Senatorul UDMR, Kovacs Peter Eckstein, vorbeste deschis, într-un interviu acordat în exclusivitate Gazetei de Cluj, despre obiectivele sale în perspectiva alegerilor generale, dar si despre evolutia activitatii parlamentare din 1990 pâna acum.

Gazeta: Având în vedere ca activati în Parlament înca din 1990, cum apreciati evolutia activitatii parlamentare în acesti 18 ani?

Peter Eckstein: Omul este întotdeauna nemultumit si acum chiar ca sunt nemultumit de ceea ce a facut actualul Parlament. În acelasi timp trebuie sa accept ca, totusi, activitatea Parlamentului, poate din punct de vedere tehnic, poate din punctul de vedere al calitatii adoptarii unor acte normative si din punctul de vedere al transparentei a evoluat în acest rastimp, ceea ce mi se pare absolut logic. Dar sunt foarte multe de facut… Am început implementarea regulamentelor care sa faca mai tehnica, mai fluida activitatea legislativa si întotdeauna ne-am împotmolit din cauza unor modificari ale regulamentului care dateaza din 1996 si si apartin unei epoci preistorice, în opinia mea.

Gazeta: În opinia dumneavoastra, care a fost cel mai competent premier de pâna acum? De ce?

Peter Eckstein: Fara doar si poate este Calin Anton Popescu-Tariceanu care a reusit sa duca România în Uniunea Europeana în timpul mandatului sau. De asemenea, a reusit sa determine România sa aiba o crestere economica de invidiat si o crestere a nivelului de trai.

Gazeta: Am observat ca ati avut mai multe initiative legislative cu caracter social, considerati ca acest domeniu este prioritar pentru Parlamentul României?

Peter Eckstein: Nu putem face o ierarhie între diferitele domenii ale vietii. Nu pot sa spun ca în Parlament nu este important domeniul Apararii sau al Politicii Externe, de exemplu, dar, fara doar si poate, domeniul social este unul dintre cele mai importante pentru Parlament.

Gazeta: Dupa parerea dumneavoastra, exista vreo lege care trebuia validata si ,,s-a pierdut pe drum”?

Peter Eckstein: Nu una, ci mai multe. Ca sa dau un exemplu care este îmi este mai apropiat, ca si parlamentar UDMR, este legea privind statutul minoritatilor nationale, care, desi promovata de Guvern, zace de doi ani în sertarele Parlamentului, ca sa nu vorbesc de initiativa mea legislativa facuta alaturi de colegul meu, Gheorghe Funar în legatura cu interzicerea cianurilor, care, iarasi, zace în Camera Deputatilor de luni bune, fara un motiv plauzibil.

Gazeta: Desi ati avut o relatie tensionata cu senatorul PRM, Gheorghe Funar, ati colaborat în anumite cazuri. Considerati ca interesul majoritatii primeaza în fata conmpetitiei politice?

Peter Eckstein: Eu cred ca da. Stiu doua cazuri în care am colaborat chiar bine cu domnul senator Gheorghe Funar. A fost activitatea prin care am impus ca autostrada Transilvania sa fie agreata de Guvernul României si sa adoptam acte normative în acest sens, respectiv cea cu interzicerea cianurilor. Aici cred ca au fost doua obiective chiar de interes national si în aceste cazuri chiar cred ca culoarea politica conteaza mai putin.

Gazeta: Care sunt principalele probleme ale clujenilor semnalate la biroul senatorial din teritoriu?

Peter Eckstein: Sunt practic trei chestiuni mari care îi framânta pe clujeni. Este problema pensiilor. Au venit la mine foarte multi oameni care au dorit sa le recalculez pensia, ca sa verific daca e calculata corect pentru ca nu le venea sa creada ca dupa 30-40 de ani de munca au 300-400 de lei pensie. O alta problema este cea a retrocedarilor, mai ales probleme legate de aplicarea legii fondului funciar, dar si cea a imobilelor preluate abuziv de stat, iar a treia mare problema este cea a locuintelor. O problema mai specifica cu care au venit foarte multi oameni a fost aplicarea legii privind drepturile refugiatilor în perioada celui de-al doilea razboi mondial, care în Cluj, în mod paradoxal, nu a fost solutionata.

Gazeta: Care sunt obiectivele dumneavoastra în perspectiva alegerilor generale?

Peter Eckstein: Obiectivul meu este sa ajung la un nou mandat de senator, iar, pe plan politic, am câteva teme predilecte cu care m-am ocupat în acesti 12 ani cât am fost senator, principala fiind reforma în justitie si combaterea coruptiei. O alta problema care ma preocupa este ecologia. Cred ca va fi o tema deosebit de importanta si în noua legislatura si în general problematica drepturilor omului. Combaterea terorismului a dus si duce la fenomene de restrângere al acestor drepturi.

Gazeta: Ce v-a determinat sa candidati pentru un nou mandat de senator în colegiul numarul 2?

Peter Eckstein: Poate gaseam un colegiu mai favorabil ca si numar al populatiei maghiare. Adevarul este ca nu a fost o lupta prea mare pentru candidaturi la Senat pentru ca situatia UDMR-ului în judetul Cluj s-a înrautatit prin introducerea uninominalului. Cu o populatie sub 20% este foarte greu sa obtii majoritatea într-unul dintre colegiile electorale. Ca atare cealalta candidata doamna avocat Szedilek Lenke este turdeanca si ea a optat pentru colegiul electoral care cuprinde si Turda, alaturi de Huedin si de partea vestica a judetului. Si atunci am considerat ca nu ar fi bine ca eu sa candidez la Turda si o turdeanca la Cluj. Eu sunt clujean si cred ca am o audienta poate mai mare la electoratul urban, ca atare era normal sa candidez în Cluj si cum stau pe strada Decebal, fosta Carl Marx am decis sa candidez dupa dominiciliul meu.

Gazeta: Credeti ca îl veti ,,bate” pe contracandidatul dumneavoastra, democrat-liberalul Serban Radulescu?
Peter Eckstein: Eu am o parere foarte buna despre domnul Serban Radulescu ca om si ca si medic. Am avut satisfactia de a-l avea contracandidat la alegerile pentru primaria Clujului în 2000 si atunci am reusit sa îl depasesc prin numarul de voturi. Sper sa se întâmple asa si de aceasta data, sa urmam exemplul trecut. Dar nu cred ca de data aceasta voi renunta la candidatura în favoarea lui, asa cum am facut în 2000, în turul al doilea pentru Primarie.

Gazeta: În cazul în care nu veti obtine un nou mandat de parlamentar, care sunt obiectivele dumneavoastra?
Peter Eckstein: Obiectivele mele sunt sa revin un om normal, ceea ce am fost înainte sa intru în politica.

Gazeta: Care este cea mai mare realizare a dumneavoastra de-a lungul celor 18 ani de activitate în Parlament?
Peter Eckstein: E foarte greu sa fac o ierarhie în acest sens. Eu cred ca la o anumita ora am reusit sa impun si în grupul parlamentar al UDMR-ului, dar si în comisia juridica pe care, pentru o perioada, am prezidat o atitudine favorabila fata de reforma în Justitie. Cred ca aici am avut un rol si de altfel si la elaborarea legilor de restituire a imobilelor trecute abuziv în proprietatea statului. Acolo chiar ca am avut un cuvânt de spus.

Gazeta: Caracterizati în câteva minute urmatoarele personalitati politice:
Peter Eckstein: Emil Boc- e un om inteligent care zboara foarte mult si care a reusit sa ridice Clujul la un grad de dezvoltare pe care o cunoastem.
Calin Popescu-Tariceanu-un gentleman si un om cu mult bun simt, care se poate stapâni si stapâneste problemele care îi sunt deduse.
Gheorghe Funar-îl stim cu totii si atât.
Serban Radulescu-l-am cunoscut ca un om deosebit de civilizat, cult cu mult bun simt.

Timea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.