, Image: 511661100, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Sergey Drozd / Alamy / Alamy / Profimedia
Pandemia de Sars-Cov-2 a omorât mai mult de 3 milioane de oameni până acum, dar nimeni nu știe încă geneza, sursa acestui virus rămâne încă un mister. În ultimele luni, ideea potrivit căreia virusul a scăpat din institutul de Virusologie din Wuhan, chiar dacă aceasta era catalogată inițial fiind o teorie de necrezut, a început să fie mai credibilă, notează Washington Post.

În primul rând, eforturile de a afla sursa inițială și cea naturală a virusulu a fost un eșec. În al doilea rând punerea în lumină a ideilor că virusul s-ar fi strecurat din greșeală din laboratorl au fot amestecate, frecvent, cu speculații legate de crearea virusului în mod deliberat.

Asta i-a determinat pe mulți oameni de știință să respingă ideea legată de laboratorul din Wuhan. În alt context, lipsa de transparență a Chieni și interesul față de activitățile de la laboratorul din Wuhan i-au determinat pe anumiți oameni de știință să spună că s-au grăbit să respingă ideea unei posibile conexiuni între virus și laborator.

Coronavirus în România

Primul caz de Covid-19 a fost depistat pe teritoriul României în 2020, la finalul lunii febrarie. Visurul a debutat pașnic, de la câteva cazuri depistate pe zi. în primele săptămâni, de la apariția acestuia, până la mii de confirmări pe zi. Ulterior din cazua creșterii rapide a cazurilor de COVID-19, în România, autoritățiile au fost determinate să instaureze un set de măsuri de siguranță pentru prevenirea raspandirii virusului SARS-CoV-2.

Geneza speculațiilor

În 30 decembrie 2019, Comisia de sănătate Municipală Wuhan a trimis o „notificare urgentă” către Institutul Medical Wuhan, în care se menționează faptul că mai multe cazuri de pneumonie, care au o sursă necunoscută, au apărut în piața de pește din Wuhan.

În data de 5 ianuarie 2020, a apărut primul tweet care sugerea că virusul a fost creat de China.

„În urma cu 18 ani, china a omorât aproape 300 de cetățeni din Hong-Kong prin neraportarea cazurilor de #SARS, lăsănd turiștii chinezu să călătorească peste tot prin lume, în special în Asia, unde au răspândit virusul, cu intenții rele. Astăzi, regimul diabolic lovește din nou cu un nou virus”, a transmis la acea dată Garbo Gurung.

https://twitter.com/GarboHK/status/1213708796251369473?s=20

Pe data de 23 ianuarie, un articol din Daily Mail, spunea:

„China a construit un laborator pentru a studia SARS și Evola în Wuhan, experții în biosiguranță din SUA, au avertizat în 2017 că un virus ar putea scăpa din facilitatea care a devenit cheia în lupta cu epidemia”

De asemenea, în 26 ianuarie, Washington Times publică un articol cu titlul:

„Coronavirusul ar fi putut proveni dintr-un laborator care are legătura cu programul de luptă biologică al Chinei”

Apariția noilor dovezi

În 4 iulie, The Times of London spune că un virus, în proporţie de 96% identic cu coronavirusul care a cauzat COVID-19, a fost descoperit într-o mină abandonată din China, în 2012. Virusul ar fi fost colectat în 2013 şi depozitat la Institutul din Wuhan.

În 28 iulie, un fost oficial al administraţiei Clinton în domeniul securităţii naţionale, Jamie Metzl, scrie în The Wall Street Journal că „Sugerarea faptului că o epidemia a unui virus mortal a început, din simplă coincidenţă, în apropierea singurului institut de virologie de nivel 4 din toată China, care se întâmplă să studieze cea mai cunoscută rudă apropiată a virusului – este o dovadă de naivitate”.

Sfârșitul pandemiei, sau începutul unui nou val

Deși majoritatea țărilor Europene au scăpat de gravitatea pe care au întâmpinat-o la începutul pandemiei, alte țări precum India, au ajuns abia acum să se confrunte cu mii de cazuri pe zi.

În România, în ultimele zile, cazurile de Covid-19 au scăzut sub 400 pe zi, chiar ieri, 25 mai, rata cazurilor a fost 381.

Sursă: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.