Peste o sută de descinderi ale DIICOT au avut loc, miercurea trecută, în toată ţara, în legătură cu o reţea ai cărei membri sunt suspectaţi de evaziune fiscală, spălare de bani şi trafic de influenţă, după ce ar fi livrat în magazine tone de produse din carne alterată şi au fentat plata TVA. Una dintre localităţile principale vizate este Cluj-Napoca, firma clujeană Michelangelo SRL fiind una dintre cele suspectate. De asemenea, mai mulţi angajaţi de la Protecţia Consumatorului din judeţ sunt citaţi la Bucureşti, pentru audieri. Prejudiciul estimat se ridică la 15 milioane de euro, iar în acest moment 80 de persoane sunt anchetate de către procurorii DIICOT.

 

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Direcţiei Generale   Anticorupţie, cu sprijinul ANAF şi a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, au efectuat  miercuri, 12 aprilie,  peste o sută de percheziţii pe raza a 18 judeţe, în cadrul unor acţiuni vizând destructurarea a două grupuri infracţionale organizate formate din 80 de  persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate, trafic de influenţă.

“În cauză există suspiciunea că membrii grupărilor infracţionale organizate, structurate pe mai multe paliere,  prin intermediul unor societăţi comerciale din România, achiziţionau în principal carne şi ouă din state membre Uniunii Europene, şi anume Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fără să plătească TVA, ulterior marfa fiind vândută către beneficiarul final prin adăugarea TVA”, se arată în comunicatul DIICOT.

 

Modus operandi

După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme „fantomă” din alte state comunitare, coordonate de către exponenţii palierului extern, neidentificaţi, până în prezent. Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăţilor româneşti cu TVA de plată, marfa fiind, în fapt, vândută pe piaţa românească fără înregistrarea în documentele contabile, adică „la negru”. De asemenea, reţeaua achiziţiona marfă din spaţiul intracomunitar fără plata TVA – din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, direct prin firme „fantomă” ale reţelei şi o vindea pe piaţa internă „la negru”, la un preţ apropiat de valoarea mărfii cu TVA, însă mult sub preţul pieţei, fapt ce reprezintă concurenţă neloială în raport cu societăţile comerciale ce derulează acelaşi tip de activitate.

O altă modalitate de acţiune a reţelei presupunea livrarea de către marii producători de pe piaţa de carne din România, de marfă către societăţi comerciale din ţări comunitare vecine (Bulgaria, Ungaria), de unde marfa se întorcea în România prin societăţi de tip paravan, care ulterior erau abandonate, iar produsele vândute pe piaţa internă fără înregistrarea tranzacţiilor în documentele contabile. Această modalitate de acţiune presupune concursul direct al producătorilor autohtoni de carne şi produse de origine animală la activităţile ilicite derulate de gruparea în cauză. În derularea activităţilor ilegale membrii reţelei utilizau o serie de firme deţinute în mod direct ori prin interpuşi, asupra cărora decideau când şi cum vor fi implicate în cadrul fiecărui circuit financiar ilicit, cantităţile şi preţul pe fiecare partidă de marfă tranzacţionată, întocmeau sau dispuneau întocmirea de documente fictive prin care să justifice circulaţia mărfurilor şi ordonau plăţile.

 

Legea comerţului cu carne: Nimic nu se pierde, totul se transformă

Există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse care ulterior au fost puse în consum, respectiv de transmitere a produselor de carne alterate către o firmă de catering aparţinând soţiei unui dintre membrii grupării pentru a fi preparată şi oferită spre consum. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului, care se estimează a fi de peste 15 milioane de euro.

 

Evaziunea fiscală pe zona de carne atinge cifra de 40%

Conform datelor statistice, evaziunea fiscală la carne este de 30-40% din piaţă, în scădere de la peste 50% în urmă cu doi ani, iar marfa care ajunge în depozite fără documente este greu de controlat de autorităţile sanitar-veterinare.

„Evaziunea fiscală pe zona de carne, pe zona de importuri, s-a redus în ultimul timp. Aveam un procent de peste 50% în anul 2012, iar acum este de 30-40%, dar încă foarte ridicat. Este un semn însă că instituţiile care se ocupă îi fac datoria”, a afirmat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinţa de presă ţinută cu ocazia evenimentelor declanşate de percheziţiile DIICOT. Ministrul a adăugat că atunci când se vorbeşte despre evaziune fiscală şi despre marfa care intră în ţară sau care ajunge în anumite depozite fără documente, partea de control sanitar-veterinar este mult mai uşor de evitat de către cei care fac evaziune. El spune că soluţiile ca alimente alterate să nu mai ajungă în rafturi sunt întărirea controalelor şi combaterea evaziunii fiscale.

 

Angajaţii PC Cluj dau declaraţii la DIICOT

Aceste activităţi infracţionale au beneficiat de sprijinul unor angajaţi din cadrul ANPC şi lucrători din cadrul Poliţiei de Frontieră. Purtătorul de cuvânt de la Protecţia Consumatorului Cluj, Ioana Catona, a declarat surprinsă, miercuri dimineaţa, că nu ştie nimic despre vreo percheziţie la sediul instituţiei „Nu ştiu să fi avut loc vreo percheziţie la Protecţia Consumatorului Cluj. Toţi inspectorii sunt la muncă“, spune aceasta. În aceeaşi situaţie s-a aflat şi directorul adjunct al Oficiului de Protecţie a Consumatorului Cluj, Mircea Varga, care declara miercuri dimineaţa că nici el nu are ştiinţă de vreo percheziţie la Cluj, directorul Cristian Nicula fiind de negăsit pentru presă. În acest moment, şase angajaţi ai PC Cluj sunt aşteptaţi la DIICOT, pentru declaraţii.

 

Caracatiţa Michelangelo

Conform unor surse din DIICOT, am aflat că miercuri, 12 martie, la ora 8.00, procurorii DIICOT şi mascaţii au descins la sediul firmei clujene, Michelangelo SRL, de unde au luat mai multe acte. SC Michelangelo SRL este cea mai mare firmă din judeţul Cluj în domeniul comerţului cărnii si produselor din carne. Pe lângă magazinele din Cluj-Napoca, societatea are puncte de desfacere în toată Transilvania. SC Michelangelo SRL s-a înfiinţat în 2002. Produsele marca Michelangelo se comercializează atât în reţeaua proprie de magazine, cât şi în alte reţele prin intermediului canalelor de distribuţie proprie. Firma deţine un depozit cu preparate din carne, respectiv o reţea de zeci de magazine în Transilvania, nu doar în judeţul Cluj, ci şi în Bistriţa, Gherla, Huedin, Alba Iulia, Oradea, Dej. De asemenea, sub plapuma aceleiaşi firme funcţionează restaurantul Havana si firma de catering Michelangelo Catering.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.