvern”

Aceasta ne-a precizat următoarea poziție “măsurile cuprinse în construcția Legii bugetului de stat pentru acest an au fost luate în conformitate cu constrângerile existente, după un an greu din toate punctele de vedere. Trebuie să avem în vedere că pandemia a afectat grav toată economia mondială, iar România nu avea cum să facă excepție, mai ales că am guvernat după mulți ani de cheltuieli masive, cu o serie de majorări, care au grevat resursele țării. S-au luat deciziile optime la nivelul coaliției de guvernare, astfel încât nu se pune problema de a nu fi de acord cu întocmirea proiectului de buget, construit cu rigorile impuse în acest moment.

Obiectivul nostru este să construim un buget care să respecte ținta de deficit bugetar de 7%, pe care am convenit-o, atât la nivel politic, cât și în negocierile pe care le-am avut la nivel european. Vom avea clar un buget care va încuraja investiţiile și relansarea economică, un buget prin intermediul căruia să creştem absorbţia fondurilor europene.

De asemenea, trebuie să ne îndreptăm gradual spre un deficit de 3%, iar tot în spiritul măsurilor de reformă trebuie să urmăm calea firească în sensul că orice majorare a veniturilor populației, a salariilor și pensiilor, se va realiza concomitent cu creșterea economică.

Consider că românii trebuie să înțeleagă eforturile făcute de Guvern pentru ca toată lumea să treacă peste această perioadă delicată cu cât mai puține daune, de ordin financiar și social. Spre exemplu, s-a decis ca pensiile să fie majorate din data de 1 ianuarie 2022, deoarece atunci va fi sustenabilă această măsură. Alături de parlamentarii liberali, voi susține prevederile legii bugetului atunci când va ajunge în dezbaterea legislativului”

Deputatul Plus Bățărețu Viorel “nu sunt de acord să luăm din tichete”

Acesta ne-a transmis că “totul este la nivel de propunere în acest moment în coaliție, cred că putem găsi soluții, va trebui să gândim reducerea costurilor dar nu sunt de acord să luăm din tichete, se poate găsi o soluție de mijloc”. În ceea ce privește gratuitatea călătoriilor cu trenul, deputatul ne-a comunicat că “există o analiză a acestora și nu tot timpul sunt folosite, un număr nelimitat reprezintă o presiune pe buget în acest moment, o variantă este rambursarea parțială a costului călătoriei”. Întrebat dacă va obiecta în cadrul coaliției dacă nu va fi de acord cu anumite măsuri, clujeanul ne-a spus că “orice lucru cu care nu sunt de acord îl ridic în cadrul alianței și coaliției, voi accepta propunerile propuse dacă nu îmi încalcă principiile”.

În urma acestor relatări putem trage o concluzie certă, trebuie să se reducă cheltuielile, de unde? acest lucru rămâne de văzut. Avem confirmarea că voucherele de vacanță nu se vor mai acorda în acest an și că va fi eliminat sporul de 30% al funcționarilor din prefecturi. Trecând peste toate aceste aspecte, chiar dacă nu vor rămâne definitive, aleșii României doresc cu orice preț să se încadreze în deficitul bugetar de 7% recomandat de Uniunea Europeană. 

Prefectura Cluj se va conforma măsurilor Guvernului

Având în vedere că personalul prefecturilor este direct afectat, am contactat-o pe Irina Munteanu, prefectul interimar al județului Cluj, care ne-a transmis “vom respecta măsurile statului, prefectura a fost și este alături de linia întâi în continuare, sunt foarte multe persoane care au fost solicitate în ultima perioadă pe fondul pandemiei din cadrul prefecturilor dar momentan trecem prin momente dificile, este nevoie să renunțăm la anumite cheltuieli, cu alte cuvinte ne vom conforma”. Întrebată dacă Asociația prefecților și subprefecțior din România s-a sesizat și dorește să întreprindă măsuri în vederea modificării deciziilor, aceasta ne-a transmis că nu are cunoștință despre astfel de aspecte în acest moment.

Studenții se vor mobiliza dacă hotărârile rămân definitive

Președintele Organizației Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB), Florin Unghianu, nu este de acord cu cele vehiculate, 

“(OSUBB) critică propunerile aduse în discuție recent de către prim-ministrul Florin Cîțu în legătură cu modificarea beneficiilor pe care le au în prezent studenții. Suntem de părere că o astfel de modificare, indiferent că este anulare sau reducere a gratuității, ar crea o serie de dezavantaje pentru studenții proveniți din medii defavorizate, care ar întâmpina dificultăți în ceea ce privește deplasarea între orașul de proveniență și cel de studiu. Totodată ar limita și mobilitatea studenților în scopuri extracurriculare educaționale. Toate acestea pot duce la o creștere semnificativă a ratei abandonului universitar, care și în prezent este într-o pantă ascendentă”.

Întrebat dacă aceasta este singura soluție de reducere a cheltuielilor bugetare, acesta ne-a transmis “gratuitatea totală la transportul feroviar pentru studenți reprezintă un sprijin atât pentru studenți, cât și pentru CFR Călători, subvenția primită de la stat contribuind la dezvoltarea serviciilor pe care aceștia le oferă. De toate aceste îmbunătățiri, care au fost realizate în ultimii 3 ani, s-au bucurat toți utilizatorii CFR Călători, nu doar studenții. Considerăm că existau și alte soluții pentru a limita cheltuielile bugetului de stat, vizând alte categorii”

Dacă această măsură va fi implementată “nu ne vom opri din reprezentarea studențească și vom continua să luptăm pentru drepturile noastre. Acest drept a fost câștigat în anul 2017, iar dacă decizia va fi definitivă vom fi solidari și ne vom mobiliza ca studenții să nu piardă acest beneficiu”, a mai adăugat Florin Unghianu.

Reamintim că potrivit aceluiași clasamentului Webometrics, Universitatea Babeș-Bolyai ocupă primul loc în țară și locul 834 la nivel mondial, cu peste 30.000 de studenți.

Citește și: Ministrul Justiției a depus proiectul de desființare a secției de investigare a infracțiunilor din justiție. VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.